Skocz do zawartości

[manetka] Lepszej klasy 8sp

bikerrrrrrrrr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A więc mam (pewnie nie tylko ja) problem, który polega na tym, że chciał bym zostac przy 8sp lecz z tego co widzę, coraz trudniej dostac co kolwiek lepszego na 8, wszystko na 9 lub 10... :/ Konkretniej chodzi mi o manetke, przerzutka to shimano slx shadow i teraz mam manetke alivio no i działa to ale działa to średnio... Tak więc prośba do Was, jaką manetkę którą można dostac, jakiejś lepszej klasy na 8sp polecacie?

Pozdrawiam ;)

Napisano

...przerzutka to shimano slx shadow i teraz mam manetke alivio no i działa to ale działa to średnio...

Co to znaczy że działa to średnio?

Z ciekawszych propozycji na 8 biegów pod przerzutki Shimano to SRAM TRIGGER ATACK.

Co do tych starych XTeków to wg mnie w niczym one nie przebijają Alivio. Ten SRAM o którym wspominam też nie ma w sobie żadnych rewelacji w działaniu - podoba mi się jedynie że operuje się tam tylko kciukiem i rozsądniej monitorki są umieszczone.

• Mod Team
Napisano
Nic lepszego niż starsze XTki nie dostaniesz. Tu masz na "Kup teraz": Allegro

200 zł za prawą manetkę, z przed paru lat. Sprzedający chyba się urwał z choinki. Wolałbym kupić nową najwyższą z możliwych teraz manetkę na 8rz czyli Alivio. Niż licytować jakieś stare manetki po 200 zl. Jestem pewien, że nowa Alivio nie będzie niczym ustępowała działaniu tych wysłużonych już manetek XT. Za zaoszczędzone pieniądze kupiłbym jakiś zestaw maskujący czyt. mazak, żeby zamaskować napis Alivio. Mam wrażenie, że on Ci najbardziej tutaj przeszkadza ;)

• Mod Team
Napisano

Z tego co obserwowałem Allegro takie XTki chodzą na licytacjach po 100-130pln, ta za 200pln za jedna to rzeczywiście cena z kosmosu. Porównując cenę do nowych Alivio na 8sp nie jest tak źle. Ja mam starsze Alivio, z telewizorkami na dole, również SLXa przerzutkę i chodzą b. dobrze, a używki można kupić za 40-50pln. No ale niektórzy chętnie zapłacą kilkakrotnie więcej za napis XT :).

• Mod Team
Napisano

Teraz zauważyłem, że na ten rok Alivio również jest już na 9rz. :woot: Kurde niedługo to chyba przyjdzie mi kupić SIS'a jakiegoś bo nie będzie w czym wybrać lub pójść za duchem czasu i przesiąść się na 9 lub 10 :bye2:

Napisano

@Pixon - walczymy i póki kasety 8-biegowe bedą zostajemy przy tym rozwiązaniu, nie dajmy się producentom :down: . Dobrze że przerzutki pod 8/9 biegów nie odpadną za szybko z rynku na rzecz Dyna-Sys itp...

• Mod Team
Napisano

No tak jest od niedawna alivio weszło w 9s ... jeszcze troche dostanie technologie shadow a acera dostanie 9s ... tak już jest w tym świecie :P CO ciekawsze panuje poinia ze obecne manetki alivio na 9 to najlepsze RF jakie udało sie shimano wypuścić ... sam ich nie macałem wiec nic powiedzieć nie mogę ...

Takie manetki XT i ich kosmiczna cena ma swoje uzasadnienie - Retro maniacy. Teraz coraz wiece takich. Dla nich 9s to bluźnierstwo i dają gruby szmal za nowe nie używane komponenty z minionej epoki. Alivio to moim zdaniem najlepsze obecnie dostępne cyngle na 8 biegów.

Napisano

A więc tak:

sznib jak piszesz, nie mam zamiaru płacic kosmicznych pieniędzy za napis "XT" skoro i tak nie ma to sensu, a jak dla mnie to nie ma większego znaczenia co będzie napisane na manetce... ;)

sebekfireman po prostu wq mnie nie działa to tak jak powinno, przerzutke już regulowałem nie raz no i nie działa "na dotyk"

No to teraz odpowiadam na dalsze pytania czy nie pytania. Właśnie w sramie nie podoba mi się to, że operuje się kciukiem, jeździłem na tym i wolę rozwiązanie shimano aczkolwiek ta "wajcha" w shimano, która jest pod kciukiem mogła by trochę mniej wystawac, przynajmniej w alivio ;)

Zmiana na gripshift już wogóle nie wchodzi w gre, jak dla mnie totalnie nie wygodne, już wolał bym zmienic na tego srama lecz tak jak wspominałem wcześniej, najlepiej jeździ mi się z rozwiązaniem takim jak w shimano... Przerzutke kupiłem nie aż tak dawno, gdy ją kupywałem to brałem pod uwagę zmianę na srama lecz nie zdecydowałem się na to właśnie z powodu manetek ;)

Właśnie Pixon teraz już nawet Alivio jest na 9sp... porażka :(

P.S. moja manetka, którą mam teraz to Sl-m410, najbardziej w jej budowie czasami przeszkadza mi za bardzo wystająca "wajcha" ta która jest pod kciókiem, jak wcześniej wspomniałem. Właśnie przez to moja obecna manetka ostatnio uległa uszkodzeniu ale już w drodze do mnie jest druga taka sama, którą udało mi się "wychaczyc" za 20zl w stanie bdb+ :laugh: (obecna jeszcze żyje, troche młotkiem, troche kluczem i jeszcze jakoś działa :icon_cool: )

Ah, widzę, że jak zajeżdżę napęd to chyba trzeba będzie się zdecydowac na 9sp. Huhu teraz 8 nie wykorzustuje wszystkich przy jednym blacie z przodu...

• Mod Team
Napisano

Ale różnicy miedzy kaseta np 11-32 8s a 9s próżno szukać ... jedyna różnica to delikatnie miększe przejscie w pewnym miejscu i tyle. Jezeli rozważamy wolnobieg gdzie jest np 14-28 a kasetę 11-32 no to to już jest różnica :P

Ja założyłem 9s z rozsądku, dostęp komponentów póki co jeszcze najwyższej jakości. Nie lubie robić zapasów na lata bo moj napęd powoli znika z półek. Choć i jeszcze kilka lat i 9 zacznie znikać ... tak czuje.

Napisano

Mi nie chodzi o żadne różnice, mi to po prostu jest nie potrzebne, z przodu mam jedną zebatkę i z tyłu wszystkich 8 nie wykorzystuje, więc po co mi 9? ;)

Ale właśnie przez brak dostępu do komponentów pod 8s chyba trzeba będzie zmienic na 9-tke... no i zawsze napęd pod 8s jest troche wytrzymalszy :D I tak jak mówisz, pewnie kilka lat i z 9s stanie się to co z 8s chociaż miejmy nadzieję, że nie ;)

Napisano

A ja polecam sram attack smigam na nich i obsluga kciukiem rewelacja bo jednoczesnie moge miec palec na klamce. U mnie dziala z przerzutka XT i zero problemow. W tej chwili mam na allegro wlasnie 8 wystawiona bo zminilem caly naped na 9 oczywiscie manetka sram attack ale 9 speed. Takze ja polecam na poczatku trzeba sie przestawic bo szuka sie palcem wskazujacym dzwigni ale jak sie przyzwyczai do klikania kciukium to dla mnie bomba. Pozdrawiam

Napisano

szuwar1978 dzięki, ale tak jak mówiłem, jeździłem na sramie obsługiwanym kciukiem i średnio mi to odpowiada ;)

To co Panowie, wychodzi na to, że obecnie na 8sp najlepsza jest alivio sl-m410??

Napisano

Z tymi porównaniami starego xt serii m739/740 do jakiekolwiek alivio, czy "plastikowych" sramów to trochę przesadzacie. Miałem, korzystałem, serwisowałem różne wersje ósemkowych manetek.

Ciekawostka. Zrobiłem kiedyś kilka zdjęć podczas serwisu sl-m739. Zwróćcie uwagę na jakość wykonania oraz użyte materiały. Nawet części niespecjalnie dużo- w prostocie siła.

IMG_8355.JPG

IMG_8362.JPG

Napisano

Też jeżdżę na 8sp i też kombinowałem jak Ty: może stare XT albo XTR, itd... Podjąłem męską decyzję zmiany przyzwyczajeń i przeszedłem na gripy Sram Attack. Są za######iste. Ważą połowę tego co SL-410, a szybkość jest nieporównywalna. Przy okazji prostoty budowy... Tam się nie ma co zepsuć, ani urwać jak w cynglach. A jeśli jeździsz w rękawiczkach to i jakość gumy Ci nie będzie przeszkadzać. Kiedyś były jeszcze manetki Sram Rocket, ale nie udalo mi się ich złapać - podobno miały lepiej wykonany grip.

Napisano

pewnie już aktualnie już mało kto o tym pamięta ale jest jeszcze ciagle dostępna taka manetka jak sl-r440 - jest to teoretycznie szosowa pozagrupowa (choć przyporządkowana Tiagrze) manetka przeznaczona na prostą kierownicę.

Zasadniczo wyglada i działa tak samo jak LX. Należy tylko zwrócić uwagę na to iż lewa (przednia) manetka działa nieco inaczej niż wersje MTB wiec raczej nie kupować kompletu a tylko prawą (tylną) .

Były też kiedyś identyczne pozagrupowe manetki sl-m748 - oznaczone jak rodzina XT ale wyglądające i działające jak LX - ale to jest już raczej niedostępne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...