Skocz do zawartości

[licznik + gps] Jaki do 1000zł?

montell81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak utworzyć kolejną trasę w loggerze, nie kasując poprzedniej? Chodzi o to, że włączam start trasy - jadę, jadę, - naciskam stop. Potem zapisuję loga.

Chcąc rozpocząć kolejną trasę znów włączam start - jadę, jadę - naciskam stop. Zapisuję loga i niestety nowej trasy nie tworzy tylko kontynuuje poprzednią.

Jak to zmienić?

Nawet gdy już będziesz miał np. dwie trasy w jednym logu można je podzielić przez program do obróbki tego typu plików. Ja mam akurat program MapSource (od Garmina) w którym mogę wyświetlić listę wszystkich punktów zarejestrowanych przez gps i je np. usuwać, kopiować. Ty sposobem można podzielić jeden track na dwa, albo skopiować sobie fragment z podjazdem aby dokładniej przeanalizować profil ;)

Napisano
Kompletnie nie rozumiem wypowiedzi osób, które twierdzą, że licznik z GPS to nieporozumienie.

Jeżeli satysfakcjonuje Cię licznik o dokładności na poziomie 5% (moje doświadczenia po kilku tyś km) no to przecież nikt nie będzie nikogo do niczego zmuszał. Komercyjny system GPS ma dokładność rzędu 100m (przez celowe zakłócanie przez właściciela - armia amerykańska). Z systemami wspomagania WAAS/EGNOS można uzyskać teoretycznie 2-3m i odpowiednio 3-4m. To jest oczywiście dokładność graniczna, przy założeniu idealnych warunków odbioru sygnału, a obok tego masz jeszcze milion innych czynników, które mogą ten sygnał zakłócić. Dodatkowym ograniczeniem jest czas próbkowania. Poniżej 1s w urządzeniach mobilnych raczej się nie schodzi (energooszczędność).

Klasyczny rowerowy licznik jest najdokładniejszym z możliwych (dostępnych na kieszeń Kowalskiego) pomiarów dystansu i prędkości, bo sprowadza się jedynie do zmierzenia średnicy opony, który można zrobić dużo lepiej niż 5%. Trudno jest pomylić się o 10cm mierząc obwód opony 28".

Napisano

No żeby tylko potem nie było rozczarowania, że gdzieś rozpłynęło się kilkaset km tras... Licznik klasyczny wskazuje 8250km... GPS... Jak widać w sygnaturce.. Niecałe 7900.

Napisano

mklos1 chyba przeoczyłeś jedną rzecz, a mianowicie napisałem o tym, że EDGE umozliwia dwa sposoby pomiaru dystansu i prędkości za pomocą GPS i tu się z tobą zgadzam są przekłamania wynikające z samego systemu GPS oraz drugi sposób pomiaru dystans/prędkość z opcjonalnego czujnika prędkości/kadencji. Przy stosowaniu tego drugiego rozwiązania dokładność jest taka jak i każdego innego licznika pod warunkiem skalibrowania (dotyczy wszystkich liczników) tj. dobrania obwodu koła/dystansu 1 pełnego obrotu koła.

Napisano

No żeby tylko potem nie było rozczarowania, że gdzieś rozpłynęło się kilkaset km tras... Licznik klasyczny wskazuje 8250km... GPS... Jak widać w sygnaturce.. Niecałe 7900.

Ale co ma się "rozpłynąć", skoro Garminy od modelu Edge 500 wzwyż,

mają opcję pomiaru z fizycznego czujnika prędkości i kadencji montowanego do roweru???

Wtedy działa to jak tradycyjny licznik rowerowy, a moduł GPS zapisuje trasę.

Moje pytanie - czy tylko Garmin ma taki patent, czy też są znane jakieś inne liczniki GPS stosujące fizyczny czujnik?

Napisano
Licznik rowerowy bazujący tylko na gps - porażka.

Generalnie z tym się można zgodzić ale.

Ale nie mogę się zgodzić z gubieniem przez GPS od 5 do 10%. Na trasach MTB XC około 80km normalnie krętych różnica między licznikiem a GPS jest od 500 do 1000m. A GPS to nic innego tylko nokia E52 z zainstalowanym Sports Trakerem lub gdy jeżdżę po śladach z Treck Buddym. Duże rozbieżności są ale w prędkości średniej i czasie jazdy bo licznik liczy tylko czysta jazdę a GPS dodaje postoje. Próbowałem temu zaradzić włączając funkcje która zawiesza liczeni przy prędkościach poniżej 4km/h - spacerek. Ale to tez kicha, bo po wzbudzeniu pierwszy pomiar prędkości wychodził w setkach km/h.

Dlatego jestem ciekawy skąd u ciebie aż 5% i więcej.

Napisano

dokładnie jak kolega wyżej napisał, oczywiście jeśli jest poprawnie wpisany obwód koła to u mnie (edge 705) różnica jest niewielka np na dystansie ok 70km:

GPS - 70,4km

pomiar z koła 71,2km

dystans ok 100km

GPS 99,8km

z koła 101,3km

więc rozbieżności są niewielkie

Napisano
Dlatego jestem ciekawy skąd u ciebie aż 5% i więcej.

Też chciałbym wiedzieć. Generalnie na trasach typowo szosowych jest dużo lepiej... 2%

Napisano

Kubek76

piszesz, że Garmin 500 ma opcję licznika kadencji/prędkości z zewnętrznego czujnika.

Rozumiem, że to jest opcja albo/albo?

Czy jest może możliwość montażu dwóch czujników do zliczania zarówno kadencji jak i prędkości?

A tak na marginesie, to nie jest najistotniejsze to, czy licznik nam zliczył odległość z dokładnością +/- kilometr na przestrzeni kilkudziesięciu

tylko to, czy pomiary są powtarzalne i czy można daną trasę czy odcinek w miarę dokładnie porównać.

Napisano

Kubek76

piszesz, że Garmin 500 ma opcję licznika kadencji/prędkości z zewnętrznego czujnika.

Rozumiem, że to jest opcja albo/albo?

Czy jest może możliwość montażu dwóch czujników do zliczania zarówno kadencji jak i prędkości?...

To jest jeden czujnik dwufunkcyjny GSC10 montowany przy tylnym kole i liczy tak prędkość jak i kadencję jednocześnie

http://static.garmin..._500_QSM_PL.pdf

Czujnik, to jest opcja podczas zakupu, ponieważ można kupić różne zestawy - https://buy.garmin.c...D=160&pID=36728 - zakładka "Wersje".

• 2 tygodnie później...
Napisano

Komercyjny system GPS ma dokładność rzędu 100m (przez celowe zakłócanie przez właściciela - armia amerykańska).

Możesz podać źródło tych wątpliwej jakości informacji oraz ich datę? I jeśli opierasz się tylko na wikipedii to doczytaj artykuł dokładniej. Zakłócanie przez armię USA zostało już dawno zmniejszone. Bez wspomagaczy dokładność wynosi od 3 metrow. Mam Garmina Etrexa 20 i wiem co mówię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...