Skocz do zawartości

[przerzutka tylnia] prośba o ocenę sytuacji(zdjecia)

kuna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nie wiem jak ocenić, co muszę kupić, oraz jakich narzędzi potrzebuję. Najpoważniejsza naprawa, której się podejmowałem to wymiana dętki, więc nie znam się na serwisowaniu roweru. Aktualnie jestem na wsi, do najbliższego sklepu rowerowego mam 10km, więc sam muszę naprawić swój rower.

Dolna końcówka przerzutki jakimś cudem zawadziła o szprychę w tylnym kole, zanim się zorientowałem, wygięła się o 180 stopni i połamała.

Oto zdjęcia:

rout3.jpg

O7uSG.jpg

I moje narzędzia:

VwPz9.jpg

Oto pytania:

1. Jakich narzędzi będę potrzebował by samodzielnie dokonać naprawy?

2. Jakie części prawdopodobnie będę musiał kupić? Podejrzewam, że przerzutkę i hak do przerzutki?

Jak mogę sprawdzić jaki model mam prosić sprzedawcę?

Napisano

Ja na twoim miejscu, na początku odkręciłbym przerzutke i sprawdził czy tego haka nie można wyprostować. :) Przerzutka jak widać po zdjęciach na sto procent do wymiany. Hak można bybyło chyba na imadle postukać i wyprostować, a przerzutka tak jak ww. kolega jaki budżeecik.

Napisano

1. Ten scyzoryk powinien wystarczyć + oczywiście rozkuwacz do łańcucha

w sumie jak w dodatkowe koszty nie chcesz wchodzić to obejdzie się bez rozkuwacza, wystarczy odkręcić kółka przerzutki.

Napisano

1. Ten scyzoryk powinien wystarczyć + oczywiście rozkuwacz do łańcucha

2. Jaki masz budżet na przerzutkę ?

Rozkuwasz na szczęście mam. Co do budżetu, to nie wiem jaki może być, kilka stówek by się znalazło. Istotniejszym ograniczeniem jest czas, nie mogę nic kupić wysyłkowo, bo w sobotę muszę dojechać rowerem do dworca PKS. A nawet jak bym jutro coś kurierem zamówił, to prawdopodobnie doszło by w poniedziałek.Tak więc muszę się ograniczyć do tego co będą mieli w sklepie rowerowym.

Napisano

Nie baw się w prostowanie haka nie opłaca się nowy nie powinien kosztować więcej jak 20 zeta. A jak nie kupisz go to może cię szlak trafić jak będziesz próbował wyregulować przerzutkę. A jeszcze zrób przegląd szprych tylnego koła czy czasem któraś nie jest luźna.

Napisano

Czy mógłbym prosić o poradę, jak wykryć jakiego typu mam przerzutkę i o jaką przerzutkę prosić sprzedawcę w sklepie?

Napisano

Ciekawe czy w tym sklepie będą mieli taki hak, jest stosunkowo popularny. Zamiennik może kosztować 20zł, oryginał haka od GF będzie droższy, myślę że kolo 50zł.

Napisano

Jeśli to jest taki zwykły sklep 'rowerowy' jak to bywa w małych miasteczkach (mam na myśli moje), możesz liczyć się z tym, że haka nie dostaniesz, a przerzutką jedyną jaka będzie dostępna w tym sklepie, będzie jakiś "no-name" lub oldschoolowy, najtańszy model shimano za 20zł. Zawiodłam się na takich sklepikach. No, ale zobaczymy :)

A co do problemu, to miałam tak samo, ale hak naprostowałam jakimś cudem i wyregulowałam przerzutkę. Co prawda bałam się dalszej jazdy i po ok. tygodniu zmieniłam ją, bojąc się o życie hehe :)

Napisano

Ja też zbytnio nie jestem przekonany do sklepików rowerowych w miasteczkach. Zazwyczaj chłopcy nic tam nie mają do konkretnych rowerów, ale jak już coś można dostać to cena tak wygurowana, że na internecie kupisz za to dwie :) To wiem z doświadczenia, przynajmniej u mnie tak jest. Dlatego wole poczekać 2 dni, ale mieć kupione za niską cene w sklepie internetowym lub jakimś "markowym"

Napisano

Byłem rano w sklepie rowerowym i zostałem miło zaskoczony: mieli hak!

Co do przerzutki, to pasującą do haka mieli tylko taką za 15zł, ma plastikowe zębatki:

GDYe.jpeg

Nie wiem pod jaki kąt powinienem wybrać, mam dużą swobodę jeśli chodzi o to. Jak na razie przykręciłem to tak:

fvEkc.jpg

Dziś nie udało mi sie wyregulować prawidłowo przerzutki, ale jestem dobrej myśli.

Iq2Xc.jpg

Moi drodzy, skoro kupiłem przerzutkę za 15zł, to zastanawiam się ile ona wytrzyma. Jeśli miał bym kupić coś porządnego, to czy shimano grupy Acera lub Alivio to standardowy wybór, czy może są inne alternatywy. Powiem szczerze, że chętnie poszedł bym za ciosem i wymienił bym także przednią przerzutkę. Co za powiedzmy 250zł można by zamówić?

Napisano

Z doświadczenia nie wróżę jej zbyt długiego żywota. I nawet nie mówię o wytrzymałości, a o luzach i rozregulowywaniu. Jeśli chodzi o ustawienie, na forum masz dokładny poradnik (dział FAQ).

I raczej nie kupowałbym do tego roweru sprzętu z grup wyższych niż Alivio. Manetki pewnie i tak są z niskiej grupy, więc nie odczujesz różnicy. A Alivio to dobry kompromis cena/jakość.

Napisano

Cały dzień mam otwarte forumowe tematy o regulacji przerzutek, są bardzo dobre :) Robie to pierwszy raz, więc niestety popełniłem kilka błędów, ale jutro z rana zrobię to od początku i powinno się udać!

Manetki też mogę sobie kupić, a co, obecne już się rozpadają, mają... bo ja wiem, z 7-8 lat. Ile Twoim zdaniem warto wydać na rewizje roweru, z 300-400zł dało by radę zamknąć manetki i przerzutki tylnie i przednie?

Napisano

Serdecznie dziekuję wszystkim za udzieloną mi pomoc. Dziś rano udało mi się wyregulować rower i zaraz pojadę nim na testową kilunasstokilometrową przejażdzkę.

GKzY.jpeg

Co do manetek, to nie wiem z jakiej są grupy:

QxW0N.jpg

ECK2s.jpg

Dzięki Teodolf za linki, niestety w poprzednich postach nie napiałem, że mam napęd 3x8, a nie 3x7. Co myślisz o tych typach?

Tylna przerzutka:

ALIVIO RDM 410 NA 8 RZĘDÓW(69,90 zł): http://allegro.pl/przerz-alivio-rdm-410-na-8-rzedow-koronek-czarna-i2668622919.html

ALIVIO RDM 430 NA 8/9 RZĘDÓW(89,90 zł): http://allegro.pl/przerzutka-tyl-alivio-rdm-430-na-8-9-rzedow-i2668634029.html

Manetki:

ALIVIO ST-M410 3X8(109 zł): http://allegro.pl/klam-shimano-alivio-st-m410-3x8-linki-pancerze-i2676172998.html

Bardziej mi się podobają more stare, ale nie widzę żadnych takich na allegro.

Jestem w szoku, że tak mało jest sprzętu dla rowerów 3x8. Myślałem, że takie są najpopularniejsze...

Napisano

I najważniejsze. Popraw sobie to siodło, stary tak się nie da jezdzić. Pozatym masz duży ucisk na nasieniowody. Chyba nie muszę pisać czym to grozi. :)

Z tym niestety muszę poczekać na wizytę w serwisie, bo nie mam odpowiednich narzędzi do tego.

Napisano

Witam.

Sytuacja nie należy do najlepszych. hak standard powinni mieć w każdym sklepie wystarczy że pokażesz sprzedawcy zdjęcie i powinien dobrać o ile to gość co zna się choć na podstawowych tematach rowerowych.

natomiast przerzutkę montowałbym taką samą jak masz na fotce, ważne żeby poprawnie wyregulować maksymalne wychylenie na kasecie od strony sprych ( na stronę przerzutki też zresztą) i nie ma prawa tak ustawiona, zostać zaciągnięta przez szprychy.

POZDRAWIAM\

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...