Skocz do zawartości

[lancuch] spinka

ham

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Używam spinki KMC razem z Łańcuchem KMC Z-72. Łancuch ma co najmniej 8tys km a spinka 2,5tys, jak do tej pory nie przeskakuje więc nie zmieniam. Zawsze przy rozpinaniu łańcucha z sąsiednich ogniw wypadają te okręgi które są na sworzniach. Czy to źle ?

• Mod Team
Napisano
Zawsze przy rozpinaniu łańcucha z sąsiednich ogniw wypadają te okręgi które są na sworzniach. Czy to źle ?

To taczej norma. Też mi wypadały w Sramie PC59. Trzeba po prostu pilnować żeby nie zgubić.

Napisano

Czy ułożenie łańcucha ma jakieś znaczenie? Wiecie, dolna strona która styka się z zębatkami jest na dole a góra łańcucha na górze. Nie wydaje mi się żeby miało to znaczenie, ale kolega mówił że lepiej sobie zaznaczyć jak ułożony był łańcuch...

Napisano
To taczej norma. Też mi wypadały w Sramie PC59. Trzeba po prostu pilnować żeby nie zgubić.

Pilnować to się nie da - bo po prostu wypadają i szukaj wiatru w polu.

Ja nauczony doświadczeniem wożę za to z sobą wraz ze spinką dwa kółeczka ze starego łańcucha (który już schudł o parę ogniwek właśnie na te kółeczka do spinki <_< ).

Czy ułożenie łańcucha ma jakieś znaczenie? Wiecie, dolna strona która styka się z zębatkami jest na dole a góra łańcucha na górze. Nie wydaje mi się żeby miało to znaczenie, ale kolega mówił że lepiej sobie zaznaczyć jak ułożony był łańcuch...

Nie ma.

Dobrze Ci się nie wydaje.

A mój kolega mówił, że ma w domu złotą kaczkę na diamentowym łańcuszku...

Napisano

jeśli to jest Shimanowskie HG to zapomnij... niczym tego nie zepniesz

Jeśli np IG to spokojnie zepniesz spinką KMC(używałem, łatwo się spina i rozpina; ogólnie byłem zadowolony) lub srebrnym SRAMem(na 99,9%)

Napisano

Jeśli jest to HG to możesz minimalnie przyszlifować te ogniwa, które zepniesz spinką. Wtedy wszystko ładnie będzie pasować. Przejechałem na takim łańcuchu 3.5 kkm i nie miałem najmniejszych problemów.

• Mod Team
Napisano

szkapa666 to są oznaczenia łańcuchów Srama a nie spinek. Do 9-rzędowego bierzesz złotą i gotowe ;)

Napisano
To głupie pytanie ale co tam :) czy żeby spiąć spinką srama łańcuch hg 40 trzeba wyszlifować to co zaznaczylem czy cos innego?

http://c.wrzuta.pl/wi7064/a498939a00143e73...I942Jk&ft=f

Po pierwsze to chyba coś jest nie tak z linkiem. Tak wygląda poprawny ;-)

http://c.wrzuta.pl/wi7064/a498939a00143e73...;key=siVYI942Jk

Co do szlifowania to zamiast spinki ja szlifowałem łańcuch w miejscu, które styka się z tym, co jest przez Ciebie zaznaczone na obrazku.

Napisano
Powodzenia życzę jak zepniesz tym łańcuch hg. W tym roku weszły spinki Accenta i bardzo dobrze pasują do łańcucha hg http://www.alejahandlowa.pl/tr/produkt/spi...an_2615366.html

Spinki Accenta tak samo NIE pasują do łańcuchów HG jak Sramowskie. Jestem tego pewien, bo dziś musiałem "odchudzić" dwa wewnętrzne ogniwka od HG - spinka Accenta nie chciała ich spiąć. Z tego co wiem, to żadne spinki (poza dziwnymi wynalazkami SHIMANO) nie pasują do łańcuchów HG (testowałem SRAM, SHIMANO i KMC - został jeszcze CONNEX)

Napisano

jak wyżej...

testowałem wszystkie możliwe rozwiązania i łańcucha HG nie spiąłem niczym... na szczęście po 1000km z sakwami się rozsypał i z czystym sumieniem kupiłem KMC72... przynajmniej spinki pasują(a tych mi przez najbliższy czas nie powinno zabraknąć B) )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...