adin123 Napisano 17 Czerwca 2012 Napisano 17 Czerwca 2012 witam jestem nowy na forum i mam wielki problem co do mojego przedniego koła. po zderzeniu z kolegą w przednim kole zerwala sie szprycha i urwały sie 2 nyple i teraz chodzą bardoz luzno i przez to koło lata na prawo i lewo czy wystarczy rozebrac kolo zalozyc nowy nypel i jaka przyblizona cena w serwisie koło bulls m306
1415chris Napisano 17 Czerwca 2012 Napisano 17 Czerwca 2012 Jezeli to tylko urwane nyple, to: kup 2 nyple, w lokalnym rowerowym; sciagnij opone i dekte; wykrec ze szprych pozostalosci nypli, jesli sa takowe; przeluz nypel przez otwor w obreczy i wkrec go plaskim srubokretem; Wazne: jesli szprycha zmienila swoje polozenie w stosunku do pozostalych, popatrz jak sa przeplecione sasiednie szprychy na tej samej stronie. dokrecajac nyple srubokretem (dobierz taki aby pasowal na styk) patrz jak prostuje sie obrecz Jesli szprychy nie sa za dlugie powinienes w ten sposob wyprostowac kolo. Moze sie okazac, ze bedziesz potrzebowal klucza do szprych. Sa tanie i przydaja sie!
adin123 Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Napisano 17 Czerwca 2012 rzeczywiscie sie wydaje proste a w serwisie rowerowym jaka cena
Mod Team sznib Napisano 17 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2012 Zależy od serwisu. Zresztą czemu sam się nie przejdziesz popytać w serwisach tylko tu się pytasz? chris Ci napisał jak to zrobić samemu i zaoszczędzić pieniążki. Jak wolisz dać na serwis to sie pytaj w serwisie, nie na forum.
adin123 Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Napisano 18 Czerwca 2012 robilem tak i nadal jest krzywo wymienilem 2 nyple chodz nawet nei byly pekniete
Mod Team Puklus Napisano 18 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2012 Jak jest krzywo trzeba wycentrować i po kłopocie.
adin123 Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Napisano 18 Czerwca 2012 proboje wycentrowac tymi nyplami krece nimi i nic nie daje
Mod Team sznib Napisano 18 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2012 Pomacaj szprychy wszystkie, czy są dobrze naciągnięte. Być możne koło po całości jest scentrowane i potrzebuje porządnego centrowania, nie tylko w obszarze zerwanych nypli.
adin123 Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Napisano 18 Czerwca 2012 ale jest cale proste tylko w jedny mmiejscu jest bardzo krzywe jakies ok 2cm na bok skreca
Mod Team sznib Napisano 18 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2012 2cm? To dużo. Zaznacz sobie ten obszar i najpierw poluzuje tak o obrót szprychy po stronie bicia, potem o ten obrót dokręć szprychy po stronie przeciwnej. Powtarzaj do skutku z tym że w ostatniej fazie, kiedy będzie już prawie dobrze luzuj/dokręcaj o pół obrotu. Jak nie masz centrownicy jako znaczniki możesz użyć klocki V-ek, ale wcześniej warto ściągnąć oponę z koła.
adin123 Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Napisano 18 Czerwca 2012 tylko ze ja dokrecalem mocno te nyple i mam krecic o obrot?
Mod Team sznib Napisano 18 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2012 to zależy po której stronie są szprychy od tych nypli. Jeśli są po stronie przeciwnej do bicia aby je bardziej dokręcić musisz poluzować szprychy po drugiej stronie.
adin123 Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Napisano 18 Czerwca 2012 nie widze dwoch stron gdzie druga strona?
Mod Team sznib Napisano 18 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2012 Szprychy lecą kolejno do prawej strony piasty, następna do lewej, prawa, lewa itd. Jak obręcz ucieka w lewo to luzujesz szprychy biegnące do lewej strony piasty na tym odcinku i dokręcasz te biegnące do strony prawej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.