Skocz do zawartości

[przerzutka tył] shimano alivio rd-m410. montaż bez haka?

jacq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam. mam pytanie dotyczące montażu przerzutki tylnej shimano alivio rd-m410. dzisiaj przyszła zamówiona przerzutka, taka jak np. w tym sklepie: http://bikecenter.pl...arna-przerzutka. zauważyłem jednak że nie ma ona dołączonego haka. wybrałem się więc do serwisu, aby taki hak nabyć. tam powiedziano mi, że hak nie jest potrzebny i można mocować ją bezpośrednio do ramy. poszedłem więc, dla pewności, do drugiego serwisu, i tam także powiedziano mi że hak nie jest potrzebny. czy panowie z serwisów maja rację? czy tą przerzutkę można mocować bezpośrednio na ramę?

z góry dzięki za pomoc.

Napisano

no właśnie jeszcze nie zamontowałem bo nie wiem czy ten hak potrzebny czy nie. właściwie jakbym chciał ją zamontować to wszystko by do siebie pasowało, więc może jednak ten hak nie potrzebny.

Napisano

Ta, przymocujesz sobie do ramy bez haka o ile wygwintujesz dziurę na tylnym widelcu ...I hak zależy od ramy, a nie przerzutki.

Składasz nowy rower czy wymieniasz przerzutkę, bo jak to drugie to zobacz jak była poprzednia zamontowana ...

Napisano

tam jest gwint (widać nawet na zdjęciach). zrobiłem przymiarkę, dokręciłem przerzutkę, nawet linki nie podpiąłem i wydaje mi się ze kółka przerzutki (szczególnie górne) są za blisko zębatek wolnobiegu, gdy przesuwam przerzutkę w stronę większych zębatek to zaczynają się ze sobą stykać. czy da się coś z tym zrobić? może wystarczy, że założę łańcuch i on odpowiednio napnie przerzutkę?

Napisano
kółka przerzutki (szczególnie górne) są za blisko zębatek wolnobiegu, gdy przesuwam przerzutkę w stronę większych zębatek to zaczynają się ze sobą stykać. czy da się coś z tym zrobić?

Jak już masz założoną przerzutkę na jej korpusie (powyżej miejsca prowadzenia linki) jest śruba wkręcając ją odsuwasz kółka od kasety ;)

Napisano

Jeśli nadal będzie ocierać możesz przerzutkę lekko "zgwałcić". Przytrzymujesz korpus za pantograf a przerzutkę odginasz trzymając wózek drugą ręką - do przodu - w kierunku przeciwnym do naturalnego kierunku zginania jej przez sprężynę (w lewo, "do tyłu"). Wspomniana śruba B ma stosunkowo niewielki zakres regulacji w klasycznej przerzutce (a taką jest to alivio), podgięcie sprężyny działa w 99 procentach przypadków (sprawdzone setki razy).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...