vitesse Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 nosze sie z zamiarem przejsc z 3 blatow na jeden na poczatek bedzie to 48 kaseta 11-30 (8rz) za: -obnizona wartosc roweru dla zlodzieja ( jest to rower trekingowy uzywany w miescie) -odpada przednia przerzutka manetka i linki z pancerzami (juz sie nie zepsuje) -kaseta uzywana bedzie w szerszymszym zakresie, wiec wytrzyma wiecej -z przodu jeden blat wiec nia ma dylematu czy wymienic jeden dwa albo trzy przeciw: -mniejszy zakres przelozen w moim przypadku tych miekkich -łancuch teoretycznie nalozony na wieksze przekosy ( czy wytrzyma mniej?) jaki stosowac lancuch na 8 czy na 9? (łancuch na 9 chyba jest bardziej wiotki i wytrzymuje wieksze przekosy?)
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2012 I koniecznść zostawienia samej zablokowanej przerzutki lub założenie napinacza bo ci będzie lancuch spadał. Napinacz jest lepsza opcją.
MatiK Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 A jak rozwiążesz sprawę spadającego łańcucha? Bez napinacza będzie cięzko, będzie ci spadał dosyć często, musiałbyś zostawić np przerzutke aby 'trzymała' łańcuch.
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2012 NO tak ale będzie ci łańcuch spadał. Jak zostawisz przerzutke bez regulacji będzie ci trzeć na początku i końcu kasety, jedyną opcją pozostają rolki - napinacz ... Np coś takiego, oczywiście kompatybilne z ramą.
vitesse Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 oj chyba nie zrozumiles, przerzutka tylnia zostaje, nie wiem dlaczego lanuch mialby spadac, przeciez takie rowery wychodza fabrycznie
dovectra Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 no tak o przodzie, ale jak przerzutka przednia wylatuje (patrz. post 1). to o coooooo choooodziii...?? przesuń tarcze na środek i jazda... ale po co?? ja by się nie bawił w kastrację blatów
BikoBiko Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Też nie rozumiem, co Koledzy wyżej o tym spadaniu łańcucha... Sam się zastanawiam, nie tyle nad kastracją co nad jednym rowerkiem na alle co własnie tak ma - 2 blaty z przodu, ale bez przerzutki i kasetę z tyłu.
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2012 Jak nie wiesz to ściąg przednią przerzutkę i zacznij jeździć ...
BikoBiko Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Jak nie wiesz to ściąg przednią przerzutkę i zacznij jeździć ... Ok. To wytłumacz na czym problem z tym polega
paweloko Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Jak nie wiesz to ściąg przednią przerzutkę i zacznij jeździć ... Ja na starym rowerze od 5 lat jeżdżę bez przedniej przerzutki. Mam długi suport i kobra jest dużo odsunięta od ramy. Przerzutka nie ogarniała tego. Więc po paru próbach regulacji stwierdziłem że trzeba wymienić suport. Nie robiłem tego ponieważ używam tylko środkowego blatu. Łańcuch na mały blat spadł może z 5 razy, najczęściej na nierównościach lub zjazdu z wysokiego krawężnika przy jednoczesnym obrotu kobrą. Jeżdżę głównie po mieści i polnych drogach.
alkor Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Ano, w teorii się nie da... w praktyce- matka moja ma taki motyw w rowerze bo się nie mogę zebrać się i kupić jej oraz zamontować przerzutki. Jak jest na środkowej tarczy to wszystko śmiga cacy. Przynajmniej w mieście.
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2012 Ja nie mowie teoretycznie, bo sam kilka miesięcy jeździłem bez z zmieniarki bo mi nie pasowała do nowej ramy. na 2 zębatce było ok, z blatu ciągla spadała. Ale ja nie jeżdżę po asfaltach tylko zazwyczaj offroad. Było to bardzo irytujące. Wiele tez zależy od napędu i łańcucha nie ukrywam mój troszkę juz zużyty i łatwiej sie telepie Ale nie widze przeszkód, zakąszasz korbe 1s i jeździsz jak będzie spadać montujesz napinacz, jak nie to sie cieszysz
Mod Team anarchy Napisano 26 Lipca 2012 Mod Team Napisano 26 Lipca 2012 łańcuch z przedniej tarczy bez napinacza, prowadnicy, przedniej przerzutki spadnie.amen jeśli ktoś pisze, że "nie" teoretyzując to niech (jak napisano wyżej) ściągnie przednia przerzutkę i pojeździj ostrzej w terenie. Problem w tym, że łańcuch pomimo naciągu wózka tylnej przerzutki lata jak szalony i nie tylko "na dole" ale też "na górze". A jak tylko złapie trochę wolnego to skacze góra-dół i na boki , i to własnie w tym momencie może nie trafić z powrotem pomiędzy kolejne zęby trybu a obok. i koniec. po jeździe. Robiliśmy testy nawet na singlu z idealnie ustawioną linią łańcucha ale "luźnym łańcuchem" i efekt był ten sam-łańcuch spadał. I to na singlu.A wracając do początku samego:- tak 1x8 to jak najbardziej słuszna koncepcja (za dużo biegów to zbytek łaski i zwykłe żerowanie na kliencie)- jeśli masz kasetę 8b to łańcuch 8b (dziewiątka będzie za wąska)- tak w ogóle trzymaj się jak najdłużej tej ósemki-dobra, trwała rzecz- kaseta się zużywa bardziej równomiernie a stosowanie jednej tarczy z przodu pozwala "dobić kasetę" w całości-wystarczy zamiast np 48 wsadzać tarcze 52-53 (np w okresie zimy) a wtedy korzystasz z "większych" rzadziej używanych trybów kasety
Tofi Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Mam 44x14-28T, 7 biegów z tyłu i nic a nic mi nie spada. W moim rowerze nie ma żadnych napinaczy poza samą tylną przerzutką. Nie jeżdżę terenowo, ale miejskie ścieżki sa takie, że niewiele im brakuje do singletracka. Na pewno ZA będzię fakt, że nie mącisz sobie w głowie jaki teraz bieg wrzucić. PRZECIW może być fakt dużego obciązenia napędu (mniejszy spread biegów) ale z dobrym gripshiftem to nie problem.
marcingrychtol Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Dyskusja nad tym, czy chleb ciemny jest lepszy od jasnego. Łańcuch wcale nie musi Ci spadać, ale kiedyś spadnie na pewno. Choćby skały srały. Zamontowanie prowadnicy to nie jest problem, a masz spokojną głowę, że nie spadnie w najmniej oczekiwanym miejscu. Dzieci też się wozi w fotelikach, a jakoś nie jeździmy z nastawieniem, że będziemy się trzaskać samochodami A przypomnę, że fotelik dla dziecka kosztuje więcej niż napinacz/prowadnica. Przerzutki nie montuj, zyskasz na masie.
vitesse Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Napisano 13 Sierpnia 2012 Akurat ten rower jest jezdzony w miescie, wiec łancuch mi nie powinien spadac, szkoda ze taki maly wybor korb jednorzedowych z wymiennymi blatami
Olgierd Napisano 13 Sierpnia 2012 Napisano 13 Sierpnia 2012 Dlatego kup normalną korbę, sprzedaj 2 tarcze (a najlepiej 3 -- lepiej zainwestować w spec-tarczę) i będziesz miał coś, co będzie kompatybilne w każdą stronę. Nawet jeśli przejdzie Ci ten 1-rzędowiec z przodu A jeśli nie napinacz to może chociaż jakiś rockring (np. taki, bo takiego używam w singlu). Nie ma nic gorszego jak łańcuch lecący z korby na zewnątrz.
Transer Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Właśnie przerabiam sprzęt z tego tematu: http://www.forumrowerowe.org/topic/119212-przerzutka-przednia-usprawnianie-starego-victusa/ na jedną zębatkę z przodu. Korbę zakupiłem przyjdzie za kilka dni. 1. W jaki sposób przesunąć przednią zębatkę bardziej na środek? W moim przypadku to 7-8 mm po supporcie na kwadrat. Na razie widzę dwie opcje: podkładki dystansowe i szlifowanie kwadratu, żeby korba dalej weszła. Jak to zrobić? Czy ktoś może wrzucić zdjęcie i/lub samouczek takiej przeróbki? Przeróbkę na dużą ilość podkładek już gdzieś widziałem na forum, ale nie wydaje mi się stabilna. 2. po ~100km bez przedniej przerzutki stwierdzam, że łańcuch nie spada. Mimo wszystko rockringa zainstaluje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.