Skocz do zawartości

[szosa] Napęd do 700zł

verianel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

rozglądam się ostatnio za napędem do skladanej przezemnie szosy. Szukam czegoś z najlepszym współczynnikiem cena/jakość. Z napedu mam klamkomanetki Shimano 105 - ST-5600 i chciałbym do tego dobrać jakiś napęd 10rz. Najważniejsza jest chyba korba..

Tutaj pytanie jaka jest praktyczna różnica między Ultegre 6700 a starsza 6600? Czy do korby 6600 należy dobierać kasete i lancuch z tej samej serii czy jak to jest?

Generalnie zastanawiam się nad osprzetem w stylu:

korba ultegra 6600 (380zł)

kaseta ultegra 6700 ( 220zł)

łańcuch ULTEGRA CN-6701 114 ogniw (120zł)

co daje razem: 720zł

i teraz się zastanawiam czy to dobry wybór bo nie orientuje się w sprzęcie szosowym..

może warto dołożyć 150zł i mieć korbe ultegre 6700?

pozdrawiam,

Radek

Napisano

Daruj sobie Ultegrę i kup 105. Niewielka różnica w masie, a w działaniu to jak porównanie SLX/XT. "Ktoś kiedyś poczuł, że działa lepiej". Zwłaszcza, że na szosie o ile manetki dają radę, to reszta i tak pracuje w dość mało hardcorowych warunkach w porównaniu do MTB.

Napisano

No ale Ultegra 6700 jest na promocji nowa za 480zł a 105 za 450zł. Zaś ultegra 6600 za 380zł i nie wiem jaka miedzy nimi rożnica ;o. Kierunkowy łańcuch?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chodzi o korbę czy kasetę róznica może być jedynie w wyglądzie masie i cenie. Praca i wytrzymałość będa porównywalne. A łańcuch kierunkowy jezeli na taki sie zdecydujesz należy załozyć zgodnie z jego kierunkowościa. Jeżeli sprawa wygladą jak piszesz wizią bym starsza ultegre :P

Napisano

Wez to co Ci sie bardziej podoba. Watpie zebys odczul jakakolwiek roznice miedzy nimi. Mam 6600 SL (szara edycja) i pare innych korb, drozszych i duzo drozszych. Dopoki zebatki sa w miare sztywne, lozyska sie dobrze tocza, q-faktor jest podobny, korba spelnia swoje zadanie.

W sumie korba, imo, ma najmniejszy wplyw na dzialanie napedu.

Manetki, przerzutki (o ktorych nic nie piszesz) kaseta i lancuch, tak bym to poukladal.

Ultegra jest bardzo mocna i solidna grupa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...