literky Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Witam! Po zmianie łańcucha, moja przerzutka coś przestała poprawnie działać. Kierowałem się tematem "http://www.forumrowe...rzutki-tylnej/" niestety tam nie ma rozwiązania mojego problemu. Przerzutki są wyregulowane, łańcuch nie spada, jest inny problem. Gdy zejdę na bieg 1 - 7, czyli najmniejsza koronka. Łańcuch podskakuje i chce wejść na 1 - 6. Czyli koronkę wyżej. To używany rower, troszkę ma zjechane te zębatki, ale na starym przerdzewiałym łańcuchu wszystko działało poprawnie. Jakie może być rozwiązanie w tej sytuacji? Pozdrawiam, Mateusz. -- EDIT: A, jeszcze dodam, że łańcuch podskakuje jedynie podczas jazdy. Jeśli będę kręcił pedałami trzymając rower w górze, to będą zachowywać się poprawnie.
Mod Team safian Napisano 19 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2012 To może wykręcić trochę śrubę H, żeby górne kółko poszło nieco w prawo? :c
literky Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Napisano 19 Sierpnia 2012 Dzięki za odpowiedź. Niestety śrubę H mam wykręconą na maksa. Dalsze kręcenie nie daje rezultatów. Z początku myśleliśmy, że łańcuch spada w prawo, teraz widać że chce wejść wyżej. Im wyższy bieg (2-7, 3-7) tym mniej nachodzi na drugą zębatkę.
jasinski21444 Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 mówisz o 1-7 czyli przód najmniejsza i tył także ? Jeżeli tak to takich przełożeń nie bardzo można używać .
literky Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Napisano 19 Sierpnia 2012 mówisz o 1-7 czyli przód najmniejsza i tył także ? Jeżeli tak to takich przełożeń nie bardzo można używać . 1-7 czyli obie najmniejsze. 7 jest najcięższa (tylnia), 1 jest najlżejsza (przednia). Jeżeli nie można, to dzięki, już będę wiedział . Sądziłem że to właśnie obu największych nie można używać, a nie obu najmniejszych. Tak czy siak na 2-7, 3-7 nadal będzie podskakiwać. Teoretycznie mógłbym nie używać 7 biegu, ale to trochę tak.. Nie fair. Zwłaszcza, że jeszcze przed zmianą łańcucha działał.
lyndowss Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Teoretycznie mógłbym nie używać 7 biegu, ale to trochę tak.. Nie fair. Zwłaszcza, że jeszcze przed zmianą łańcucha działał. Jeździłeś z przekosami takimi jak Polska i Australia to się nie dziw, że na nowym łańcuchu tak nie działa. Pewnie tamten miałeś tak wyciągnięty i rozluźniony, że działało. Jeżeli 7 bieg to Twój ostatni to używasz go tylko ze skrajnym przełożeniem z przodu czyli największa zębatką. Przestań tak kosić łańcuch!
literky Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Napisano 19 Sierpnia 2012 Gdyby to ja.. Ale kupiłem ten rower przedwczoraj używany Czyli powiadasz, że to wina nowego łańcucha. No nic. Bez 7 też da się jeździć, dzięki wszystkim za odpowiedzi
artex232 Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Też mam przerzutkę altusa, to nie wina złego wyregulowania lecz wymiany łańcucha. Gdy długo się jeździ na zjechanym łańcuchu to również psuję się kaseta, więc musisz zakupić nową. Innego wyboru raczej nie ma. Miałem ten sam problem co ty kupiłem nową kasetę i łańcuch i wszystko było ok.
tobo Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 To czy coś jest sensowne czy nie - czyli przekos łańcucha - to jedno, a to czy działa to drugie. Przerzutka powinna zmieniać biegi na całej kasecie bez względu na przekos. Jedyna niemożliwość to za krótki łańcuch - wtedy przy blacie z przodu i największej (ewentualnie dwóch największych) z tyłu przerzutka może być tak wyciągnięta do przodu że nie zechce wrzucić łańcucha lub zrobi to ale nie będzie mogła go zrzucić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.