Skocz do zawartości

[spinka] KMC jak rozpiąć ?

ILC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, możecie mi powiedzieć jak mam rozpiąć nową spinkę KMC ? Nigdy nie miałem spinki a więc pytam.

Bo łapę te dwa ogniwa co są tak jakby w środku spinki i próbuje je ścisnąć do siebie ale nie udaje mi się jej rozpiąć.

Napisano

Spinkę składającą się z dwóch identycznych "połówek" rozpina się składając łańcuch "w pół" a następnie naciskając kombinerkami naprzeciwległe krawędzie spinki po obu stronach, tak by przesunąć piny ku środkowi.

Napisano

Spinkę składającą się z dwóch identycznych "połówek" rozpina się składając łańcuch "w pół" a następnie naciskając kombinerkami naprzeciwległe krawędzie spinki po obu stronach, tak by przesunąć piny ku środkowi.

Ja zeszlifowałem stare kombinerki tak by weszły w ogniwka , wkładam i mocno ściskam .

Napisano

Nie rób nic kombinerkami. Pobaw się trochę z tym jakieś 5 minut. Dojdziesz do wprawy. Trzeba ścisnąć do środka lekko i ręka do ręki. Jak ogniwa się ruszą to po prostu wyciągasz w przeciwnym kierunku.

Napisano

Byłbym wdzięczny jak by ktoś zdjęcie lub filmik wrzucił.

Mam spinkę właśnie taką samą jak srama tylko pod inna marką. Nadal nie mogę zdjąć tej spinki (obszar wokół niej jest czysty)

Napisano

Na zewnątrz może i jest czysta ale blokuje ją syf, który gromadzi się tutaj:

2551t.jpg

Chwyć ją tak jakbyś miał rozpiąć i szarp energicznie ściskaj-rozciągaj i tak aż się podda. Mi żadna za pierwszym razem nie rozpięła się bez walki, czasami musiałem tak szarpać przez kilka, kilkanaście minut :)

Napisano

Przesmaruj obficie ogniwa spinki. Jak nie pomoże to przemyj i posmaruj. Czasami radze sobie kombinerkami. Jeden prosty ruch i rozpięte. Do kombinerek zawsze smaruje spinkę.

Napisano

Panowie, smarowanie, szarpanie, walka....????

No bez przesady, to jest tylko spinka. Troche pomyslunku, z kombinerkami rozpiecie zajmuje doslownie kila sekund, bez wzgledu na stan czystosci lancucha.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam

Próbowałem wszystkich sposobów (oprócz tych z kombinerkami - są za szerokie i ściskają nie ogniwa łańcucha, ale samą spinkę), ale spinka KMC wciąż nie chce przegrać i cały czas nie mogę sobie z nią poradzić.

Macie jeszcze jakieś sposoby?

• Mod Team
Napisano

Możesz zrobić np tak: ścisnąć kleszczami spinkę, drugimi włożonymi między sworznie spinki również ścisnąć, to powinno ją ruszyć.

Napisano · Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - ortografia powala, post nic nie wnosi do tematu
Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - ortografia powala, post nic nie wnosi do tematu

Delikatnie ją spróbuj podejść powinna pościć nie pod rządnym kontem mi schodziła łatwo

Napisano

W sklepie swego czasu nabyłem szczypce tego rodzaju:

JONNESWAY PV068 SZCZYPCE 8" ZAGIĘTE IZOLOWANE - 1000 V - NARZĘDZIA - katalog narzędziowy

oczywiście za mniej niż połowa tej ceny i świetnie się sprawdzają w rozpinaniu spinki. Z rowerem wożę multitoola lethermana (ale to już droższe narzędzie dostałem w prezencie) i tam końcówka tez jest wąska.

Edit:

Tu jest cały wybór takich szczypiec:

http://www.luminar.pl/c379_Zagiete.html

• Mod Team
Napisano

Nawet nie wiedziałem ze takie asortymenty są :woot: no ale dokładnie o to mi chodziło, jednymi delikatnie ścisnąć blaszki a drugimi jak na zdjęciu zbliżyć do siebie sworznie. Ale jak spinka jest zasyfiona to moze nie pomóc i trzeba by ją wstępnie przepłukać.

Napisano

Miałem kilka spinek, SRAM, Accent, KMC, zawsze po wyczyszczeniu palcami poszły albo po złamaniu łańcucha w pół. A tu widzę że są nawet przyrządy do rozpinania i to nie takie tanie. Chyba dla rowerzystek które same serwisują :laugh:

Napisano

Miałem kilka spinek, SRAM, Accent, KMC, zawsze po wyczyszczeniu palcami poszły albo po złamaniu łańcucha w pół. A tu widzę że są nawet przyrządy do rozpinania i to nie takie tanie. Chyba dla rowerzystek które same serwisują :laugh:

no jeśli potrafisz rozpiąć palcami SRAMA 10 Powerlock no to masz żelazne palce :)

Napisano

Po wczorajszej półgodzinnej walce w piwnicy ze spinką KMC nie wytrzymałem i dzisiaj z rana pojechałem do serwisu. Wymienili mi spinkę na SRAM. Po powrocie do domu nie wierzyłem własnym oczom - rozpięcie zajęło mi 10 sekund ręcznie!

Tak więc od siebie mogę przy wyborze spinki polecić tylko i wyłącznie SRAM :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...