Skocz do zawartości

[Ślęża] wjazd rowerem, czy legalny?

Kiciok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To proponuje start całą grupą z dworca wrocław główny .

Trase Wrocław-Sobótka niegłównymi drogami mam już narysowaną w nawi i nawet tamtędy jechałem więc bedzie ok

Ale przecież mamy demokracje więc czekam na "głosy ludu" ;)

O której będziecie na dworcu we Wrocku żeby umówić się na jakąś konkretną godzine ?

Napisano

byłem w tym sezonie na Ślęży szosą z południa Wro - wklejcie swoją planowaną trasę to może Wam doradzę - raz żeby nie jechać trasą pokroju 8, dwa wiem gdzie są fajne asfalty, trzy - na Google Maps są dwie drogi, którymi Google prowadzi do Sobótki a tak naprawdę to polna wyrypa a nie asfalt ;-)

Napisano

Wojtas trasa do kobierzyc prowadzi główną 8semką a następnie nie główną już przez wierzbice - cieszyce - damianowice - ręków itd . Poza fragmentem do kobierzyc(gdzie zgarniamy jednego usera z forum) nie jedziemy 8semką ;)

A i mam mapy z zaznaczonymi szlakami więc luzik

Jechałem tak we wakacje i z tego co pamiętam to jedynym problemem były goniące psy ;)

Napisano

Nie wiem czy już było w tym temacie, ale żebyście czasem nie pomyśleli jak ja, że niebieski szlak idący od Sobótki na górę, jest najłagodniejszy :D

Dobry trening zrobiłem z kolegą, bo od prawie samego dołu, do samego szczytu wnieśliśmy rowery...  :sweat: Jak coś to bardzo fajny, łagodny podjazd idzie od strony przełęczy Tąpadła, ale to z drugiej strony góry, więc nie wiem czy Was ta opcja zainteresuje :)

Napisano

kporys . Ja we wakacje wjeżdzałem niebieskim rowerowym ( tym który na początku idzie z czarnym pieszym , przecina żółty i na chwile łączy się z czerwonym , następnie idzie obok góry kwarcowej ) i wjechałem całość a jakoś wybitnie silny nie jestem  więc aż tak trudne to nie jest ;)

Damy rade. 

Napisano

@jasinski21444 ,nie mówimy na 100% o tym samym. Na pierwszym odcinku tej trasy było pełno ostrych kamieni luzem, wielkości koła 16", później przeradzało się to w kamienne głazy ;) Wszystko jasne, ten którym wchodziłem to szlak pieszy niebieski :)

Napisano

Kporys plan jest taki aby wjechać rowerowym niebieskim do tąpadła a potem łatwym żółtym z przełęczy na szczyt - jak dla mnie nie mającego wybitnie mocnej nogi podjeżdzalny w 100 % choć w niektórych momentach idzie się mocno zmęczyć .

Napisano

Ten co mówisz jest w 100% podjeżdżalny, niemalże dla każdego ;)

Mówię o tym szlaku:

0lsl.th.jpg

kmxf.th.jpg

zr9i.th.jpg

Na zdjęciach już nie wygląda to za ciekawie, a w rzeczywistości pochylenie było znacznie większe :)

Napisano

Widzę że faktycznie mówicie o dwóch różnych szlakach, ten prawdziwy niebieski (zaznaczony na mapie niebieskimi kreskami nie kropkami) nie przecina się z żółtym ani czerwonym.

ogólnie niebieski wykreskowany to ciekawa opcja żeby się pozabijać, polecam niebieski ze szczytu w stronę zamku w górce, zwłaszcza pierwszy odcinek, bardzo emocjonujący, sam próbowałem i poleciałem przez kierownice, ale na wiosnę będę próbował znowu. Może się uda bez gleby.

Polecam tez patrzeć na ułożenie poziomic na mapie.

Napisano

RafalSBK ale zjazdu z wierzycy nic nie zastąpi:-), nie wiem czy dobrze myślę ale chyba keidyś w zimę jeździliśmy razem tam. Masz rower po piaskowaniu i bezbarwny lakier na to?

Napisano

tak, a tama trasa z dropami na początku dalej jest niedokończona. 

Z wieżycy jest pochylenie takie w sam raz, nie za stromo i nie za płasko, schodki są ok, ale gdyby nie było by tam tyle luźnych kamieni to by się elegancko leciało.

Napisano

I tak nie widać tej stromizny, tutaj za to filmik nagrywany przez kumpla w zimę zeszłego roku jak tam śmigaliśmy (chyba nawet z Tobą RafałSBK już po tym zjeździe).

Napisano

Ten sylwestrowy wjazd na Ślężę jest aktualny w 100%. Z miłą chęcią zabrałbym się z wami bo w sumie nie mam na nią aż tak daleko, a nocny wjazd i przywitanie na szczycie nowego roku  zapowiadałby się na ciekawą przygodę  :)

Napisano

Ja też będę na 100%.

To może ustalmy już konkretną godzinę i miejsce - proponuje 19:15 przy wejściu na dworzec od strony dworca autobusowego.

Trasa jest już ustalona czy nie? Bo jak nie to znam bardzo fajną opcję z Wrocławia do Sobótki (ok. 40 km) bardzo mało ruchliwymi drogami. W razie potrzeby mogę wysłać GPX.

I co z ogniskiem, bo mogę zabrać jakieś drobne patyki na rozpałkę, a na szczycie może znajdzie się coś suchego, bo pogoda jest bardziej wiosenna.

Napisano

Trasa jest już ustalona czy nie? Bo jak nie to znam bardzo fajną opcję z Wrocławia do Sobótki (ok. 40 km) bardzo mało ruchliwymi drogami. W razie potrzeby mogę wysłać GPX.

Trase mam w gpx na fonie kawałek drogą nr 98 a stamtąd już nie głównym asfaltem do sobótki . Jechałem we wakacje i ruch praktycznie zerowy . Plik GPX z trasą parking w sobótce - ślęża także mam wgrany do nawigacji. 

Większość z nas będzie na dworcu już koło 18:30 więc moim zdaniem 19:15 to ciut późno choć z drugiej strony jeżeli macie inne zdanie to się dostosuje . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...