Skocz do zawartości

[kaseta] Dopuszczalne ruchy kasety

CoZaBzdura

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

dnia dzisiejszego o poranku przeszła całkiem niezła ulewa podczas której świrowałem na rowerze. Także chcąc nie chcąć siadłem i zacząłem czyścić. Teraz jako nowicjusz zobaczyłem znów coś czego do końca nie jestem pewien. Zatem mam manie wyciszonego napędu w takim sensie, że biegając obok mojego roweru (dziewczyna na rowerze, ja biegne) nie chce słyszeć dosłownie nic dobiegającego z napędu. Przyznam szczerze, że średnio to wychodzi na aktualnym rowerze (cube acid). Śmiem twierdzić, że marketowiec, który posiadam 3x8 ciszej chodzi od nowego roweru.

Podczas dzisiejszego zabierania się za małe mycie roweru zauważyłem, że podczas pedałowania kaseta robi ruchy o kilka stopni prostopadle do ruchu łańcucha. Ciężko mi to wytłumaczyć słownie dlatego posiłkuje się filmem. Proszę się przyjrzeć od 0:04 kaseta po zaprzestaniu napedzania tylnego koła ma zauważalne ruchy coś typu ósemka w kole.

Link do filmu:

Teraz pytanie:

czy to jest normalne?

Czy rower będzie mniej hałasował po przebiegu iluś kilometrów? Aktualnie mam śmignięte 144km

Czy demontaż kasety pomógłby coś w tej sytuacji?

Aktualnie odtłuszczam finish linem i smaruje finish linem z teflonem (czerwony). Czy po tak wielkim deszczu jak dzisiaj konieczne jest wyczyszczenie łańcucha czy mogę go tylko potraktować uniwersalnym finish line 1-step?

Jeżeli któreś z pytań wydaję ci się głupie powiedz dlaczego to będę wiedział. Uprzedzam, że pytania zadaje amator. :)

Napisano

Ludzie złoci ... było milion razy ... szukajka się kłania

To nie krzywa ośka tylko kiepska dokładność wykonania piasty a konkretnie połączenia bębenek piasta.

Jest to normalny objaw w większości piast ... im tańsza piasta tym bardziej buja... drogie piasty tez bujają ale często niezauważalnie ...

Każdy kto twierdzi ze to krzywa oś jest w srogim błędzie ... polecam zastanowić się nad problemem i przeanalizować to pod katem budowy piasty.

Pozdro

Napisano

@rzezniol wszystko wyjasnił tak jak trzeba. Tu się nie ma nad czym rozwodzić a kwestie krzywej ośki trzeba przemilczeć. Przypadłość ta w absolutnie żaden sposób nie wpływa na słyszalność pracy napędu.

Pytania głupie nie są ale w zasadzie minimalny odgłos pracy łańcucha na zebatkach korby jak i kasety jest zawsze. Zresztą to sprawa indywidualna. Też mam coś z głową jeśli idzie o różne odgłosy ale powoli z wiekiem zaczyna mi to przechodzić więc jest nadzieja, że i u Ciebie będzie podobnie :laugh:

Napisano

Przebieg 144km to nie dużo, ale deszcz/kałuże/trochę piasku i napęd mógł się trochę zbrudzić i będzie bardziej słyszalny. Samo smarowanie raczej nie pomoże, najpierw wyczyść łańcuch i dopiero nasmaruj, będzie ciszej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...