Skocz do zawartości

[korba + kaseta] - możliwa wymiana tylko zębatek?

mrkid1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Część szybkie pytanie. Skąd mogę wiedzieć czy moje zębatki sąwymienne czy muszę wymieniać całe komponenty? Chodzi mi o kasetę Shimano HG31 11-34 oraz korbę Shimano M171, 42/34/24

pozdrawiam

thx

PS.

wiem, że to nie najwyższych lotów osprzęt i zapewne lepiej będzie dojechać na maxa i wrzucić alivio/deore ale tak na przyszłość chciałbym wiedzieć :P

Napisano

Korba jest nierozbieralna, zresztą to widać: rozbieralne mają blaty przykręcone imbusami a nie zgrzane z korbą.

Kaseta praktycznie też nie (można teoretycznie wymienić najmniejszą zębatkę, ale odradzałbym ze względu na różnicę w zużyciu).

Napisano

OK,

Dzięki wielkie czyli pozostaje mi dojechać ją na maxa i wtedy pomyśleć o jakiejś lepszej :)

Ale przynajmniej jak dobrze spojrzałęm to korba jest na octalinku czyli akurat to chyba dobrze jeśli chodzi o późniejsze modyfikajce bo rozumiem, że octalink czy kwadrat to zależy od suportu tak?

Napisano

W zależności od użytkowania, korba powinna przetrwać dwie kasety. Gdy obciążenie jest równomierne może nawet trzy (jeżeli nie będziesz zajeżdżał kaset do ostatniego zęba).

Napisano

Tak, lepiej dojedź już ten napęd, tzn gdy padnie kaseta to wymień ją razem z łańcuchem. Korbę niekoniecznie chyba, że będzie jakoś widocznie zużyta. A Korba jest na kwadrat, octalink jak sama nazwa wskazuję ma 8 wypustów.

Napisano

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Nie wiem dlaczego ja u siebie widziałem Octa. Dobrze rozumiem, że jak będę musiał zmienić z kwadratowejgo na Octa to muszę zmienić suport? Czy tylko śrubę lub jest jakiś adapter?:)

Napisano

Nie koniecznie chce zmieniać na octalink jeśli na kwadrat znajdę równie dobre korby :) po prostu pyatm bo wszedzie widzę ooo OCTALINK bożyszcze bogów, ale skoro tak to ok ;) Jeśli oczywiście, powtórzę się, na kwadrat będą również dobre korby/zębatki etc. ;)

Napisano

Na kwadrat już nie znajdziesz dobrej korby. Korby na taki suport zostały już tylko w najniższych klasach. Octalink to też już przerzytek. Teraz najnowszą technologię reprezentują korby ze zintegrowaną osią, dostępne w klasach np. od Deore w górę w przypadku shimano. Jak będziesz kupował korbę ze zintegrowaną osią to o suport nie musisz się martwić bo wszystko dostaniesz w zestawie.

• Mod Team
Napisano
Na kwadrat już nie znajdziesz dobrej korby. Korby na taki suport zostały już tylko w najniższych klasach.

Czy wg ciebie Alivio czy M442 to sa badziewia? Mało kto daje za korbe więcej niż 120-150zł ...

Napisano

Według mnie godne polecenia są korby ze zintegrowaną osią. Niestety Puklus, technologia idzie do przodu...

Nie technologia idzie do przodu tylko producenci wciskają to co wciskają czyli i tu się domyśl co mam na myśli. Proszę mi napisać co było złego w octalinku, że Shimano zarzuciło jego produkcję w wyższych grupach. Z mojej strony nic nie było złego tyle, że zaczęto na siłę wciskać HT2 i tak już zostało. Co mi z tego, że jest nowsza technolagia jak jest g...o warta w porównaniu z dawnymi grupami które miały to coś czyli trwałość i niezawodność.

• Mod Team
Napisano

Tak idzie do przodu nie da sie ukryć jednak HT2 ma chyba wiecej wad niz zalet wielokrotnie o tym pisałem. Kobry alivio czy wspomniana m442 to jedne z najlepszych korb ciągle dostępnych na kwadrat. Ja tam nie chce octalinka bo cena dobrego suportu jest często zaporowa, wole dać 20zł i wiedzieć ze przejade 2000 km a nie 60zł i sie zastanawiać kiedy padnie.

Wada integrowanej osi jest chociażby strasznie wrażliwy suport ...

Napisano

W zależności od użytkowania, korba powinna przetrwać dwie kasety. Gdy obciążenie jest równomierne może nawet trzy (jeżeli nie będziesz zajeżdżał kaset do ostatniego zęba).

Nie dotyczy to korby o której mowa. Zębatki są bardzo słabej jakości i zużywają się na równi z łańcuchem.

Co do samego suportu to tak naprawdę jak jeździsz rekreacyjnie i nie ważysz pow.75kg to wielkiej różnicy nie odczujesz. Alivio na kwadrat albo Octa będzie optymalne.

Napisano

Przewagą zintegrowanej osi nad octalinkiem jest możliwość zastosowania większych łożysk w suporcie. Przynajmniej w założeniu, bo róznie to bywa. Zintegrowana oś daje też jednak większą sztywność niż octalink. Sprawdzone w praktyce. Gdyby to było tylko widzimisie projektantów to nie wszystkie firmy wzięłyby się za to rozwiązanie. Poza tym większość użytkowników chwali to rozwiązanie, może nie tu ale np. na forach zagranicznych.

Napisano

Widzę, że moje zęby bardzo szybko się wyostrzają w takim tempie to max 1000-2000km będzie i trzeba wymieniać ;)

Rozumiem, że im bardziej sztywne polączenie na korbie z suportem to lepsze przenoszenie siły i lepsza jazda tak?

Napisano

Tak. I właśnie dlatego zintegrowana oś zastąpiła octalinkt. Oczywiście możemy się spierać co do sztywności obydwu systemów. Prawdą jest natomiast to, że kupując korbę z mocowaniem octalink musisz kupić jeszcze suport. Czyli koszty rosną. Ze zintegrowaną osią też nie jest super, bo jeżeli kupisz taką korbę (np. popularną Shimano FC-M590), dostajesz co prawda miski suportu, ale najprawdopodobniej szybciej się zużyją niż standardowy wkład suportu. I znowu koszty rosną. W mojej ocenie najważniejsze jest to do czego sprzęt ma ci służyć i ile kilometrów pokonujesz w sezonie. W twoim przypadku przesiadka z korby FC-M171 na jakąś z octalink czy zintegrowaną osią, będzie dużym skokiem jakościowym. Różnicę poczujesz od razu.

Napisano

Ja Ci jednak radzę zainwestowac odrazu w zintegrowaną oś, kupić porządny napęd 9 np. deore. Nawet jak łożyska zaczną Ci hałasować po kilku tysiącach (jak u mnie) to jeszcze trochę pociągną, a nowe kosztują 60 zł, więc nie jest to wielki koszt. Za to masz naprawdę dobry napęd.

• Mod Team
Napisano
Przynajmniej w założeniu, bo róznie to bywa.

Tak napisałeś :P a trzeba uwzględnić jednak ze suport kompaktowy to stalowa tuba dość sztywna z łożyskami na końcach, W ht2 i tym podobnych rozwiązaniach miski z łożyskami sa oddzielnie, połączone jakąś rurką z tworzywa co znacząco obniża sztywność całej konstrukcji dlatego tak szybko padają i są wrażliwe na wszelkie nierówności mufy.

Łożyska na zewnątrz to dobra koncepcja zmniejszające siły działające na łożyska jednak musiały by one być solidnie ze sobą połączone, jeżeli tak nie jest to cały misterny plan ... oczywiście turlać sie po bułki do tesco to sie nada ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...