Kriss Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 Jak utworzyć kolejną trasę w loggerze, nie kasując poprzedniej? Chodzi o to, że włączam start trasy - jadę, jadę, - naciskam stop. Potem zapisuję loga. Chcąc rozpocząć kolejną trasę znów włączam start - jadę, jadę - naciskam stop. Zapisuję loga i niestety nowej trasy nie tworzy tylko kontynuuje poprzednią. Jak to zmienić? Nawet gdy już będziesz miał np. dwie trasy w jednym logu można je podzielić przez program do obróbki tego typu plików. Ja mam akurat program MapSource (od Garmina) w którym mogę wyświetlić listę wszystkich punktów zarejestrowanych przez gps i je np. usuwać, kopiować. Ty sposobem można podzielić jeden track na dwa, albo skopiować sobie fragment z podjazdem aby dokładniej przeanalizować profil
mklos1 Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 Kompletnie nie rozumiem wypowiedzi osób, które twierdzą, że licznik z GPS to nieporozumienie. Jeżeli satysfakcjonuje Cię licznik o dokładności na poziomie 5% (moje doświadczenia po kilku tyś km) no to przecież nikt nie będzie nikogo do niczego zmuszał. Komercyjny system GPS ma dokładność rzędu 100m (przez celowe zakłócanie przez właściciela - armia amerykańska). Z systemami wspomagania WAAS/EGNOS można uzyskać teoretycznie 2-3m i odpowiednio 3-4m. To jest oczywiście dokładność graniczna, przy założeniu idealnych warunków odbioru sygnału, a obok tego masz jeszcze milion innych czynników, które mogą ten sygnał zakłócić. Dodatkowym ograniczeniem jest czas próbkowania. Poniżej 1s w urządzeniach mobilnych raczej się nie schodzi (energooszczędność). Klasyczny rowerowy licznik jest najdokładniejszym z możliwych (dostępnych na kieszeń Kowalskiego) pomiarów dystansu i prędkości, bo sprowadza się jedynie do zmierzenia średnicy opony, który można zrobić dużo lepiej niż 5%. Trudno jest pomylić się o 10cm mierząc obwód opony 28".
PKDeath Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 mklos1 nie szukaj dziury w całym Wiadomo o co chodzi. Nie kupuje się Garmina, żeby mierzył dystansu, czy czasu trwania treningu.
mklos1 Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 No żeby tylko potem nie było rozczarowania, że gdzieś rozpłynęło się kilkaset km tras... Licznik klasyczny wskazuje 8250km... GPS... Jak widać w sygnaturce.. Niecałe 7900.
Kubek76 Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 mklos1 chyba przeoczyłeś jedną rzecz, a mianowicie napisałem o tym, że EDGE umozliwia dwa sposoby pomiaru dystansu i prędkości za pomocą GPS i tu się z tobą zgadzam są przekłamania wynikające z samego systemu GPS oraz drugi sposób pomiaru dystans/prędkość z opcjonalnego czujnika prędkości/kadencji. Przy stosowaniu tego drugiego rozwiązania dokładność jest taka jak i każdego innego licznika pod warunkiem skalibrowania (dotyczy wszystkich liczników) tj. dobrania obwodu koła/dystansu 1 pełnego obrotu koła.
dziobolek Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 No żeby tylko potem nie było rozczarowania, że gdzieś rozpłynęło się kilkaset km tras... Licznik klasyczny wskazuje 8250km... GPS... Jak widać w sygnaturce.. Niecałe 7900. Ale co ma się "rozpłynąć", skoro Garminy od modelu Edge 500 wzwyż, mają opcję pomiaru z fizycznego czujnika prędkości i kadencji montowanego do roweru??? Wtedy działa to jak tradycyjny licznik rowerowy, a moduł GPS zapisuje trasę. Moje pytanie - czy tylko Garmin ma taki patent, czy też są znane jakieś inne liczniki GPS stosujące fizyczny czujnik?
mklos1 Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 Skoro Garmin ma opcję klasycznego licznika, to jest to bardzo dobra opcja. Licznik rowerowy bazujący tylko na gps - porażka.
Jaca911 Napisano 11 Października 2012 Napisano 11 Października 2012 Licznik rowerowy bazujący tylko na gps - porażka. Generalnie z tym się można zgodzić ale. Ale nie mogę się zgodzić z gubieniem przez GPS od 5 do 10%. Na trasach MTB XC około 80km normalnie krętych różnica między licznikiem a GPS jest od 500 do 1000m. A GPS to nic innego tylko nokia E52 z zainstalowanym Sports Trakerem lub gdy jeżdżę po śladach z Treck Buddym. Duże rozbieżności są ale w prędkości średniej i czasie jazdy bo licznik liczy tylko czysta jazdę a GPS dodaje postoje. Próbowałem temu zaradzić włączając funkcje która zawiesza liczeni przy prędkościach poniżej 4km/h - spacerek. Ale to tez kicha, bo po wzbudzeniu pierwszy pomiar prędkości wychodził w setkach km/h. Dlatego jestem ciekawy skąd u ciebie aż 5% i więcej.
y4recky Napisano 11 Października 2012 Napisano 11 Października 2012 dokładnie jak kolega wyżej napisał, oczywiście jeśli jest poprawnie wpisany obwód koła to u mnie (edge 705) różnica jest niewielka np na dystansie ok 70km: GPS - 70,4km pomiar z koła 71,2km dystans ok 100km GPS 99,8km z koła 101,3km więc rozbieżności są niewielkie
mklos1 Napisano 11 Października 2012 Napisano 11 Października 2012 Dlatego jestem ciekawy skąd u ciebie aż 5% i więcej. Też chciałbym wiedzieć. Generalnie na trasach typowo szosowych jest dużo lepiej... 2%
montell81 Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 Kubek76 piszesz, że Garmin 500 ma opcję licznika kadencji/prędkości z zewnętrznego czujnika. Rozumiem, że to jest opcja albo/albo? Czy jest może możliwość montażu dwóch czujników do zliczania zarówno kadencji jak i prędkości? A tak na marginesie, to nie jest najistotniejsze to, czy licznik nam zliczył odległość z dokładnością +/- kilometr na przestrzeni kilkudziesięciu tylko to, czy pomiary są powtarzalne i czy można daną trasę czy odcinek w miarę dokładnie porównać.
dziobolek Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 Kubek76 piszesz, że Garmin 500 ma opcję licznika kadencji/prędkości z zewnętrznego czujnika. Rozumiem, że to jest opcja albo/albo? Czy jest może możliwość montażu dwóch czujników do zliczania zarówno kadencji jak i prędkości?... To jest jeden czujnik dwufunkcyjny GSC10 montowany przy tylnym kole i liczy tak prędkość jak i kadencję jednocześnie http://static.garmin..._500_QSM_PL.pdf Czujnik, to jest opcja podczas zakupu, ponieważ można kupić różne zestawy - https://buy.garmin.c...D=160&pID=36728 - zakładka "Wersje".
Kekacz Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 Komercyjny system GPS ma dokładność rzędu 100m (przez celowe zakłócanie przez właściciela - armia amerykańska). Możesz podać źródło tych wątpliwej jakości informacji oraz ich datę? I jeśli opierasz się tylko na wikipedii to doczytaj artykuł dokładniej. Zakłócanie przez armię USA zostało już dawno zmniejszone. Bez wspomagaczy dokładność wynosi od 3 metrow. Mam Garmina Etrexa 20 i wiem co mówię.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.