Skocz do zawartości

[łańcuch] problem

bigwalus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Mam taki problem. W kwietniu wymieniłem łańcuch na nowy (to był już 3-ci jaki założyłem) przy przebiegu ok 2400km. Na początku łańcuch przez jakiś czas przeskakiwał mi na przerzutkach 4-5-6 (najczęściej używanych). Jakieś 100-150km pomęczyłem więc się na niepopularnych przerzutkach i problem w ogóle ustał nawet na 4-5-6. Po ok 250 km na nowym łańcuchu łańcuch szlak trafiło w lesie. Wiem że dzień przedtem wkręciło mi się coś w napęd gdy prowadziłem rower przez las i nie wiem czy to miało wpływ na awarię ale normalnie na łączeniu ogniw to "szersze" ogniowo jakby rozerwało na boki. Tzn sworzeń został na miejscu a obie blaszki rozchyliły się na zewnątrz.

Wymieniłem łańuch na zupełnie nowy. Problemu przeskakiwania łańcucha nie było w ogóle od nowości. Chodził "miodzio"

Łańcuch sprawował się okej aż do przedwczoraj. Znów dzień przedtem wkręciło mi się coś w napęd (jakieś trawy?) tak że ledwo to wyciągnałem (wkręciły się w rolki przy napinaczu). I znów dopiero po 1 dniu łańcuch miał taką samą awarię jak wtedy. Znów blaszki szerszej częsci zostały rozchylone a sworzeń został na swoim miejscu. Tym razem udało mi się go "ściągnąć" kombinerkami i jakoś dojechać do celu. Tak czy siak łańcuch już ma swoje najechane bo 1050 km więc czas go zmienić.

Ale zastanawiam się czy

1. Co mogło być źródłem tych awarii ? Kiepski łańcuch lub zjechana kaseta ?

2. Wymienic też od razu kasetę po takich dwóch awariach ? (ew. jaką założyć - do tej pory była to CS-HG30-8I)

3. Jaki łańcuch założyć (do tej pory był za każdym razem było to CN-HG40)?

• Mod Team
Napisano

1. jeżeli łańcuch był średnich lotów to cokolwiek mogło by blaszki rozgiąć, jeżeli coś podczas jazdy uderza o łańcuch to może przypadkiem krzywo na kasetę najść i sie rozegnie, tak samo sie może stać przy redukowaniu pod obciążeniem.

2. Wymiana kasety zależy od tego jak ona wygląda zale zazwyczaj przy wymianach wymienia sie komplet.

3. Kup sobie kasete HG50 i łańcuch connex 800-804 i będzie set nei do zdarcia na co najmniej 5000km

Napisano

1. Pech.

2. Kup łańcuch i sprawdź, czy będzie przeskakiwał. Jeśli nie, szkoda pieniędzy na nową kasetę.

3. Jaki już chcesz, zależy od budżetu.

Takie pytanie, po co w kwietniu, przy przebiegu 2400km, jak mniemam kasety, wymieniałeś łańcuch na trzeci?

Napisano

2i

No starałem się wymieniać co zalecane 1000-1500 km. Pierwszy zmieniałem po 1000, drugi po tym 2400 (czyli po 1400 przebiegu)

3. Kup sobie kasete HG50 i łańcuch connex 800-804 i będzie set nei do zdarcia na co najmniej 5000km

Czyli 5000 km bez wymiany po drodze łańcucha tak ? I potem znów wymienić komplet ?

• Mod Team
Napisano

Tak 5000 bez zmiany. Nie wiem jak zniesie to kaseta klasy deore jak jeżdżę na XT juz ponad 5000 i ciągle jest wszystko ok stan nie zeby nowy ale bardzo dobry.

Napisano

Jeśli masz tani łańcuch i tanią kasetę, nie baw się w wymiany łańcuchów. Ekonomiczniej wyjdzie zajechanie zestawu i wymiana całego.

Tak sobie jeszcze myślę, używałeś spinki czy pina do złączenia łańcucha? I gdzie strzeliły oba? Jeśli tam, gdzie go skuwałeś, przydałoby się popracować nad techniką tej operacji.

Napisano
2i regulaminu

No tyle że teraz jazda z łańcuchem zaciśniętym na roboczo kombinerkami gdzieś w lesie grozi mi tym że i tak i tak to miejsce "strzeli" po jakimś czasie....... Dlatego myślałem żeby go wymienić na nowy

Napisano

A czym sie różni kaseta HG50-8 od kasety HG51. Bo generalnie ta pierwsza jest strasznie trudna do znalezienia i droższa (lepsza?) a tej drugiej jest od cholery i trochę w sklepach......

• Mod Team
Napisano

HG 50 to ogólnie kaseta klasy deore, choć deore jest 9 rzędowa. hg51 jest chyba po prostu nowszym modelem. Pisząc hg50 miałem na myśli kasetę hg5x, pasującą pod twoją liczbe rzędów.

Napisano
HG 50 to ogólnie kaseta klasy deore, choć deore jest 9 rzędowa. hg51 jest chyba po prostu nowszym modelem. Pisząc hg50 miałem na myśli kasetę hg5x, pasującą pod twoją liczbe rzędów

No ale jest coś takiego jak => http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg50-8i-gazelle-batavus-i2541846350.html

I to jest 50 niby 8 rzędowa. Niby alivio (bo tak występuje w poszeregowaniu shimano) ale jest droższa od 51. Bo HG51 ok 50-65 zł a HG50 jest od 85 do nawet 100. Może ona jest jakąś przeróbką deore 9 rzędowej ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...