Skocz do zawartości

bigwalus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Planuje upgrade napędu w moim rowerze - merida crossway 20-V

Z przodu mam już założoną korbę 9 rzędową - FC-M431. Aktualnie jeżdżę na 8 rzędówce. Powoli siada już kaseta (ma już przejechane 4 tys km)

W tej chwili jeżdże na takim czymś:

Przerzutka przód: Altus FD-M191 (8 rzędów)

Przerzutka tył: Acera RD-360 (8 rzędów)

Klamkomanetki: Altus ST-EF50 (3x8 rzędów)

Hamulce: Radius Alloy

Łańcuch: CN-HG40

Kaseta: CS-HG30

Chciałbym dokonać wymiany na napęd o większej kulturze pracy (zmiana przerzutek, praca hamulców)

Po przeczytaniu wielu postów na forum zdecydowałem się na taką konfigurację;

Przerzutka przód: Alivio FD-M431 (9 rzędów)

Przerzutka tył: Deore RD-M591 (9 rzędów)

Manetki: Alivio SL-M430 (3x9 rzędów)

Klamki: Alivio BL-M421

Hamulce: Alivio BR-M432

Łańcuch: CN-HG53

Kaseta: CS-HG50-9

Oczywiście chętnie założyłbym wszędzie Deore - no ale wiadomo - problem - kasa ://///

Co myślicie o tej koniguracji ?

Odczuje zmianę na plus? Czy warto np wymieniać dźwignie hamulców na alivio?

Czy przy takiej konfiguracji warto dokładać do deore z tyłu ?

Napisano

To może ktoś podpowie chociaż czy warto dopłacać do tylnej deore ? Bo czytałem że alvio też spoko śmiga (430-stka)

A w ogóle to czy deore 591 pociągnie np napęd 8 rzędowy ?

To może ktoś podpowie chociaż czy warto dopłacać do tylnej deore ? Bo czytałem że alvio też spoko śmiga (430-stka)

A w ogóle to czy deore 591 pociągnie np napęd 8 rzędowy ?

Napisano

Tak na szybko to radził bym Ci pozostać przy 8 sp. Wymienić wszystko na Alivio. Nie ma sensu pchać się w 9 sp kiedy nie chcesz wejść wyżej niż Alivio. Tylna Deore jak najbardziej, wszystko się zgra.

Napisano

Moja propozycja jest taka:

- klamkomanetki Alivio ST-410.

Odczuje zmianę na plus?

Tylko w przypadku manetek. Ewentualnie lepszy dobór kadencji w przypadku 9-rzędowego napędu. Wydaje mi się, że lepiej "dociułać" i wymienić na sprzęt na poziomie minimum SLX.

Napisano

Nie chce klamkomanetek

Myślałem o manetkach SL-M410 tak żeby obsłużyły (z ogranicznieniem do 8 rzędów) RD-M430 (nie chce 410 jest znacznie gorsza)

Nie wiem czy 410 ma w ogóle dwukierunkowe zrzucanie

Hamulce sobie odpuszczę skoro nie odczuje różnicy.

Napisano

no kolega ma taką funkcję w 430. to sie chyba tak nazywa.

pod kierownicą są obie manetki i "pchająć" jedną z nich można jechać w górę jak i w dół z łańcuchem. oprócz tego łańcuch w "dół" można też zrzucić ciągnąć za tą od zrzucania.

Napisano

To o czym piszesz to zapewne RAPIDFIRE czyli potocznie klikacze a ten system jest zarówno w zwykłych manetkach jak i klamkomanetkach. Chyba, że chcesz mieć coś z obrotowych czyli gripów ale tu lepiej brać od SRAMA. Najpierw zdecyduj jaki chcesz mieć rzędowy napęd.

Napisano

Chyba skłaniałbym się do złożenia 8-mki ale z szeroką możliwością przejścia na 9-tkę (kiedyś, kiedyś tam a może nigdy)

Przerzutki obie dałbym 9-tki tak jak miały być

Pytanie czy do przedniej założyć manetki pod 3x9 czy pd 3x8 (tj sl-430 czy sl-410 jak na tył)

Napisano

Nie ma znaczenia jakie załorzysz manetki zarówno na 8 czy 9 sp bo każda obsłuży trzeba tylko patrzyć na to ile zębów obsługuje czy tylko 42/44 czy też 48. 410-tka jest montowana pod oś więc pozostaje 431a, że obsługuje 44/48 T to będzie pasować.

Napisano
Co rozumiesz przez

dwukierunkowe zrzucanie?

w manetkach M430 jest rapidfire plus - działa to tak: duża dźwignia w normalnej przerzutce (ta pod kciukiem) ciągnie na większy tryb. Mała dźwignia, ta która zrzuca na mniejszy tryb działa klasycznie spod palca wskazującego i spod kciuka w drugą stronę. Zwie się to Two way release czy jakoś tak. Manetki M410 tego nie mają. Ja to lubię - jest ekstra.

Napisano

Zdecydowałem sie na napęd 9 rzedowy

Manetki jak były Alivio SL-M430 ale mam dylamety co do przerzutek:

Tylnia

1. Deore - zwykłe (RD-M591)

2. Deore - shadow (RD-M592)

3. Deore LX (RD-M581) - niby dedykowana do trekingu?

Przednia

4. Downswing czy topswing?

5. Alivio czy warto dopłacać do Deore - i do którego ? LX ?

• Mod Team
Napisano

M581 to jeszcze MTB i ją bym wzią.

Z przodu downswing jak sie sie zmieści oczywiście.

na przod szukał bym starych LX czy deore modele M511, M531, M571 to pancerniaki precyzyjne lekkie i tanie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wracam do tematu

Coraz poważniej rozważam możliwość pozostania przy napędzie 8 rzędowym.

Ale przy takim układzie mam problem z tylną przerzutką - czy wybrać

RD-M410

RD-M430 ? (dedykowana do 9 rzędów)

Napisano

Ja bym brał LXa. Moja ma już jakieś 9tys. km nakręcone, a rower rzadko był wykorzystywany do jazdy trekingowej. W większości jazda terenowa (czasem mocno agresywna) i szybka szosowa. W porównaniu do M410 spora różnica, przede wszystkim stare Alivio potrzebowało chwili zastanowienia. ;p Jak to wygląda w M430 nie wiem, pewnie działa lepiej i precyzyjniej, ja natomiast obawiałbym się o trwałość obecnych niższych grup Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...