Skocz do zawartości

[sztyca] pęknięta śruba jarzma sztycy

mastersound

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie ma czego fotografowac zwykla sruba po ptostu pekla moze byla za mocno skrecona,zacisk jest na jedna srube ale dziwne jest to ze siodlo spadlo i zacisk sie rozkompletowal w domu po jakiejs godzinie od skonczonej jazdy a nigdzie nie ma kawalka sruby z lbem, wnioskuje wiec ze wylecial gdzies po drodze ale ze siodlo nie odpadlo szok

Napisano

Wielu moich znajomych doświadczyło pęknięcia śruby, widziałem też zawodników na maratonie, którzy potem jechali z samą sztycą. To się często zdarza, zwłaszcza jak siodełko jest przesunięte do tyłu i rider trochę waży. Niektórym to się zdarza na tyle często, że wożą zapasowe śruby.

Napisano

Adriansocho a wiesz moze gdzie moge kupic taka srube?

Ja bym zaczął od ... sklepu ze śrubami i artykułami metalowymi. Być może odpowiednią śrubę znajdziesz również w supermarkecie budowlanym. Trzeba zwrócić uwagę na kształt łba, a skoro go nie masz, to do sklepu idź ze sztycą (w niektórych sztycach potrzebny jest łeb walcowy, który wchodzi we wgłębienie, w innych potrzebny jest łeb jednostronnie płaski, który opiera się na takiej płaskiej części).

Napisano

Jak śruba pękła to kupuj tylko śruby o odpowiednim parametrze wytrzymałościowym ...

Słowem odpadają wszystkie śruby 5,8 ... jak będziesz kupował to 8,8 i wyżej.

Większość sztyc które widziałem miało śruby imbusowe ze zwykłym łbem i gwintem metrycznym... więc nie powinno być problemu z dostaniem takiej śruby w odpowiednim punkcie.

Ale tak jak już pisałem liczy się wytrzymałość.

Pozdro

Napisano

Śrubę pewnie kupisz nawet w Castorama lub innym sklepie typu Rolmasz. Nie kupuj też śruby za mocnej bo pewnie masz imbusy słabej jakości i jak zakręcisz to już nie odkręcisz :)

Polek "piny" to nic innego jak śruba bez łba na imbus :) koszt w sklepie rowerowym pod hasłem piny mega dużo, w zwykłej hurtowni śmieszne grosze:) Grunt to dobrze je wkręcić w platformy:)

Napisano
Nie kupuj też śruby za mocnej bo pewnie masz imbusy słabej jakości i jak zakręcisz to już nie odkręcisz

Słabe narzędzie nie usprawiedliwia użycia słabej śruby ... jak zagwarantujesz że śruba nie pęknie ponownie ?

Mam wątpliwości że w marketach budowlanych są dostępne śruby mocniejsze niż gatunek 5.8.

Pozdro

Napisano

dzwonilem do speca sruba szostka ma zwykly gwint metryczny i 50mm dlugosci i kolo mowil zeby brac wlasnie wytrzymalosciowke sAma sruba jest ne dostepna tylko ze sztyca :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...