Skocz do zawartości

[stery] Część na rurze sterowej

mlody1m

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema.

Kupiłem sobie nowy amortyzator. Gdy odkręciłem stery w moim rowerze i wyjąłem stary amortyzator zauważyłem na nim pewną część:

http://imageshack.us/photo/my-images/546/p1080770e.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/833/p1080768w.jpg/

Ta część będzie potrzebna to tego nowego amortyzatora?

Jeśli tak to jak ją zdjąć (męcze sie z nią już od godziny ;/ )?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

• Mod Team
Napisano

Jest potrzebna to bieżnia sterów. Jeżeli masz stery na kulkach moze zostac a jak masz maszynowe trzeba to zbić i nabić poprawną.

Napisano

a na nowym amortyzatorze ją masz ? jeśli nie to trzeba tą zdjąć ,wybić można tą czymś ostrym i podłużnym z każdej strony po trochu popukać i zejdzie

Napisano

Wbij tam najpierw coś ostrego, np, nóż, albo śrubokręt o ostrym zakończeniu i popukaj młotkiem z każdej strony. Jak się poluźni nieco, to samym śrubokrętem powoli podważaj dookoła. Musi wyjść, zawsze wychodzi :)

Napisano

Mają problemy, bo nie chcą walnąć za mocno, bo wtedy to wymiana sterów. Poza tym naprawdę trudno zacząć. Potem już jakoś idzie, ale początek jest najgorszy. Widzę, że to na 99% ZOOM. Też miałem taki problem ze ściągnięciem z niego bieżni. Poza tym pamiętajmy, że cała nasza masa na tym spoczywa, więc jest na pewno dobrze wbita zawsze. W każdym razie w normalnych amortyzatorach jest, a przynajmniej powinna być taka wypustka, która pomaga ściągnąć stery. Wtedy schodzi bardzo łatwo.

Napisano

Gdzie są drugie łożyska? Jedne na wianuszku są, a drugie? Z tego co widzę, a niewiele widzę, bo wyglądają podobnie wszystkie elementy z tej perspektywy to 1, 2 i 3 są podkładkami i zakładasz to na końcu pod lub nad mostek na rurę sterowa.8 to uszczelka z tego co widzę to dajesz ją na bieżnie na sam spód. Najpierw bieżnia, a potem to. To tyle co Ci powiem. Jakbym miał to w reku i pooglądał to bym to złożył, ale tak to trudno mi powiedzieć co na co po kolei. ;)

Napisano

powiem ci tyle że w tej samej kolejności co było trudno mi powiedzieć jakie to są części ale mi sie wydaje łożysko dajesz w sródek na to 6 czy 5 to uszczelka jak tak to dajesz ja w 5 następne 4 3 2 1 a i pod 6 8 dajesz chyba tak kurde a 7 wogóle nie kojarze chyba na sam wierzch

Napisano
powiem ci tyle że w tej samej kolejności co było trudno mi powiedzieć jakie to są części ale mi sie wydaje łożysko dajesz w sródek na to 6 czy 5 to uszczelka jak tak to dajesz ja w 5 następne 4 3 2 1 a i pod 6 8 dajesz chyba tak kurde a 7 wogóle nie kojarze chyba na sam wierzch

Ten opis jest trudniejszy niż złożenie tych sterów. Jakieś kropki i przecinki mile widziane. To co zaserwowałeś to ja nie wiem...

Trudno tak poradzić co na co ma wejść. Stery są różne i różnie niektóre elementy wyglądają. Mam tylko taką wskazówkę metodyczna. Następnym razem ustawiaj sobie rzeczy na ściereczce jak będziesz je ściągać po kolei jak schodzą i staraj się zapamiętać mniej więcej. W dodatku ustawiaj sobie w pozycji pracy, czyli np. uszczelka jest odwrócona jedną stroną w dół to też połóż tą stroną w dół itd. Wtedy unikniesz takiego problemu. ;)

Napisano

Sory za tak niejasny opis ja go rozumiem po co przecinki ;B ale i tak jest chyba źle jak ujrzałem zdjęcie z boku. łożysko dajesz w sródek na dół. na to 6 czy 5 to uszczelka jak tak to dajesz ja w 5 następne 4 3 2 1 a i pod 6 8 dajesz chyba tak kurde a 7 w ogóle nie kojarze chyba na sam wierzch na góre ramy dajesz 8 ,7 i 6 następnie prawdopodobnie 4 potem 3, 2 i1 a 5 nwm daj na wierzch ;D trudno za dużo tu części. Bynajmniej 6 to górna bieżnia

Napisano

Mała podpowiedź. Dolnej bieżni nie mieszać z innymi kompletami sterów, bo to zazwyczaj źle się kończy. Jak masz cały zestaw sterów to przekładaj całość i się nie zastanawiaj. Do tego są odpowiednie ściągacze a nie młotek jak koledzy podpowiadają.

Uszkodzić sterówkę w koronie po takich zabawach z młotkiem jest łatwo.

Napisano

Uszkodzić sterówkę w koronie po takich zabawach z młotkiem jest łatwo.

akuratnie zbijanie bieżni i wybijanie misek, to młotek jak najbardziej... robiłem to milion razy i nie widzę minusów, nie wiem gdzie widzisz możliwość porysowania/uszkodzenia. Nie ma co straszyc kolegi. ;)

Napisano

zbijanie bieżni nie ma problemu ale przy sterach zintegrowanych przy wbijaniu trzeba uważać ostatnio był post gdzie gościowi pękł główka bo nie nasmarował

Napisano

bo nie nasmarował

wbijanie to inna sprawa, w ramę 2kg to wbijam (a w sumie wprasowuje za pomocą pręta i paru podkładek) luzem, ale ostatnio z 1.5kg poszedłem do serwisu, bo to jak puszka jest:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...