Skocz do zawartości

[Epicon] Pracuje na małym zakresie.

CzikO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Parę osób lekko rozmija się z prawdą. Po pierwsze, po co porównujecie ten widelec z nowszymi Epiconami, w których górne golenie są aluminiowe i mają średnicę 32 mm? Zupełnie inny produkt, zupełnie inna cena. Model 2008/2009? Ale jest w katalogu 2010, to znaczy, że w tym roku też go producent/dystrybutor puścił na rynek.

Producenci, również zagraniczni, uznają bieg gwarancji od momentu zakupu. Gwarancja mierzona od momentu dostawy - taka zasada jest stosowana do urządzeń przemysłowych, do rowerów nie. Jeśli ktoś by natrafił na taką usterkę, i chciałby ją własnoręcznie zdiagnozować, to wystarczy odkręcić 2 śrubki u dołu goleni, zsunąć golenie i organoleptycznie (ręcznie) sprawdzić, o ile się przesuwa popychacz tłumika (prawa strona). Jak działa, czy wsuwa się płynnie, jak działa w obliczu włączenia blokady.

Wiesz jeśli znałbym się choć trochę na tych amortyzatorach to może sam bym go rozebrał żeby zobaczyć co w nim siedzi. Niestety nie znam się a amortyzator jest na gwarancji ze sklepu więc nie będę ryzykował jej utraty. Owszem jeśli gwarancji by nie było to sam bym go rozbierał.

Napisano

Wiesz jeśli znałbym się choć trochę na tych amortyzatorach to może sam bym go rozebrał żeby zobaczyć co w nim siedzi. Niestety nie znam się a amortyzator jest na gwarancji ze sklepu więc nie będę ryzykował jej utraty. Owszem jeśli gwarancji by nie było to sam bym go rozbierał.

Ja widziałem, że pisałeś, że już oddałeś do serwisu, co było całkiem dobrym pomysłem. ALE: tę dyskusję da się wyszukać w wyszukiwarce forumowej, więc "dla potomnych" napisałem, że można próbować samemu.

Napisano

Byłem dziś w sklepie. Mechanik stwierdził że on nie widzi tu żadnego problemu. Postanowili wysłać go do serwisu. Aż się boję co te nieuki wymyślą. Pewnie pójdą na łatwiznę i nawet go nie rozbiorą tylko napiszą że wszystko ok.

Napisano

Spokojnie, jeżeli naprawdę jest z nim coś nie tak to go zrobią. Nigdy nie bylo jakiś większych problemów z Eurobike.

Bo rozumiem że tam go wysłali. Jak będziesz odbierał upewnij się że dostaniesz papier z opisem czynności wykonanych w amorku z pieczątką Eurobike.

Napisano

Mhm... Chyba, że masz na myśli, że są wyłącznie ogromne problemy. Kolega coymet i ja zostaliśmy postawieni przed postawą totalnego olewactwa klienta ze strony Eurobike:

http://www.forumrowerowe.org/topic/117105-amortyzator-stukanie-suntour-axon-rld-2011-czy-nie-za-glosny/

http://www.forumrowerowe.org/topic/120620-krzywy-amortyzator-problem-z-ustawieniem-hamulca-wypaczona-golen/

Plus moje wypowiedzi w obu tematach.

Napisano

Bardzo ciekawa historia, powiem szczerze że prywatnie nie wysyłałem do nich niczego, zawsze były to amory klientów. I nie było problemów z reklamowanym sprzętem. Ala cała ta opowieść daje do myślenia.

Napisano

Odkręcenie tłumika nie powinno odebrać Ci praw gwarancyjnych. W instrukcjach zaleca się okresowe zerknięcie na poziom oleju. A to wymaga z reguły wykręcenie tłumika. W Twoim przypadku prawdopodobnie puściła uszczelka zamontowana w korku domykającym górną lagę. Olej z tłumika spłynął w dolną lagę i zwyczajnie blokuje Ci skok. Jeśli nie czujesz się na siłach by tam grzebać, trzeba oddać na serwis. Taka usterka powinna być rozwiązana w ramach gwarancji.

Napisano

No i też tak zrobiłem :thumbsup: . Jak kiedyś gwarancja się skończy to na pewno sam zacznę tam grzebać. Ciągle oczekuję jakiegoś kontaktu ze strony sklepu ale cisza ( jakoś ten czas się strasznie ciągnie). W sumie postanowione że amortyzator sprzedaję ponieważ 1. nie potrzebuję piwotów, 2. do ramy bardziej będzie pasować amor z złotą anodą na goleniach górnych. Mam nadzieję że serwis go naprawi i wtedy na allegro :whistling:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tak więc amortyzator wrócił z serwisu :) Reklamacja została uwzględniona lecz nie rozpisali się o usterce. Napisali tylko "wymiana kartridża ". Amorek pracuje teraz jak przystało na nową sztukę :) Nie stety już nie nacieszę się jego pracą ponieważ mam już nowego epicona więc tego będę chciał sprzedać. Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam ;)

Napisano

Masz rację bo producenci się wycofali już praktycznie z v-ek zmuszając tym samym ludzi do przejścia na tarczówki co wiąże ze sobą koszta. Nie każdy musi mieć potrzebę tarcz a dobry amortyzator uprzyjemnia jazdę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...