kato39 Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 witam tak jak w tytule jaki zamiennik smaru do amortyzatora . Oryginalne smary odstraszają ceną . proszę o pomoc. z góry dzięki... i jeszcze jedno czy na pewno gąbki smaruje smarem w tym amorze bo tu tak pisze http://www.bike-serv...howall=&start=1 w innych amorach gąbki macza sie w oleju i zakłada bez smaru czy na pewno tu trzeba smar? proszę o odpowiedź z góry dzięki
Mod Team Puklus Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 Tutaj smar został uzyty tylko na uszczelki kurzowe, jak widać w tym tutorialu autor wlewa olej do goleni tak jak być powinno.
kato39 Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Napisano 2 Czerwca 2012 to jaki smar polecacie na uszczelki silikonowy ,teflonowy ??
Lomeltor Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Ja tam tego w ogóle nie smaruje, tylko daje kilka kropel zwykłego oleju do amortyzatora i śmiga.
Andrew Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 kilka kropel do smarowania ślizgów? To Twój własny super pomysł na wykończenie ślizgów/anody, czy ktoś tak Ci doradził ?
Lomeltor Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Jakich ślizgów ? Na uszczelki kurzowe zamiast brunoxa i tyle.
Andrew Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Czytaj ze zrozumieniem! Temat jest o serwisie amortyzatora, o smarze, a nie o pucowaniu go po jeździe.
stpman Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Ja mam takie jedno pytanko podobne. Jak robi się serwis Pike z Dual Air, to do do komory powietrznej 15ml Red Rum, do prawej ileś tam oleju np Motorex i jeszcze 15W do smarowania goleni nie? No i właśnie co tutaj użyć? Też Red Rum czy coś innego?
Gość Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Czytaj ze zrozumieniem! Temat jest o serwisie amortyzatora, o smarze, a nie o pucowaniu go po jeździe. Dobije Cie -znaczy pytajacego - bo nie widze, czy to wersja powietrze czy sprezyna. Powietrze - oringi smarem stalym, sa ludzie co smaruja tylko olejem, sa tacy co robia "papke" z oleju i smaru. Sprezyna - obficie po zwojach. Jaki smar, w sumie to dowolny i moze byc z litem, jesli ktos twierdzi, ze nie - zapraszam do dyskusji....
Andrew Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Testowałem smary litowe w starych suntourach - nic się nie działo.
Housik Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Smary litowe w amortyzatorach ze sprzeżynami nie zgając egzaminu przez ZBYT DUŻĄ LEPKOŚĆ! - użycie go powoduje że amortyzator chodzi jak "mucha w smole". Dlatego stosuje sie smary nie zawierające litu! ZAPAMIETAĆ ZAPISAĆ NA CZOŁACH
Gość Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Zapisac na czole to mozna, ze bzdury pleciesz, bo nie dopisales zdania - moim zdaniem, lub wydaje mi sie....Jakos jezdzilem na sprezynowych jakies 10-16 lat testujac moze z kilkadziesiat smarow /mozliwosc z pracy / i te litowe byly najlepsze. Wystepuja w najrozniejszych lepkosciach.
Lomeltor Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Dobra panowie, macie rację, zbyt się pośpieszyłem. Kłaniam się w pas i biję się w piersi. Wracając do kwestii smaru, to podobno lit wchodzi w reakcję z magnezem, więc jako tako nie są zalecane. Pisało tak na naszym forum. Specjalistą nie jestem w tej kwestii, więc, żeby nie było, że piszę herezje - od razu zaznaczam, że "podobno" tak jest. W sumie znam kilku chemików to zapytam czy tak jest naprawdę
Andrew Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Waliłem do SR Duro smar łożyskowy litowy i z magnezowymi lagami nic się nie stało. Może po 10 latach zaszłaby jakaś reakcja. Ja po 2 nic nie widziałem.
stpman Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Mi się wydaje, że magnez nie może reagować z litem. Przecież to dwa metale. No chyba, że lit jest tam w postaci jakiś związków to wtedy może się wymieniać za magnez.
Andrew Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Może reagować. Sól metalu mniej aktywnego chemicznie reaguje z metalem bardziej aktywnym chemicznie. Czy jakoś tak
Gość Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Ciesze sie, ze napisales moze. Jak ktos ma ochoote, ja juz nie, na pewnym forum chemicznym ktos zadal pytanie i jest tam wybitnie wyszczegolnione w jezyku, ktorego nawet nie jestem w stanie powtorzyc, ze reaguje z czystym magnezem, ktorego w widelcu ni cholery nie ma. Ja chemikiem nie jestem, nie umiem nawet w przyblizeniu powtorzyc tego co tam w specjalistycznym jezyku przytaczajac przyklady podali, ale ogolny obraz wyszedl taki, ze nie. W kazdym razie ani oringom, ani aluminium nie szkodzi.Moja stara Zeta /RST/ u znajomego chodzi juz grubo ponad 10 lat na smarze litowym , lagi magnezowe, czysta sprezyna i zero wzerow.
kato39 Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Napisano 12 Czerwca 2012 ja zacząłem używać wazelinę techniczną rozmieszaną z olejem 15W i jest miodzio. na uszczelki oczywiście
nowykik Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 ja do revelation-a i totema stosowalem smar manitou i wszystko dzialalo/dziala b. dobrze
Piksel Napisano 16 Czerwca 2012 Napisano 16 Czerwca 2012 Mam pytanko dotyczące serwisu tory sl, bo już mi się mąci w głowie.Czy na uszczelki kurzowe i ślizgi dawać olej, czy smar?Na gąbki z tego co wiem daje się olej, ale co z uszczelkami i ślizgami, na logikę to raczej olej, bo zrobi się mieszanka smaru z olejem z gąbek, ale czy na pewno mam rację?
Housik Napisano 17 Czerwca 2012 Napisano 17 Czerwca 2012 Tak smar, lekko na palec przejechać wewn. wokół kurzowych i starczy.
Andrew Napisano 17 Czerwca 2012 Napisano 17 Czerwca 2012 A jakby nie dać w ogóle smaru, jedynie obficie nasączyć gąbki olejem 15W ? Jak by to działało? Mam wrażenie, że smarując obficie uszczelki motorexem BG2000 amortyzator się zamula.
Mod Team Puklus Napisano 17 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2012 Korzystając z okazji ... Na stół na dniach pojdzie moj revelation, mam ok 100ml oleju 10w ... Czy on wystarczy (Nie chodzi mi tu o jego ilość) ?? Głownie chodzi mi o sprężynę bo tam powinien być gęstszy olej. Czy moze do sprezyny lepiej jest wlać coś innego? Czytałem ze olejem 10w mozna przelecieć cąły amor. Do tłumików póki co nie będę zaglądał. Chce oczyścić uszczelki, wypłukać golenie, odświeżyć gąbki i zalać.
Andrew Napisano 17 Czerwca 2012 Napisano 17 Czerwca 2012 do nasączenia gąbeczek i do kąpieli olejowej 10W będzie ok
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.