Skocz do zawartości

[Hamulce] Shimano M596 czy Avid Juicy 7

KrolJulian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie, które hamulce będą lepsze Shimano M596 czy Avid Juicy 7. Miał ktoś może z nimi do czynienia?

Bardzo prosiłbym o opinie. :)

Napisano

M596. Juicy 7 skończono produkować w 2010 roku, więc nawet jeśli jest to najnowszy to trzeba zaraz po zakupie zrobić serwis. Jaki masz budżet na zakup hamulców?

Napisano

To chyba na używki jedynie starczy. A z leżakami magazynowymi trzeba uważać o czym miałem kiedyś przyjemność się przekonać:)

Napisano

Czy zaraz to bym się spierał. Jeśli są sprawne to po kiego w nich grzebać, chyba żeby nammożyć sobie kosztów dodatkowych a przy takim wyborze chyba jednak cena odgrywa rolę. Wybrałbym jednak shimano ze względu na ich przewidywalność.

Napisano

niestety leżaki magazynowe bardzo często wymagają serwisu, o czym na pewno może zaświadczyć Andrew. Kupiłem w zeszłym roku nowe Oro Bianco z wyprzedaży Formuli. Od początku nie działały jak trzeba, dopiero Andrew zrobił z nimi porządek

Napisano

M 596. Jak nie chcesz leżaków magazynowych to patrz w shimano na okrągłe białe naklejki z literami. JF, JB, itd - oznaczają rok produkcji i miesiąc Pierwsza litera H=2009, I=2010, J= 2011, H=2012. Te oznaczenia też są nabijane (wytłoczone) na korpusach.

Napisano

W 596 modulacja przy tarczy 160 jest naprawdę świetna, a koło na oryginalnych klockach można zablokować jednym palcem :)

Napisano

Miałem długo Juicy 7. Sądziłem, że to najlepsze hamulce póki nie spróbowałem nowych Shimano.

Musisz wziąć pod uwagę to, że moje Juicy były jednymi z najlepszych w kraju. Sparciałe siódemki z allegro za 200zł nie będą działały nawet w połowie tak dobrze, więc radzę na poważnie zastanowić się nad shimano.

Znalazłem kilka ofert soczków, które po przeglądzie mogłyby się dobrze sprawować :

http://allegro.pl/avid-juicy-seven-p-t-tarcze-lepsze-od-xtr-marta-i2365262713.html#tabsAnchor

http://allegro.pl/hamulce-avid-juicy-7-seven-klasy-xtr-magura-i2372023231.html#tabsAnchor

Od razu po zakupie Avidów szykuj około 200zł na remont.

Napisano

Do regulacji odległości klamki od kierownicy. W Juicy 5 nie było tego pokrętła.

Dodam tylko, że kumpel ma Soczyste 5 i nie narzeka, choć piszczą okrutnie:)

Napisano

Ja wiem ejvid to nie hajend, ale z tymi czarnymi wizjami co do juicy to może nie zaraz na pewno z pewnością itede. :) I coś mi się wydawa że im starsze tym jednak lepsze.

Co do rewelacji działania takich czy innych to aż mnie ciśnie żeby się spierać, para z rocznika 2005, jeden po generalce drugi bez tknięcia palcem od początku i dałbym sobie kończynę obciąć, że oba działały tak samo :)

Napisano

osobiście miałem też dylemat czy wziąć avidy czy shimano. Zamówiłem m596 w ostateczności , już nie mogę się doczekać kiedy przyjdą , prawdopodobnie jutro lub we wtorek mogę Ci napisać jak chodzą przy tarczy 160mm. Co do serwisu to z tego co kumple jeżdżą na shimano to odpowietrzają samodzielnie raz na rok lub 2lata :)

Napisano

Hamulce już wybrane, kupione i zalozone :) Padlo na avidy z tarcza 185 g3. Siła i modulacja b.dobre, ale przy hamowaniu z fabrycznymi klockami strasznie piszcza :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...