paziek Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Witam, Dzisiaj postanowiłem zająć się swoim rowerem i wykryłem problem (?) na przedniej części napędu - zębatka ma lekkie luzy. Korby trzymają się solidnie, więc raczej nie jest to wina suportu? Jak pedałuje do tyłu, to czasami łańcuch mi spada z przedniej zębatki; dodatkowo jak mocniej docisnę na dół prawy pedał, to słychać jakieś ocieranie - zapewne o przekładnię. Czy to jest jakiś problem? Czy może wystarczy, że wyreguluje przekładnię aby łańcuch przestał o nią ocierać? Pozdrawiam
beskid Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Korba ma zazwyczaj trzy zębatki więc która się rusza? Co to za korba i czy ma wymienne zębatki (czy są przykręcane śrubami)?
paziek Napisano 1 Listopada 2012 Autor Napisano 1 Listopada 2012 @up Niestety nie wiem co to za korba... dostałem dzwona jakiś czas temu i trzeba było wymieniać razem z suportem - brałem jakąś tanią, chyba za 60 PLN. Teraz nie powiem, czy zębatki są przykręcane na śruby - na pewno są tam albo nity, albo właśnie śruby - w każdym razie coś jest. Jutro jakby co zdejmę osłonę jeszcze raz i dam znać. Jeśli chodzi o to, która się rusza - ruszają się wszystkie, tzn. cała... obręcz? Razem z osłoną itp. Wygląda to tak, że ma luzy w okolicach suportu (ale tarcza jest chyba częścią korby?). Pedały z korbą nie mają luzu. ps. Przejechałem na tym już jakieś 3-5 tysięcy kilometrów, więc tragedii nie ma, ale ostatnio jakby bardziej zaczęła "gruchać".
Mod Team Maniak Napisano 1 Listopada 2012 Mod Team Napisano 1 Listopada 2012 W korbie za 60zł taki przebieg to i tak świetny wynik, musisz się liczyć z takimi kwiatkami. Mimo to luzy nie są czymś co powinno się pojawić w tym miejscu i należy podjąć kroki w celu ich usunięcia lub zmniejszenia. Ponieważ nie bardzo wiesz jak temat ugryźć proponuję przejść sie do jakiegoś serwisu.
Mod Team Puklus Napisano 1 Listopada 2012 Mod Team Napisano 1 Listopada 2012 Jeżeli jest luz na nitach można je doklepać młotkiem albo rozwiercić i dać śruby.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.