Skocz do zawartości

[wolnobieg] kreci cie w kazde strony. jak to naprawic?

xwiewiurx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam chcialem sie podpiac pod istniejacy temat ale zostal on zamkniety.

otoz w moim rowerze wolnobieg kreci sie w obie strony wiadomo w jedna to jest normalne ale w druga powinien sie blokowac.

chcialem go odkrecic zeby zobaczyc czy trzeba go wymienic czy moze po prostu dokrecic / nasmarowac itp.

mam klucz wielowpustowy, ktory wsadzam do srodka, w te widoczne wyzlobienia i wiem ze tam jest lewy gwint i krece w prawo zgodnie ze wskazowkami zegara. w tamtym temacie jeden z kolegow napisal ze moge tez zdjac wolnobieg odkrecajac odwrotnie i tam potrzebuje innego specjalnego kucza. moze ktos wyjasnic jaki to klucz do tych 2och dziurek jest? i co moze byc problemem mojego wolnobiegu??

z gory wielkie dzieki

Napisano

Najlepiej wymienić wolnobieg i łańcuch na nowe. Wolnobieg jest przykręcony normalnym prawym gwintem. Odkręca się go w lewą stronę (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). Odkręcając tą nakrętkę z dwoma dziurkami np śrubokrętem i młotkiem dostaniesz się do zapadek i łożysk wolnobiegu. Jeśli masz dużo cierpliwości możesz tak zajrzeć sprawdzić stan zapadem i przesmarować łożyska. Warto nie pogubić części i wiedzieć potem jak to złożyć.

Napisano
wiem ze tam jest lewy gwint i krece w prawo zgodnie ze wskazowkami zegara

Nie wiesz. Gwint jest prawy, czyli normalny.

Coś się stało? Tak nagle przestał łapać na zapadkach?

• Mod Team
Napisano

Pomyśl, napęd działa w prawo, odkręca sie w prawo .. hmm daleko byś nie zajechał z takim gwintem ... Natomiast w lewo ... w lewo to inna bajka :P

Napisano

to ze jest lewy wzialem z tego tematu [wolnobieg] Odkrecenie wolnobiegu - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa ale pewnie zle to zinterpretowalem lub jest lewy w innym nieznanym mi miejscu :/

nie wiem co sie stalo, kupilem ten rower w takim stanie wiedzac ze jest cos do roboty w wolnobiegu. a ze nigdy tego nie robilem postanowilem podjac sie tego wyzwania ;)

paweloko w swoim rowerze bym tak zrobil ale to jest rower zakupiony do nauki majsterkowania i jak go naprawie to chce go puscic dalej wiec ta opcja odpada, najlepiej jak by dalo sie naprawic te zapadki/ przesmarowac. a jak nie to mam w zanadrzu 6-cio biegowy wolnobieg wiec wtedy postaram sie wymienic sam wolnobieg. wiem ze z lancuchem sie to powinno robic ale wiadomo chodzi o koszta.

w sumie moglbym odkrecic te nakretke z 2ma dziurkami ale nie wiem gdzie przylozyc srubokret oraz gdzie i jak pukac ;)

hahaha puklus to zes mi pomogl ;) no tak lewo to lewo to juz zupelnie co innego jak prawo :P

Napisano

Żeby sprawdzić czemu nie działa musisz rozkręcić i dostać się do zapadek. Czyli odkręcasz blaszkę z dwoma dołkami (ta z napisem china ze zdjęcia z tematu, który dałeś). Odkręcasz w prawo. Uważaj na wypadające kulki.

Napisano

no i znow jeden pisze w lewo a drugi w prawo. jeden:odkrec srubokretem a drugi po prostu odkrec, ale co i jak przylozyc to juz nie :P. zekker czy te blaszke z 2ma dziurkami odkrecam tym kluczem http://allegro.pl/klucz-do-wolnobiegu-shimano-bike-hand-sciagacz-i2348938623.html czy srubokretem jak wspomnial paweloko. Ludziska robie to 1wszy raz i nie chce narobic wiecej balaganu niz to warte wiec prosze o szczegoliki :D

Napisano

Tym kluczem odkręca się wolnobieg z piasty, więc nie.

Z tego co pamiętam, to chyba użyłem kiedyś kawałka szprychy i młotka, więc śrubokręt powinien spełnić zadanie.

http://mslonik.pl/rowery/technika/701-rozbieram-wielotryb (mam nadzieję, że strona nie padnie jak poprzednio)

Tylko pomiń etap zdejmowania koronek. Jak nie masz imadła, to lepiej wolnobieg zostawić na kole i niech ktoś przytrzyma jak będziesz luzował nakrętkę. Potem można go odkręcić i zacząć rozbierać uważając na wypadające kulki.

Napisano

no i w koncu mam odpowiedz na moje pytania, dzieki panowie za pomoc. zekker swietna stronka z dokladnym opisem, na pewno rozbiore ten wielotryb i zajrze do zapadek. na razie plan taki ze wymienie wielotryb na inny a do starego zajrze pozniej bo malo czasu mam. czy do zdejmowania jest mi potrzebny bacik? bo nikt nie wspomnial a cos mi sie obilo o uszy ze potrzebny moze byc. i czy zakladajac nowy tez mam zwrocic uwage na jakas specjalna technike ?

Napisano

Nie do odkręcenia wolnobiegu nie jest potrzebny bacik, tylko w przypadku kasety go używasz. Zakładanie jest bardzo proste. Musisz równo przyłożyć do gwintu na piaście i dokręcić ręką. Podczas jazdy wolnobieg dokręci się do końca sam.

Napisano

Jakby co to strona nie jest moja.

Przed przykręceniem warto przesmarować gwint, potem będzie łatwiej odkręcać (kasetę i tak łatwiej ;) ).

Napisano

zekker dobrze ze piszesz bo myslalem ze twoja. no i udalo sie. nie wiedzialem ze to takie proste :D

puklus teraz wiem o co ci chodzilo. no tak nigdy tego nie robilem wiec ciezko bylo mi to sobie wyobrazic. gwint nasmaarowany a do starego zajrze pozniej i na pewno dam znac.

panowie zapamietajcie mnie bo juz niedlugo kolejna seria pytan ;)

ps. no to kaseta w jakich rowerach jest uzywana??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...