Skocz do zawartości

[łańcuch] problem ze spinką + VIDEO

criginold

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Pierwszy raz zakładałem spinkę na łańcuch i niestety nie poszło jak z górki.

Nie wiem jaka to firma spinki. Ale wtajemniczeni pewnie rozpoznają po filmiku mimo, że jest tragicznej jakości(nagrywany kaskiem)

http://www.youtube.com/watch?v=F3iypTjHQJE&feature=youtu.be

Początkowo w ogóle nie mogłem jej nałożyć. Nie chciała po prostu wejść na ten drugi "bolec" więc użyłem kombinerek by oba bolce nagiąć ku sobie. Niestety przesadziłem chyba lekko z tym wyginaniem bo teraz z kolei spinka ma luz.

Próbowałem ją zdjąć i nagiąć bolce z powrotem, ale nie umiem jej już zdjąć mimo luzu;/

I teraz właściwie mam 3 pytania:

1) Czy to się samo "naciągnie" podczas jazdy?

2) Jeśli muszę zdjąć i to poprawić to jak się zdejmuje tę spinkę?

3) Jak się ją poprawnie zakłada? Można to zrobić bez użycia kombinerek?

Pozdrawiam,

Napisano

z tyłu mam 7 biegów.

W sklepie powiedziałem, że chce spinkę do łańcucha siódemki(sugerując się właśnie ilościa biegów) sprzedawca podał mi właśnie tę.

Napisano

spinkę ściąga się łamiąc łańcuch do siebie (naginając w bok) po tym ściągasz tą blaszkę widoczna na zdjęciu

• Mod Team
Napisano

NO skoro ma luz to chyba jednak facet ci nie sprzedał tego czego oczekiwałeś ... ale szerszych niż 7 w MTB chyba nie ma ... może sie pomyliło, dał np z całkiem innego łańcucha, np takiego jak są w singlach ale nie wiem jakiś inny ?

Weź ją ściąg i zanieś do sklepu kup najlepiej srama srebrną i musi być ok. Chyba ze ty masz łańcuch ... jakiś nie taki :P

Napisano

spinkę ściąga się łamiąc łańcuch do siebie (naginając w bok) po tym ściągasz tą blaszkę widoczna na zdjęciu

łapie za sąsiednie ogniwa i ciągnę je ku sobie wyginając w bok? nie uszkodzę tak łańcucha?

Napisano

Jeżeli do łańcucha 7 shimano to nie polecam srebrnej srama, miałem z nią kłopoty tylko kombinerkami dało się ją ściągnąć.

• Mod Team
Napisano

To fakt ze Spinki srama i lancuchy shimano nie zawsze do siebie pasują, można kupić KMC jest taka sama konstrukcyjnie.

Napisano

zdjąłem tę spinkę, zeszła zadziwiająco łatwo. Za pierwszym razem za bardzo ją wygiąłem kombinerkami, w sumie w ogóle niepotrzebnie wyginałem. Po prostu trzeba to odpowiednio technicznie zrobić i wchodzi. Tak więc odgiąłem, założyłem i niby luz jest ale znacznie mniejszy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...