mihalp90 Napisano 27 Listopada 2012 Napisano 27 Listopada 2012 szybkie pytanie, czy taka zębatka jest połączaniem kompozytu i stali/aluminium?
lyndowss Napisano 27 Listopada 2012 Napisano 27 Listopada 2012 Aluminium tak. Jeżeli tj. cześć integralna to tak, tj. wtedy kompozyt. Każdy materiał połączony z innym jest kompozytem. Wygląda mi to na zwykły plastik, który zdejmuje się przed montażem. Miałem coś podobnego na korbie założone. http://shimano-katalogi.com/pdf/Shimano/Komponenty%20MTB/XT.pdf Jeżeli chcesz mieć pewność to zadzwoń i zapytaj np. w tym sklepie, albo jakimś innym. http://www.bikestacja.pl/zebatka-shimano-korby-m770-sruby-p-1312.html
rzymo Napisano 27 Listopada 2012 Napisano 27 Listopada 2012 To nie jest zwykły plastik, zdejmowany przed montażem Ma zostać na swoim miejscu.
kamfan Napisano 27 Listopada 2012 Napisano 27 Listopada 2012 Jest tak jak pisze M333, kompozyt to ładniejsza nazwa plastiku (a dokładnie mieszaniny "plastików" czyli polimerów syntetycznych) @lyndowss chyba przespałeś pojawienie się nowych grup osprzętu u Shimano tak od 3 lat tak teraz wyglądają średnie blaty w grupach 9 rz. grupach SLX oraz XT Kompozyt jest integralną częścią zębatki i właśnie przez ten plastik zębatka ta nie pasuje do starszych korb np. LX I przy okazji, właśnie z tego powodu mam do sprzedaży nowiutki blat 32T, jakby ktoś był zainteresowany to pisać na PW
lyndowss Napisano 28 Listopada 2012 Napisano 28 Listopada 2012 kamfan Coś tam mogłem przegapić. Ech te obniżenie masy... To w końcu ta zębatka jest wykonana z aluminium czy ze stali? Znalazłem w internecie informację, że z aluminium, ale tutaj mówicie, że ze stali. To jak to jest?
adriansocho Napisano 28 Listopada 2012 Napisano 28 Listopada 2012 Czy osoba, która robiła dyplom z kompozytów może wtrącić swoje 3 grosze? Kompozyt zasadniczo zawiera w masie dwa rodzaje materiałów, w tym wypadku (oraz w wypadku karbonu) zawiera włókno wzmacniające oraz żywicę (plastik). Akurat ten kompozyt (prawdopodobnie to jest poliamid + włókno szklane) ma tą cechę, że w odróżnieniu od karbonu jest przetwarzany w produkcji seryjnej na wtryskarkach. Z zewnątrz wygląda tak jak zwykły materiał z tworzywa sztucznego, np. przypomina plastikowe klamki stosowane w najtańszych rowerach. Taki sam kompozyt PA+GF jest używany przez SRAMa w manetkach, przerzutkach itp. Ale nie każdy "plastik" jest kompozytem, a tylko ten, który zawiera włókna wzmacniające. Do tego ta koronka ma wieniec zębaty ze stali (albo z alu w wyższych grupach, ale z tego co pamiętam, nawet SLX ma stal). Ja radzę sprawdzić i przymierzyć tę koronkę do korby, bo przy wyższych grupach zdarzało się, że były jakieś wypustki, żeby nie dało się takiej koronki założyć do korby innej grupy.
kamfan Napisano 28 Listopada 2012 Napisano 28 Listopada 2012 stal + kompozyt, do deore nie pasuje (tam są klasyczne zębatki takie jak w starszych modelach korb), pasuje wyłącznie do nowych 9 rz. od slx w górę, fajne rozwiązanie, bo znacznie trwalsze od aluminium, a lżejsze od klasycznych zębatek z stali szkoda, że nie pasuje do starszych korb, znaczy pasuje jak się korbę albo zębatkę zeszlifuje, nie pasuje właśnie przez te okrągłe wypustki przy otworach na śrub :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.