Skocz do zawartości

[Kaseta]Nowa kaseta zamiast HG-31

GaX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pękła mi dzisiaj piąta koronka kasety w HG 31 8biegów z korssa A2 2012. Pękła podczas delikatnego przyspieszania coś strzeliło mi w łydkę i łańcuch się zaciął. Nie wiedziałem że mam tyle pary w nogach żeby połamać zębatkę.

Od początku były z nią problemy, leciały z niej zęby (ładnie to widać na fotce). Jest to kaseta HG-31 z łańcuchem HG-40. Przebieg to 400 km i już padło.

Na reklamacji słyszałem że takich rzeczy nie uznają więc muszę kupić nową kasetę.

Co polecacie do 50 zł max ? Więcej nie mam, a rower miał służyć cały sezon bez serwisu...

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 2ef23ed3b3e9.jpg

Napisano

No jak połamał swoją to raczej rekreacyjnie to nie było :)

Ale poważnie, chyba tylko HG 41, ostatnio kupowałem z łańcuchem HG 40 za ok 75zł

I właśnie moze to wina łańcucha, niby nie wielka różnica, ale jednak łańcuch HG40 jest twardszy od kasety HG 30, a wg mnie łańcuch powinien być taki sam, albo bardziej miększy (odwrotnie kaseta HG41 - łańcuch HG30)

Napisano

Fabrycznie w korssie wkładają miękką kasetę i twardy łańcuch. Więc jeśli to co napisałeś to prawda to robią ludzi w balona ?

Może to tyko ja trafiłem na lipną sztukę bo jak mówiłem od początku z tej koronki łamały mi się zęby.

Wybierać będę pewnie między hg41 i 51. Alivio patrzyłem ze względu na to że ta sama grupa co przerzutka, o ile to ma znaczenie.

Która będzie lepsza do tego łańcucha ?

I jak z 1 koronką brać T30 32 czy 34 ? ( teraz miałem 11-32T )

Napisano

Mam taki zestaw i może nie chodzi o robienie z ludzi idiotów, bo widzisz co kupujesz jak również masz w specyfikacji, tylko wkładają budżetowo. Zależy na jakich przełożeniach jeździsz u mnie po kasecie widać, że używam najczęściej 4,5,6 i sporadycznie 7, wiec dla mnie odpowiednia 11-30T. Rożnica jest w ilości zębów, o ile się nie mylę zaczynając od 5 zębatki. Ale jakiej nie kupisz różnicy dużej nie odczujesz oczywiście mówię o 11-30 i 32 z przodu i tak zapewne patelnie masz 42 a nie 44 :icon_cool:

Napisano
I jak z 1 koronką brać T30 32 czy 34 ? ( teraz miałem 11-32T )

To już zależy od stylu twojej jazdy, ja mam 11-30, ale jeżdżę crossem praktycznie po asfalcie.

Wybierać będę pewnie między hg41 i 51. Alivio patrzyłem ze względu na to że ta sama grupa co przerzutka, o ile to ma znaczenie.

Praktycznie byle pasowało pod względem rzędów kasety i przerzutki. Ja mam przerzutke Alivio, kasetę i łańcuch HG. Różnice twardości pomiedzy HG30 i 40 nie są znowu takie duże.

Napisano
I właśnie moze to wina łańcucha, niby nie wielka różnica, ale jednak łańcuch HG40 jest twardszy od kasety HG 30, a wg mnie łańcuch powinien być taki sam, albo bardziej miększy (odwrotnie kaseta HG41 - łańcuch HG30)

Po mojemu to jest wada produkcyjna. To nie prawda, że nie można łańcucha twardszego do miększej kasety wkładać. ja tak robię i producenci też tak robią. Wytłumaczenie jest proste. Łańcuch będzie działał po wszystkich zębatkach i jest jeden. Za to zębatek mamy parę i nie jeździmy na jednej cały czas a na łańcuchu tak.

Apropo zniszczenia. Jest to jakaś wada produkcyjna. Zębatka nie powinna tak popękać. Jest to ukryta wada produkcyjna i powinni Ci uznać to na gwarancję, ale z drugiej strony jest napisane, że to co ulega naturalnemu zużyciu nie podlega gwarancji. Z jednej strony powinni i z drugiej nie. Jeżeli producent ma politykę, żeby klient był zadowolony to Ci uznają gwarancję.

Reklamację gdzie zgłaszałeś? Jak facet w sklepie jakimś gdzie go kupiłeś tak Ci powiedział, to powiem tak: on się g**no zna i tyle samo ma do powiedzenia. Jak chcesz oddać rower na gwarancje to możesz go oddać, a oni w KROSS'ie albo ją uwzględnią, albo nie. ja bym na Twoim miejscu zadzwonił bezpośrednio do KROSS'a i powiedział jak się sprawa ma. Podasz im numery ramy i może sprawdzą z jakiej partii wyszedł ten rower. Jest szansa.

http://www.kross.pl/pl/kontakt/dane-teleadresowe

Napisano

To nie prawda, że nie można łańcucha twardszego do miększej kasety wkładać. ja tak robię i producenci też tak robią. Wytłumaczenie jest proste. Łańcuch będzie działał po wszystkich zębatkach i jest jeden. Za to zębatek mamy parę i nie jeździmy na jednej cały czas a na łańcuchu tak.

Źle zostałem zrozumiany, chodzi oto, że łańcuch jest tańszy i bardziej opłaca się go wymienić niż kasetę. Twardszy łańcuch "zje" pokolei zębatki szybciej.

Jeszcze raz piszę, że w przypadku HG 31 - 41, różnica jest tak mała, że większy wpływ na napęd będzie miała konsterwacja, i styl jazdy niż klasy osprzętu.

Napisano

Im bardziej twardszy łańcuch tym lepiej. Kaseta zużywa się głównie przez to, że łańcuch jest zurzyty niż przez samo ścieranie się podczas użytkowania. Lepiej kupić twardszy łańcuch i wymienić go później niż kupować co chwilę nowy a miększy. Wyjdzie na to samo, a nawet raz a twardszy taniej no i spokój na dłużej. Warto jeszcze dodać, że nowszy model łańcucha i kasety nie zawsze jest twardszy od poprzednika. Tutaj nie ma zasady.

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak twardy czy miękki łańcuch - to bardzo rozpowszechniony, ale mit.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie ma czegoś takiego jak twardy czy miękki łańcuch - to bardzo rozpowszechniony, ale mit.

Dobrze wiedzieć :)

Zastanawiam się też, czy rzeczywiście jest jakaś różnica między kasetami hg31 i hg41 poza ceną i dostępnymi kolorami ;)

HG51 waży mniej więc "czymś" się różni ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...