Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Wymiana kółek w przerzutce.

Shavo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, zauważyłem w kółkach na przerzutce luz koło 2,3mm więc myślę, że wystarczający do wymiany.

Moje pytanie skłania się do tego na jakie kółka najlepiej wymienić? Standardowych ślizgowych raczej nie chcę i jestem zainteresowany bardziej na jakiś maszynowych, co możecie polecić?

Shimano RD-M662 SLX

Napisano

Na górnym kółku luz ma być. Taka konstrukcja, ułatwia to zmianę biegów. Na dolnym luz w teorii niepożądany. W praktyce nie przeszkadza.

Jak chcesz zmieniać to zmieniaj, nawet na takie na ceramicznych łożyskach. Różnicy w pracy nie zauważysz, osiągów też nie zwiększysz.

Napisano

Na górnym kółku luz ma być. Taka konstrukcja, ułatwia to zmianę biegów. Na dolnym luz w teorii niepożądany. W praktyce nie przeszkadza.

Jak chcesz zmieniać to zmieniaj, nawet na takie na ceramicznych łożyskach. Różnicy w pracy nie zauważysz, osiągów też nie zwiększysz.

Ułatwia zmianę biegów ale za to zmniejsza precyzję, lekko mi się rozlegulowała przerzutka i przykładowo przesunięcie ktróregoś tam biegu moim zdaniem równa się temu luzowi kółka a łańcuch stoi w miejscu.

Napisano

Ja polecam Kcnc lub Token - są zorbione z alu a nie z gumy czy jakiegoś innego tworzywa i przeżyją spokojnie 2 jak nie 3 komplety zwykłych(o ile damy im pojeżdzić gdzie indziej niż na szosie). Są droższe ale i tak w przeliczeniu potem jest taniej:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...