lucjano25 Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 witam wszystkich, poczytalem tematy o press ficie na forum i nie do konca mam odpowiedz na moj problem, a wiec chcialbym was poprosci o wsaprcie: - na moim lapierze od nowosci zamontowany byl press fit + korba XT - po 1500 km suport sie zatarl - wymienilem go na XTR press fit i po 500 km w bieszczadach kolejny trup ja rozumiem ze sztywnosc itd ale nie bardzo rozumiem co jest nie tak. rower nie jest myty pod cisnieniem, ani nie parkuje na noc w strumieniu, wiec skad ta delikatnosc tego "super" rozwiazania? PYTANIA: - jaka jest trwalsza alternatywa niz shimano? - w ktorych suportach mozna wymieniac lozyska i mozna je normalnie dokupic? - co sadzicie o pomysle ceramiki i jesli tak jaka firma? wielkie dzieki za wiedze pozdrawiam lukasz
Mod Team Maniak Napisano 30 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2012 Nie odpowiem na twoje pytanie z prostego względu, u mnie wkręcany xtr przechulał 5lat maratonów i zmieniłem go dlatego że łożyska mogłyby się kręcić ciut lepiej ale i tak jeszcze żył. Niczego nie sugeruje, niczego nie zarzucam ale to dziwne że część ludzi kompletnie nie ma z tym problemów, a inni niby nic szczególnego nie robią a odsetek awarii jest u nich dużo większy. Czy myjesz/myłeś rower myjką ciśnieniową lub wężem pod mocnym ciśnieniem? Ja zawsze wiaderko i szczotka i zero problemów, wszystkie łożyska naprawdę długo mi żyją. Nadmienię ze zawsze smaruję ośkę cienką warstwą smaru, można też zdjąć dekle suportu i tam trochę przesmarować, na pewno zapobiegnie dostawaniu się wody przez jakiś czas.
Andrew Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Coś jest z tymi suportami, bo mój XT od nowości słabo się kręci, a po 100km łożyska zaczęły rupotać.
premier2 Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 cholera mnie wzięła, bo jeszcze niedawno pisałem, że suport wytrzymał 1 sezon i pewnie da radę drugi, a tu po 1 maratonie, do tego suchym, stanęło 1 łożysko. Nerw mnie złapał i stwierdziłem, że dobiję drania, zanim kupię drugi. Władowalem tam całkiem słuszne ilości silikonu w sprayu i dałem trochę Rohlofa, na oba łożyska. Efekt znakomity, co prawda słychać trochę chrupotanie, ale nie ma dużych oporów. Oczywiście nie uratuję się przed wymianą na nowy, ale odsunę to trochę w czasie. I może to pomysł na potraktowanie tak nowego od razu po zakupie - może ten smar, który daje tam Shimano jest do d..y?
Andrew Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Moim zdaniem stal łożyskowa używana przez shimano jest do bani. Na bieżniach porobiły się wżery, choć smar jest czysty, a śladu rdzy nie uświadczysz.
premier2 Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 są jakieś alternatywy dla Shimano na press fit? Bo jak mam kupić kolejny taki szuwaks, to mogę dołożyć, jeśli warto.
marcingrychtol Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 A na pewno nie da się tam wyciągnąć tego łożyska ze środka, jak w HTII? Truvativ GXP ma w środku normalne łożysko 61805 2RS, ale nie wiem jak tam z kompatybilnością z shimano.
Rulez Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Mogę tylko potwierdzić, Shimanowski press fit drętwo się kręci
lucjano25 Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Napisano 30 Czerwca 2012 w takim razie pewnie problem jest i w stali/trwalosci jak i w uszczelnieniu ktore jest kiepskie. o ile samo wymienianie suportu mniej boli za to ewentualne wyrobienie ramy po kilkunastu takich operacjach nie bardzo mi odpowiada. koledzy z serwisu podpowiedzieli mi zeby kupic taki suport do ktorego potem mozna same lozyska dokupic za pare zloty a ta aluminiowa obudowa zostaje w ramie http://superstar.tib...products_id=488 inna kwestia to ceramika bo byc moze nie jest tak podatna za wode http://www.rotoruk.c.../PressFit2.html (slaba cena) http://superstar.tib...products_id=490 http://gorunandride....-Bottom-Bracket no ale nie mam wiedzy w tym temacie. jesli ktos ma prosze o opinie jesli ktos ma jakis model press fita ktory jest dobrze osloniety (lepiej niz shimano) prosze o linka
Mod Team michuuu Napisano 30 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2012 Moim zdaniem stal łożyskowa używana przez shimano jest do bani. Nie wierzę że producent łożysk u którego sh zamawia, bawi się w zmianę technologii i materiału. Sądzę że problemem jest uszczelnienie tego wynalazku.
premier2 Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 znalazłem kilka alternatyw dla sh*tmano: Swiss Comp - 349zł Pressfit Angletech BB - £26.99 SuperHD HT2 Roller - £44.99 Pressfit CERAMIC Angletech BB - £49.99 lucjano25, ten suport od Angletech'a podobno jest całkiem OK,. Co do ceramiki to nie znam opinii, ale jeżeli warto dołożyć, to czemu nie . Jeżeli obecny suport wytrzyma do jesieni, to będę zamawiał - tylko muszę się zdecydować, który wziąć...
Mod Team Maniak Napisano 30 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2012 Rozbierałem jakiś czas temu press-fit'a shimano koledze bo jeździł sporo "w wodzie", da się go rozebrać na części pierwsze łącznie z wysypaniem kulek z łożysk, dałem tam wszędzie porządnego smaru do oporu aż wychodził bokami, na dłuższy czas miał spokój. Jedna rzecz mnie kompletnie nie przekonuje, plastikowe kapsle na których opiera się oś i miski, jak to ma nie pracować? Może dlatego te suporty zdychają? Uszczelnienie uszczelnieniem ale po 100km normalnej jazdy niema prawa zdechnąć.
lucjano25 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 no wlasnie czy te shimanowskie suporty xtr sa rozbieralno/skladalne i czy mozna do nich wrzucic nowe lozysko? poniewaz tego nie jestem pewny, sklaniam sie do tego suportu Angletecha http://superstar.tib...products_id=488 dlatego ze niby mozna wymieniac same lozyska, ale nie jestem pewny czy i tak nie bedzie sie to wiazalo z wyjmowaniem wszystkiego z miskami - bo tego chcialem uniknac aby ewentualhnie nie rozwalic ramy przy kolejnych 20 wymianach lozysk i dlatego jak dla mnie press fit to porazaka wydaje mi sie ze obczytalem pol internetu i wiele osob na globie ma problem z lozyskami w suportach niezaleznie od systemu - generalny comment jest taki ze to nie stal (ktora ponoc i tak jest chinska w shimmano) tylko fakt ze wszystko jest na wierzchu tutaj dobry eleborat Pedal! Damn it!: Race Face X-Type BB bearings upgrade co do ceramiki z przeczytanych komentarzy glownie w stanach: - ciezko odczuc roznice w spadku oporow - wiadomo maja generlanie lepsze parametry niz stal - nie koroduja ale jesli dostanie sie tam piach i bloto i tak sa szmelc wiec w sumie po co je kupowac. Lepiej dokupic 10 lozysk i wymieniac na nowe
lukas85 Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Dopiszę się do tematu, moje BB-70 właśnie się zatarły po niecałych 1500 km. Co polecacie w zamian, może accenty? Jest w nich możliwość wymiany łożysk?
lucjano25 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 są jakieś alternatywy dla Shimano na press fit? Bo jak mam kupić kolejny taki szuwaks, to mogę dołożyć, jeśli warto. znalazlem jeszcze takie cudo http://www.bike-comp...nnenlager-.html nie znalazlem o nich opinii ale: - zrobiony w DE czyli chyba ok - wszystkie czesci da sie wyjac, wymienic - pisza o nim ze niby dobrze osloniety od brudu - patrzac na ponizszy schemat pewnie oslona lepiej niz w shimano bo jest oring, plastikowa ochrona i jeszcze jedna uszczelka http://www.reset-rac...ress_MTB_08.pdf
Andrew Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Nie wierzę że producent łożysk u którego sh zamawia, bawi się w zmianę technologii i materiału. Sądzę że problemem jest uszczelnienie tego wynalazku. No to uwierz, bo jeździłem tylko gdy było sucho, więc o wodzie nie może być mowy. Po wyjęciu korby łożysko obraca się z wyraźnymi przeskokami, jakby kulki zrobiły się kwadratowe.
Mod Team Maniak Napisano 1 Lipca 2012 Mod Team Napisano 1 Lipca 2012 no wlasnie czy te shimanowskie suporty xtr sa rozbieralno/skladalne i czy mozna do nich wrzucic nowe lozysko? Press-fit'y są w pełni rozbieralne, łożyska wychodzą leciutko ale czy dostaniesz ten rozmiar to nie wiem.
lucjano25 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 kupilem taki cos http://www.gravityshop.eu/product/index/productId/504/preview/1 glownie ze wzgledu na wymienialnosc lozysk i aluminiowe miski zobaczymy co bedzie
farmer Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Dajcie znać bo ja też stoję przed tym problemem. Na razie tylko lekko popiskuje więc mam nadzieje że mi do końca sezonu wytrzyma ale chciałbym wiedzieć jaki suport kupować jak ten padnie.
razorjack Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 jeszcze są takie, z możliwością wymiany łożysk HiTemp 42 http://extremebike.pl/lozyska-suportu-bb92-hitemp42-p-652.html RWC http://www.enduroforkseals.com/id258.html
Mod Team Maniak Napisano 10 Lipca 2012 Mod Team Napisano 10 Lipca 2012 To rozbierz, wyczyść i nasmaruj. Niema strachu. Jak piszczy to znaczy ze smarowania już dawno niema.
farmer Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 No właśnie pytanie ile jestem w stanie rozebrać przy press fit?? czy dam rade wyciągnąć łożyska bez wypychania misek? To dla mnie temat tabu . Natomiast teoretycznie na początku roku był on smarowany w serwisie...
tobo Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Mam styczność z łożyskami suportów zintegrowanych, same łożyska wkładane w ramę, standard osi 24 mm. Z rowerami przychodzą łożyska z logo "ENDURO", które są najgorszym ścierwem jakie może być, shimano przy nich to poezja. Łożyska te potrafią się rozlecieć w ciągu paru dni. Ostatnio zamieniamy te łożyska na takie same wyciągane z wkładów press fit firmy fsa. Jakość tych łożysk jest lepsza niż "ęduro". Gdybam że wkłady fsa press fit będą też całkiem dobre. Polskiej ceny nie znam. No właśnie pytanie ile jestem w stanie rozebrać przy press fit?? czy dam rade wyciągnąć łożyska bez wypychania misek? To dla mnie temat tabu . Natomiast teoretycznie na początku roku był on smarowany w serwisie... Miski bywają aluminiowe i plastikowe, np wspomniane fsa ma miski alu, shimano plastikowe. Łożyska na upartego da się wypchnąć palcami, są osadzone dosyć lekko.
Mod Team Maniak Napisano 11 Lipca 2012 Mod Team Napisano 11 Lipca 2012 Ja miski wybijałem długą śrubą, plastiki przykrywające łożyska podważasz nożem, musisz być delikatny bo potrafią pęknąć, łożyska wychodzą albo przy wypchnięciu palcami albo trochę popukasz młotkiem przez śrubokręt (nie trzeba mocno) i grzecznie wyjdą, uszczelkę z łożyska podważasz ostrożnie żeby nie pokaleczyć nożem "do tapet", drugą tak samo, wypychasz plastik trzymający kulki, przesuwasz kulki wszystkie razem do kupy i ostrożnie wysypujesz na kawałek rozłożonego materiału (musisz chwilę poruszać wewnętrznym pierścieniem), zapamiętaj gdzie jest wewnętrzna strona a gdzie zewnętrzna. Wycierasz do czysta, można wypłukać w rozpuszczalniku, składasz, kulki wkładasz na łożysku położonym na płasko, najlepiej odwróconym zewnętrzną stroną w dół (wymaga cierpliwości) potem rozsuwasz w miarę proporcjonalnie po okręgu żeby się nie rozsypały, wciskasz smar, kręcisz chwilę żeby się rozszedł, umieszczasz plastik trzymający kulki, dopychasz jeszcze smar i zakładasz uszczelki, potem umieszczasz w misce wypełniając solidnie smarem wolne przestrzenie. To taka reanimacja żeby jeszcze się trochę pokręciło ale kultury pracy i tak już nigdy nie odzyska.
tobo Napisano 12 Lipca 2012 Napisano 12 Lipca 2012 Widzę, że pękające plasticzki czy to w klasycznym suporcie ht2 czy w press ficie to duży problem Wyciągałem w tym roku kilkadziesiąt razy łożyska z misek press fit i osłonki bez oporu wychodzą razem z łożyskiem, jeśli to łożysko "wypuka" się od wewnętrznej strony. Ani w suporcie shimano ani w fsa nie są one osadzone mocno. Plastik można zdjąć po wyjęciu łożyska.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.