Skocz do zawartości

[Pedały] SPD - wypięcie podczas upadku

tasman199

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc. Mam takie pytanie bo staram sie znalezc na necie filmiki jak zachowuja sie wpinane pedaly w razie upadków itp. bo kiedys slyszalłem ze podobno niektore w czasie upadku wypinaja sie same ale przeciez do wypiecia takich chyba trzeba przekrecic noge w bok. móg by mi ktos troche rozjasnic ta sprawe ???

Napisano

szczerze to nie mooge w 100 procentach byc pewien jak ta noga wyglada

ale chyba raczej nie ale czy duzej sily do tego potrzeba zeby go wypiac?

Napisano

aha dzieki bo wiesz zastanawiam sie nad zakupem takich pedalow i włsnie pare rzeczy mnie zastanawialo miedzy innymi to, i wlasnie nie wiem mogłbys podpowiedziec cos???? jezdze giantem xtc3 (2012) maze 116kg a aktualnie jezdze na platformach bop x-box, jezdze w róznym terenie czasem asfalt czasem szalenstwa po lasach itp, i wlasnie chcialbym zobaczyc jak to jest na tego typu pedalach

aha dzieki bo wiesz zastanawiam sie nad zakupem takich pedalow i włsnie pare rzeczy mnie zastanawialo miedzy innymi to, i wlasnie nie wiem mogłbys podpowiedziec cos???? jezdze giantem xtc3 (2012) maze 116kg a aktualnie jezdze na platformach bop x-box, jezdze w róznym terenie czasem asfalt czasem szalenstwa po lasach itp, i wlasnie chcialbym zobaczyc jak to jest na tego typu pedalach

Napisano

Ja mam dość słabo skręcone pedały - łatwo się można wypiąć. Ostatnio przytrafił mi się lot przez kierownicę i pedały same się wypięły. jeżeli dobrze sobie wyregulujesz, to nic się nie stanie ;)

Napisano

SPD to świetny wynalazek :) Wystarczy trochę na początku się pouczyć wypinania itp ale różnica w jeździe jest kolosalna :D Nie uniknione są z początku gleby ale mało groźne raczej :)

Pozdrawiam

Napisano

Z zatrzasków można się wypiąć zarówno kierując piętę do zewnątrz, jak i do wewnątrz, jeśli sprężyna nie będzie skręcona na max (choć przy Twojej wadzę zapewne to by w niczym nie przeszkodziło), to nie ma takiej opcji aby się nie wypiąć w czasie upadku.

Napisano

Z wypinaniem przy glebie jest tak że albo się wypniesz albo się nie wypniesz i poplątasz z rowerem :) ...

W sytuacji awaryjnej gleby czasem się wypną obie nogi, czasem jedna, czasem wcale :)

Im mocnej skręcona regulacja wypięcia tym większe prawdopodobieństwo że się nie wypniesz bez świadomego ruchu stopy do wypięcia.

Jak będziesz śmigał na shimano to zastosowanie bloków wielokierunkowych ułatwia wypinanie w sytuacjach awaryjnych ...

Pozdro

Napisano

Witam . Posiadam pedaly firmy Time xRoc , skrecone na minimum . Podczas ostatniej wyprawy po lesie, dwa razy ladowalem na ziemi i niestety ale sie nie wypiely, Moze dlatego ze jeszcze nie nabylem odpowiedznich nawykow . Jezdze dopiero 1 miesiac na Timach. Z tego co zauwazylem to kolega na platformach podczas skretu okolo 90 stopni wystawil sobie noge ( podparl sie ) i pokonal duzo szybciej zakret niz ja . U mnie zakret wywolal strach przed upadkiem i zwolnilem duzo :-( . Mam nadzieje ze to tylko przyzwyczajenie i dlatego zmuszam sie aby jak najszybciej wyrobic sobie pozytywne przyzwyczajenia . Podczas zjazdu ze stromej gory tez u mnie byly obawy o wypiecie , podczas zjazdu z tej samej gory na platformach obaw nie bylo . Mam nadzieje ze to tylko psychika i z czasem to minie .

Pozdrawiam

Napisano

w czasie wypadku prawidłowo nogi powinny się wypiąć bez żadnych odruchów - na odruchu jak się już leci nie ma czasu. Być może w Time'ach jest za silna sprężyna, która z czasem i tak zapewne się wyrobi - nie wiem, w Time'ach nie jeździłam

Napisano

Od jakiegoś czasu mam spd i dwa razy próbowałem się zabić.

Pierwszy raz jak założyłem do roweru w mieszkaniu się wpiąłem i.... w sumie w ostatniej chwili moja noga stanęła na ziemi

Drugi raz jak źle oceniłem sytuację i musiałem zatrzymać się wcześniej niż planowałem i poleciałem. Tym razem też uwolniłem jedną nogę i zdążyłem się podeprzeć a druga się wypięła sama. Rower się przewrócił ja odskoczyłem :) Więc jak nie upadniesz wyjątkowo feralnie to powinny ci się nogi wypiąć działa to dość analogicznie jak w nartach.

Jeśli chodzi o siłę potrzebną do wypięcia to jest pomijalna jak ustawisz na minimum, Czuć jakiś opór ale nie jest to coś z czym musisz walczyć . Ja dla przykładu wypinam pośrutowaną nogę bez bólu a na takie skręcenie jest czuła.

A sama jazda. No cóż jak na mój gust o wiele trudniej o wywrotkę będąc wpiętym niż na platformach. Żadne kamienie uślizgi tylnego koła i inne przyjemności nie zrzucają z pedałów. X lat temu jeździłem w noskach potem po przerwie na platformach i teraz w spd. SPD zdecydowanie wygrywają :)

Jedyne co mnie wciąż zastanawia to ostry podjazd, na tyle ostry ze stanę :) Nadal nie wiem jak się wtedy wypiąć ale wyjdzie w praniu ;)

Tu kilka upadków

I to czego nie należy robić na pewno :)

http://www.youtube.com/watch?v=rFTeG_dI--c&feature=related

Napisano

Witam . Posiadam pedaly firmy Time xRoc , skrecone na minimum . Podczas ostatniej wyprawy po lesie, dwa razy ladowalem na ziemi i niestety ale sie nie wypiely,

Mam te pedały i żadnego problemu z wypinaniem nawet w bardzo awaryjnych sytuacjach, nie w jakimś tam lesie ...

Napisano

Pamiętać należy również o tym ,że system shimano SPD ma również kilka wersji wypięć. 51 to wersja z wypinaniem sie w jednym kierunku-płaszczyźnie. 55 i 56 to już 3 możliwości.Jeśli namotałem w symbolach,sory-to łatwo sprawdzić.

W agresywnej jeździe,wersja "3D" bardziej wskazana.

Napisano

Niestety do pedałów dodają te jednokierunkowe :) Przynajmniej do 520. Więc mimo postanowienia że kupie sobie wielokierunkowe jakoś wolałem założyć te co dali do i 50zł zostawić w kieszeni.

Wielokierunkowe podobno wypinają się jeszcze przy szarpnięciu do tyłu i po skosie.

Napisano
W agresywnej jeździe,wersja "3D" bardziej wskazana.

wręcz przeciwnie........... w wersji "3D" dużo łatwiej się przypadkowo wypiąć, a przypadkowe wypięcie przy agresywnej jeździe to najczęściej gleba

tasman199 nie powinno

Napisano

Dzisiaj zaliczyłem wyścig xc. Ostatnie 2 dni padało i podłoże było cudownie nawodnione. Jestem cały poobijany, drzewa mnie co najmniej trzykrotnie nokautowały (o dziwo kierownica prosta - ah to GT) i w większości gleb same się wypinały, ale jak były zawalone błotem to raz jedna zostawała. W każdym razie lecąc przenosisz ciężar ciała na nogę tak, że się wypnie. A i wypinają się też do wewnątrz, a nie tylko wychylając pietę do zewnątrz.

Napisano

tasman199 ja jeżdżę na ustawionych na minimum i nie zauważyłem problemów. Wprawdzie nie jeżdżę jakoś strasznie ostro ale ani na kamienistych zjazdach ani na siłowych podjazdach czy jak mi tylne koło złapało koleinę i go pociągało bokiem nie wypięły się jeszcze. Ty jesteś sporo cięższy więc może być inaczej ale wyczujesz to po pierwszych kilkunastu kilometrach.

Napisano

Odnośnie tematu: Miałem już kilka upadków czy wypadków i zawsze SPD się wypinały. Nie wiem jak to działa, ale widocznie takie siły tam wchodzą w grę.

Pozwolę się podpiąć pod temat żeby nowego nie zakładać, szybkie pytanie:

Mam shimano m520, rok jeżdżenia +/- 20 km dziennie, czasem więcej, ew. trasy do 120 km.

Buty mtb z blokami wstawionymi ok. 5 miesięcy temu.

Przy gwałtownym ciągnięciu czuję luz (pomimo maksymalnego dokręcenia pedałów), a przy skidowaniu (ostre koło) zdarzały się już niezbyt bezpieczne wypięcia.

Wina rocznych pedałów, czy 5-miesięcznych bloków? Dodam że bloki wyglądają na niezbyt zużyte.

Z tego co czytam, ludzie jeżdża dużo więcej i dłużej na nienajdroższych SPD i nie narzekają na podobne problemy...

Napisano

Jeśli sprężyna jest maksymalnie skręcona stawiam na winę zużytych bloków, dobrze by było gdybyś to sprawdził na pedałach znajomego

Napisano

Wg mnie materiał na bloki shimano jest obecnie gorszy niż kiedyś.

Założyłem nowe bloki shimano do pedałów bbb (ten sam blok).

Po dosyć krótkim czasie użytkowania jak na bloki czułem że przy wypinaniu pedał "haczy" i nie puszcza przy wypinaniu.

Myślałem że to wina pedałów, sprężyn w nich a dokładnie tych w prawym pedale. Nic z tym jednak nie robiłem.

Niedawno kupiłem nowe buty i przykręciłem do nich nowe bloki, też shimano. Ku mojemu zdziwieniu problem zawieszania się mechanizmu wpięcia na bloku zniknął.

Myślę że to może być więc w twoim przypadku podobny problem.

Zamień miejscami blok prawy z lewym - wypinasz się prawdopodobnie oboma stopami na zewnątrz więc punkt styku bloku z mechanizmem jest zużyty z jednej strony. Powinno pomóc.

Napisano

witam

też mam spd od 2 miesiecy z tym wypinaniem przy glebie jest różnie :) dwa razy poleciałem i nie było szans na wypiecie niestety samo nie zrobiło sie nic, innego razy w gorach przy dosyc dużej predkosci jakos udalo sie wypiac moje pedaly to 530 (chyba) skrecona max na minus i posiem że troche trzeba tą nogą sie na boki namachac żeby sie wypiac, nie wiem moze to kwestia zle ustawionych blokow?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...