Skocz do zawartości

[napęd] dziwnie przeskakuje łańcuch

macsob

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój rowerek ma dopiero 70 km przejechane. Od czasu do czasu (na 10km z 3 razy) przeskakuje mi łańcuch. Nie dzieje się to przy mocniejszym nadepnięciu na pedał. Tylko podczas spokojnej jazdy. Czy to wina ze jeszcze jest 'niedotarty'?? Bo ja już nie wiem co robić?? Coś duzo problemów z Quartzem jak na początek ;).

Napisano

Prawdopodobnie faktycznie jeszcze się nie dotarł. 70 km to za mało, żeby zjechać nawet najsłabszy łańcuch ;) .

Pozdrówko pocieszające :) .

Napisano

Sprawdz wszystkie ogniwa czy dobrze chodzą.Może któreś sie zacięło i nie chce sie ruszac.U mnie było tak kiedyś-tylko ze po 8000km z powodu brudu w łańcuchu.Poruszaj kazdym ogniwem na maxa.Jesli to jest przyczyną to nasmaruj te ogniwo a jak nie pomoże to wymontuj.Ja tak zrobiłem.Ale myśle ze u Ciebie jest inna przyczyna.Jednak spróbować nie zaszkodzi.

Napisano

Miałem bardzo podobny problem teraz. Odebrłem rower ze sklepu i od razu, pierwszego dnia coś zacżęlo strzykac od czasu do czasu. Myślałem, ze sie pewnie dotrze itp, może korba cos nie tak skręcona, albo pedały...

Po ok 60 km przy naprawdę spokojnej jeździe łąńcuch sie skończył... Okazało się ze się po prostu rozpiął na nicie przeznaczonym do rozpinania łańcucha. W sklepie byli co najmniej zdziwieni. Złozyli mi to, nasmarowali i teraz chodzi po prostu cudnie!

Więc zobacz co z tymi ogniwami i niech Ci to najlepiej naprawią w ramach gwarancji.

ps. łańcuch, kaseta i korba to deore.

Napisano

hmm

za dlugi lancuch ?

KRZYWY HAK - JA TAK MIALem

a co do docierania to zupelnie bez sensu

ja u siebie wrzucilem nowa kasete i lancuch i .......zebatki korby podwijaly go ale one mialy 3000km

zmienilem zebatki

wszystko .....sie pierdzielilo

KRZYWY HAK

:blush:

wyprostowalem hak - miod malyna :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

witajcie,

ja mam podobny problem, te.ż dziwnie przeskakuje łańcuch, mam zrobione ok 1000km tylko zdjąłem go do wyczyszczenia, póxniej przesmarowałem - czyżby za mało oleju?

• 5 tygodni później...
Napisano

Ja tez mam ten problem...cały nowy naped DEORE...i przeskakuje łancuch, tyle ze tylko na wybojach. Podejrzewalem, ze przyczyną moze byc to iz jest za długi. Takie tez byly opinie na forum

(doradzalem sie) wiec go skrocilem o 2 ogniwa! Przejechalem na niwile (po miescie) ale juz mi przeskoczyl jak zjechalem z kraweznika sad.gif Noo i teraz nie wiem czy dobrze zrobilem skaracajac go, czy tak sie powinno robic? Przeciez to powinno byc kompatybilne!!! Teraz pozostaje tylko cos z przerzutką, moze to cos z nią, jauz sam nie wiem.

P.S. Moze ktos doradzic czy powinienem dołączyc te 2 ogniwa???

A co z tym bebenkiem??????? moze to byc to???????? W sumie mam nowy rower(prawie cały) ;)

Napisano

Ja miałem ten sam problem ze starym napędem, z nowym nopędzie tylko raz mi się to zdarzyło po 150 km. naraźe jest spokój. Gdzieś wyczytałem że w tańszych piastach bębenek może przeskakiwać już od nowości. Ja mam właśnie piastę z tych tańszych i mam zaj...te wrażenie że winą tego przeskakiwania jest właśnie bębenek.

• 2 lata później...
Napisano

Witam,

Mam taki problem.

Na kasecie która ma przejechane z 1. łańcuchem pc 850 założyłem 2 łańcuch pc 850.

Ku mojemu zdziwieniu łańcuch przeskakuje, zdarza się to dość rzadko ale problem jest.

Raz przeskakuje pod małym naciskiem, raz pod mocniejszym, 90% jest na 5 biegu.

Czy wg. Was regulacja przerzutki (Sram 7.0- stan bdb) załatwi sprawę?

Dodam, że po przejechaniu 40km na łańcuchu nr 2 problem powooli ustępuje.

Napisano

To nie tak dużo. Podejrzewałem, że kaseta może być już trochę zużyta, ale po takim dystansie to mało prawdopodobne. Z drugiej strony dopasowywanie się drugie łańcucha wskazuje właśnie na to, że dopasowuje się to zębów kasety.

Zawsze możesz porównać długości obu łańcuchów, czy któryś nie jest bardziej rozciągnięty.

• Mod Team
Napisano

Zużyta, ale nie po 200 km żeby łańcuch skakał. Jest coś takiego jak pierwsze kilkaq kilometrów na ułożenie się nowego łańcucha na kasecie. W tym czasie mogą występować różne takie przeskakiwania. Mnie osobiście to zawsze omijało, ale sporo osób uskarżało się na ten problem przez pierwsze nawet i 100 km.

Napisano

Wszyscy pisza "przeskakiwanie". A przeskakiwanie przeskakiwaniu nierowne. Lancuch moze przeskakiwac na sasiednie koronki kasety (wtedy ewidentnie wina lezy po stronie przerzutki, ewentualnie haka) albo na tej samej koronce o zabek. Wtedy wina jest lancucha (za bardzo wyciagniety), albo zuzytych koronek kasety/korby. BTW, lancuchow SRAMa nie polecam. To sa lacuchy dla ludzi, ktorzy maja kase na wymiane napedu co 2000 km. Po niekorzystnych doswiadczeniach z lancuchem SRAMa kupilem Wippermanna, ktory po 7000 km jest mniej wiecej tak wyciagniety, jak SRAM po 2000 km.

• Mod Team
Napisano

Ja mam właśnie dobre wspomnienia z łańcuchami Sram.

Używam takiego z kasetą Shimano i kaseta po ponad 2000 km razem z łańcuchem są jak nówki.

Kasety Srama są dla mnie bardzo miękkie i poprzebnia wytrzymała 1500 km, a następnie pękła.

Napisano

To przeskakiwanie u mnie objawia się różnie.

Czasami przy przyspieszaniu przeskoczy a czasami nie, wątpię, żeby kaseta była zużyta.

Ale wydaje mi się, że najczęściej przeskakuje na zakrętach.

Spróbuję z regulacją przerzutki, może pomoże.

Napisano

Sprawdz linki i pancerze. Jesli sa bardzo brudne to to tez moze byc przyczyna. Ja tak mialem kiedys,ze raz po raz gdy skrecalem albo jechalem po jakich dziurach lancuch przeskoczyl, niekoniecznie podczas ostrego przyspieszania.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Najprawdopodobniej albo masz rozlegulowane przeRZutki...nawet minimalnie... albo sie dociera chociaz jeszcze sie osobiscie nie spotkałem z czyms takim... Nowe rowery są regulowane czesto tylko u producenta a w sklepie jest tylko skrecany(tz. hamulce koła odblaski) czasami tylko regulują przeRZutki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...