Skocz do zawartości

[zębatka] xt 32z

mihalp90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aluminium tak. Jeżeli tj. cześć integralna to tak, tj. wtedy kompozyt. Każdy materiał połączony z innym jest kompozytem. :D Wygląda mi to na zwykły plastik, który zdejmuje się przed montażem. Miałem coś podobnego na korbie założone.

http://shimano-katalogi.com/pdf/Shimano/Komponenty%20MTB/XT.pdf

Jeżeli chcesz mieć pewność to zadzwoń i zapytaj np. w tym sklepie, albo jakimś innym.

http://www.bikestacja.pl/zebatka-shimano-korby-m770-sruby-p-1312.html

Napisano

Jest tak jak pisze M333, kompozyt to ładniejsza nazwa plastiku (a dokładnie mieszaniny "plastików" czyli polimerów syntetycznych)

@lyndowss chyba przespałeś pojawienie się nowych grup osprzętu u Shimano tak od 3 lat :P tak teraz wyglądają średnie blaty w grupach 9 rz. grupach SLX oraz XT :) Kompozyt jest integralną częścią zębatki i właśnie przez ten plastik zębatka ta nie pasuje do starszych korb np. LX

I przy okazji, właśnie z tego powodu mam do sprzedaży nowiutki blat 32T, jakby ktoś był zainteresowany to pisać na PW

Napisano

kamfan Coś tam mogłem przegapić. :laugh: Ech te obniżenie masy... :teehee:

To w końcu ta zębatka jest wykonana z aluminium czy ze stali? Znalazłem w internecie informację, że z aluminium, ale tutaj mówicie, że ze stali. To jak to jest?

Napisano

Czy osoba, która robiła dyplom z kompozytów może wtrącić swoje 3 grosze?

Kompozyt zasadniczo zawiera w masie dwa rodzaje materiałów, w tym wypadku (oraz w wypadku karbonu) zawiera włókno wzmacniające oraz żywicę (plastik). Akurat ten kompozyt (prawdopodobnie to jest poliamid + włókno szklane) ma tą cechę, że w odróżnieniu od karbonu jest przetwarzany w produkcji seryjnej na wtryskarkach. Z zewnątrz wygląda tak jak zwykły materiał z tworzywa sztucznego, np. przypomina plastikowe klamki stosowane w najtańszych rowerach. Taki sam kompozyt PA+GF jest używany przez SRAMa w manetkach, przerzutkach itp. Ale nie każdy "plastik" jest kompozytem, a tylko ten, który zawiera włókna wzmacniające. Do tego ta koronka ma wieniec zębaty ze stali (albo z alu w wyższych grupach, ale z tego co pamiętam, nawet SLX ma stal).

Ja radzę sprawdzić i przymierzyć tę koronkę do korby, bo przy wyższych grupach zdarzało się, że były jakieś wypustki, żeby nie dało się takiej koronki założyć do korby innej grupy.

Napisano

stal + kompozyt, do deore nie pasuje (tam są klasyczne zębatki takie jak w starszych modelach korb), pasuje wyłącznie do nowych 9 rz. od slx w górę, fajne rozwiązanie, bo znacznie trwalsze od aluminium, a lżejsze od klasycznych zębatek z stali :) szkoda, że nie pasuje do starszych korb, znaczy pasuje jak się korbę albo zębatkę zeszlifuje, nie pasuje właśnie przez te okrągłe wypustki przy otworach na śrub :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...