Skocz do zawartości

[korba] FC-M491 Acera vs XCR Suntour

seraph

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Sprawiłem sobie wreszcie "prawdziwy" rower, ale chyba poczeka do wiosny z dziewicza jazdą, bo tymczasem chciałem go trochę dostroić pod siebie.

Pierwsza zmiana to korba na taką z ramieniem 175 mm i tu moje pytanie. W rowerze mam FC-M491 Acera (170 mm) i jak myślicie zostać przy grupie Shimano Acera/Alivio czy XCR Suntour?

Bo wyżej to już trochę trzeba dołożyć czyż nie?

Napisano

ja wiem, czy takie kijowe... na mojej xct v2 zrobilem jak na razie ok 4 tysiecy kilometrow i wyglada na to, ze jeszcze posluzy przyszly sezon. gdyby nie fakt, ze mialem ja w moim rowerze od nowosci, to pewnie sam bym sie na nia nie zdecydowal.

a Shimano... na Twoim miejscu chyba bym wzial alivio, jak radzi przedmowca. octalink bedzie w porzadku.

• Mod Team
Napisano
W rowerze mam FC-M491 Acera

a masz może zdjęcie tej korby bo szczerze pierwszy raz o niej słyszę ... może chodziło ci o FC - M361 ?? Jeżeli to ma być acera...

Napisano

O rzeczywiście źle napisałem wybacz powinno być FC-M391 Acera, takiej jak podałem to chyba w ogóle nie ma.

Ale kupię już Alivio raczej, a co do suportu to Octalink jest sztywniejszy od kwadratu?

• Mod Team
Napisano

Miedzy m361 a 410, czy 430 nie za wielka różnica jest ... prawie żadna. Kazda z nich występuje w odmianie na octalink jak i kwadrat, każda jest rozbieralna. Masz przymus wymiany ? Bo jak zębatki nie padły to nie ma to sensu a kupowanie nowej takiej samej też średnio jak chcesz coś lepszego.

Napisano

Rower jest nowy (nie sprecyzowałem), a wymieniam ze względu na długość ramienia, wziąłbym nawet 180 mm gdyby była.

Prosta zamiana cena ta sama więc tylko trochę zachodu.

• Mod Team
Napisano

Swego czasu były korby 361 właśnie, puste czyli same ramiona za chyba 20-30zł nowe na allegro czyli chyba idealne dla ciebie jednak teraz tego nie ma. Możesz poszukać sobie pustych ramion po sklepach może będą mieli bo zebatki masz.

A jak nie to kup normalną a ta sprzedaj.

Napisano

Właśnie taki zamiar mam, aby kupić nową a tę sprzedać jako nową.

A co do tych pustych ramion to rozstaw śrub w zębatkach nie różni się miedzy poszczególnymi grupami shimano dla MTB?

• Mod Team
Napisano

Nie shimano poza szosami ma wszędzie 104mm wiec teoretycznie każda będzie dobra, teoretycznie bo niektóre ramiona, lub zębatki na skutek specjalnych wyprofilowań wymagają drobnej korekty :P

Napisano

Rzeczywiście są puste ramiona korb m361 na allegro od 25 zł, nie pomyślałem o tym wcześniej.

Nawet ramiona Deore m442 za 40 pare zł.

A myślę, że wyżej deore nie podskoczę to obejdzie się bez niespodziewanek.

Dzięki, poszerzyły mi się horyzonty, więc temat wydaje się do zamknięcia.

• Mod Team
Napisano

I tak zawsze taniej niż nowa korba z suportem a obecna na handel wiec akurat różnica sie zwróci :P m361 ma 113 z tego co mi wiadomo a m391 126mm. Korby znacząco sie różnią pod względem konstrukcji jednak praca czyli sztywność będzie porównywalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...