GaX Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Witam Pękła mi dzisiaj piąta koronka kasety w HG 31 8biegów z korssa A2 2012. Pękła podczas delikatnego przyspieszania coś strzeliło mi w łydkę i łańcuch się zaciął. Nie wiedziałem że mam tyle pary w nogach żeby połamać zębatkę. Od początku były z nią problemy, leciały z niej zęby (ładnie to widać na fotce). Jest to kaseta HG-31 z łańcuchem HG-40. Przebieg to 400 km i już padło. Na reklamacji słyszałem że takich rzeczy nie uznają więc muszę kupić nową kasetę. Co polecacie do 50 zł max ? Więcej nie mam, a rower miał służyć cały sezon bez serwisu... Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 2ef23ed3b3e9.jpg
mariusz231 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Ja na takim samym zestawie jak TY zrobiłem ponad 3000km i ma się dobrze, to znaczy kaseta jest już na wykończeniu. Zmieniać będę na taką http://allegro.pl/shimano-alivio-kaseta-cs-hg51-8-rzedow-11-30-i2288512100.html Stosunek cena-jakość bardzo dobra. Posłuży przy rekreacyjnie jeździe na bardzo długo.
krism4a1 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 No jak połamał swoją to raczej rekreacyjnie to nie było Ale poważnie, chyba tylko HG 41, ostatnio kupowałem z łańcuchem HG 40 za ok 75zł I właśnie moze to wina łańcucha, niby nie wielka różnica, ale jednak łańcuch HG40 jest twardszy od kasety HG 30, a wg mnie łańcuch powinien być taki sam, albo bardziej miększy (odwrotnie kaseta HG41 - łańcuch HG30)
GaX Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 Fabrycznie w korssie wkładają miękką kasetę i twardy łańcuch. Więc jeśli to co napisałeś to prawda to robią ludzi w balona ? Może to tyko ja trafiłem na lipną sztukę bo jak mówiłem od początku z tej koronki łamały mi się zęby. Wybierać będę pewnie między hg41 i 51. Alivio patrzyłem ze względu na to że ta sama grupa co przerzutka, o ile to ma znaczenie. Która będzie lepsza do tego łańcucha ? I jak z 1 koronką brać T30 32 czy 34 ? ( teraz miałem 11-32T )
mariusz231 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Mam taki zestaw i może nie chodzi o robienie z ludzi idiotów, bo widzisz co kupujesz jak również masz w specyfikacji, tylko wkładają budżetowo. Zależy na jakich przełożeniach jeździsz u mnie po kasecie widać, że używam najczęściej 4,5,6 i sporadycznie 7, wiec dla mnie odpowiednia 11-30T. Rożnica jest w ilości zębów, o ile się nie mylę zaczynając od 5 zębatki. Ale jakiej nie kupisz różnicy dużej nie odczujesz oczywiście mówię o 11-30 i 32 z przodu i tak zapewne patelnie masz 42 a nie 44
krism4a1 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 I jak z 1 koronką brać T30 32 czy 34 ? ( teraz miałem 11-32T ) To już zależy od stylu twojej jazdy, ja mam 11-30, ale jeżdżę crossem praktycznie po asfalcie. Wybierać będę pewnie między hg41 i 51. Alivio patrzyłem ze względu na to że ta sama grupa co przerzutka, o ile to ma znaczenie. Praktycznie byle pasowało pod względem rzędów kasety i przerzutki. Ja mam przerzutke Alivio, kasetę i łańcuch HG. Różnice twardości pomiedzy HG30 i 40 nie są znowu takie duże.
lyndowss Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 I właśnie moze to wina łańcucha, niby nie wielka różnica, ale jednak łańcuch HG40 jest twardszy od kasety HG 30, a wg mnie łańcuch powinien być taki sam, albo bardziej miększy (odwrotnie kaseta HG41 - łańcuch HG30) Po mojemu to jest wada produkcyjna. To nie prawda, że nie można łańcucha twardszego do miększej kasety wkładać. ja tak robię i producenci też tak robią. Wytłumaczenie jest proste. Łańcuch będzie działał po wszystkich zębatkach i jest jeden. Za to zębatek mamy parę i nie jeździmy na jednej cały czas a na łańcuchu tak. Apropo zniszczenia. Jest to jakaś wada produkcyjna. Zębatka nie powinna tak popękać. Jest to ukryta wada produkcyjna i powinni Ci uznać to na gwarancję, ale z drugiej strony jest napisane, że to co ulega naturalnemu zużyciu nie podlega gwarancji. Z jednej strony powinni i z drugiej nie. Jeżeli producent ma politykę, żeby klient był zadowolony to Ci uznają gwarancję. Reklamację gdzie zgłaszałeś? Jak facet w sklepie jakimś gdzie go kupiłeś tak Ci powiedział, to powiem tak: on się g**no zna i tyle samo ma do powiedzenia. Jak chcesz oddać rower na gwarancje to możesz go oddać, a oni w KROSS'ie albo ją uwzględnią, albo nie. ja bym na Twoim miejscu zadzwonił bezpośrednio do KROSS'a i powiedział jak się sprawa ma. Podasz im numery ramy i może sprawdzą z jakiej partii wyszedł ten rower. Jest szansa. http://www.kross.pl/pl/kontakt/dane-teleadresowe
krism4a1 Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 To nie prawda, że nie można łańcucha twardszego do miększej kasety wkładać. ja tak robię i producenci też tak robią. Wytłumaczenie jest proste. Łańcuch będzie działał po wszystkich zębatkach i jest jeden. Za to zębatek mamy parę i nie jeździmy na jednej cały czas a na łańcuchu tak. Źle zostałem zrozumiany, chodzi oto, że łańcuch jest tańszy i bardziej opłaca się go wymienić niż kasetę. Twardszy łańcuch "zje" pokolei zębatki szybciej. Jeszcze raz piszę, że w przypadku HG 31 - 41, różnica jest tak mała, że większy wpływ na napęd będzie miała konsterwacja, i styl jazdy niż klasy osprzętu.
lyndowss Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Im bardziej twardszy łańcuch tym lepiej. Kaseta zużywa się głównie przez to, że łańcuch jest zurzyty niż przez samo ścieranie się podczas użytkowania. Lepiej kupić twardszy łańcuch i wymienić go później niż kupować co chwilę nowy a miększy. Wyjdzie na to samo, a nawet raz a twardszy taniej no i spokój na dłużej. Warto jeszcze dodać, że nowszy model łańcucha i kasety nie zawsze jest twardszy od poprzednika. Tutaj nie ma zasady.
rzymo Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 I właśnie moze to wina łańcucha, niby nie wielka różnica, ale jednak łańcuch HG40 jest twardszy od kasety HG 30, a wg mnie łańcuch powinien być taki sam, albo bardziej miększy (odwrotnie kaseta HG41 - łańcuch HG30) Nie ma czegoś takiego jak twardy czy miękki łańcuch - to bardzo rozpowszechniony, ale mit.
ToMaZz Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Nie ma czegoś takiego jak twardy czy miękki łańcuch - to bardzo rozpowszechniony, ale mit. Dobrze wiedzieć Zastanawiam się też, czy rzeczywiście jest jakaś różnica między kasetami hg31 i hg41 poza ceną i dostępnymi kolorami HG51 waży mniej więc "czymś" się różni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.