Skocz do zawartości

[siodełko] jakie wybrać?

Inditu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak polecił Rogalik brałbym Selle Italię XR lub SL ale wersję XC (tu już będzie ciut powyżej zakładanego budżetu) - w każdym razie brałbym siodło z anatomicznym wycięciem. XR wydaje się być fajnym modelem, bardzo podobny do SL XC, a sporo tańszy :).

Pozdrowienia.

Napisano

Ja jeżdze na GEL flow SLR i jest bardz fajne. Co prawda nowe kosztuje spoo, ale jest też wersja normalnego SLR, a uzywki chodzą czasami po 150 zł. Czy akurat no i jest wg mnie bardzo wygodne, nawet na długie wypady. No ale siodło<200g to już na serio bez pieluchy nie idzie tak łatwo, ale jezeli dobierzesz dobre siodełko pod Ciebie, to nawet bez wkładek będzie wygodne

Napisano

Ale spotkałem się ostatnio z opinią, że niektóre siodełka są niezdrowe dla "sami wiecie czego" ;) Chociaż wydaje mi się to dziwne, gdy się jeździ średnio 30 km po mieście... I właśnie takiego siodła potrzebuje. Wygodnego na niezbyt długie dystanse... Czy takie "profesjonalne" siodełko sprawdzi się w moim przypadku ;p?

• Mod Team
Napisano
Poprzednie było super, ale umarło bezpowrotnie...

Jak poprzednie było ok. to najlepiej kup takie samo, albo o zbliżonym kształcie. Siodełka maja to do siebie że trzeba trafić z kształtem i to które jednemu pasuje innemu niekoniecznie. Także kupno siodełka to zawsze ryzyko że nie podpasuje, a jak juz masz sprawdzone to po co ryzykować?

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Szkoda, iż pomimo powtarzania tego wielkokrotnie i w wielu miejscach, ludzie słabo przyswajają fakt, że siodełko to sprawa niezwykle indywidualna, każdy tyłek jest inaczej zbudowany i nie ma czegos takiego jak Uniwersalne, Najlepsze Siodło dla Każdego.

Udaj się do sklepu który sprawdzi rozstaw twoich kości guzicznych - chyba tak się to nazywa po polsku, po angielsku sitting bones - co pozwoli Ci nie błądzić po omacku ale ukierunkować się na siodełka o konkretnej szerokości.

post-615-0-31148300-1308817683.jpg

Body fit robi się coraz popularniejszy nawet w takim grajdole jak Polsza.

A jak nie masz niczego takiego pod reką próbuj. Pożycz siodełka od znajomych, sprawdź jaki profil miało Twoje ostatnie, najwygodniejsze, w końcu możesz spróbować któregos z powszechnie polecanych "pewniaków" ale oczywiście nie ma gwarancji że to co pasuje wiekszości przypasuje także Tobie...

Szacunek...

I.

Napisano

Szanowny,

No właśnie takowych pewniaków szukam. Siodełek, które są uniwersalne, pasują do większości assów (jeśli można tak powiedzieć). I bardzo dobrze wiem, jak bardzo indywidualną sprawą jest siodełko, ale spotkałem się z "pewniakami" np. Lepper Primus, które uwielbia każdy człowiek, który je wypróbował ;) A na kolarzówkach się jeszcze słabo znam i potrzebuje takiego wszechstronnego siodła. I zdaje mi się, że są takie, bo co czytam o siedzeniach do kolarzówki zawsze ludzie wymieniają dwa siodełka, które zaprezentowałem powyżej.

Uszanowanie.

• Mod Team
Napisano

Prysz bardzo...

Moje sprawdzone siodeka.

szosa:

Bontrager Race

Bontrager Race Lite

Charge Spoon

MTB:

WTB Pure

Charge Spoon

Zdecydowanie odradzam:

Jakiekolwiek Brooksy

Jakiekolwiek Szpece

Szacunek...

I.

Napisano

Jak wyżej - siodełko to baaardzo indywidualna sprawa.

Wiele osób polecało WTB Pure Rocket - przejechałem jakiś 2k km na nim i zawsze przy dystansach >40 km tyłek bolał.

Teraz jeżdze na Selle C2 Gel Flow i dla mnie jest idealne.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Siodełka maja to do siebie że trzeba trafić z kształtem i to które jednemu pasuje innemu niekoniecznie. Także kupno siodełka to zawsze ryzyko że nie podpasuje, a jak juz masz sprawdzone to po co ryzykować?

...ooooooooooooojjjjj prawda, u mnie po zakupie roweru, kilka razy wymieniałem siodło, a potem je odsprzedawałem bo mi nie leżały... w końcu odpuściłem wróciłem do fabrycznego którego jakimś cudem się nie pozbyłem - najmniej mi przeszkadzało... tragedia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...