Skocz do zawartości

[sztyca podsiodłowa] żywotność

toster88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W związku z brakiem miejsca w pokoju muszę każdorazowo przy zawieszaniu roweru na ścianie wysuwać z ramy sztycę podsiodłową. Pytanie brzmi - czy taki zabieg często powtarzany może skutkować zużyciem materiału (rama/szybkozamykacz/sztyca) ? :)

• Mod Team
Napisano

Na pewno wpłynie to na aspekt wizualny, anoda eis zetrze, pozostaną ślady po wyciąganiu. Na zużycie nie powinno coś takiego wpłynąć, ale różnie bywa, miałem kilka sztyc i ram na 31,6 i w kilku przypadkach sztyca wchodziła luźno, praktycznie bez ocierania, w innych przypadkach sztyca siedziała ciasno i szybko pojawiały się ślady chowania/wyciągania.

Napisano

Przy stalowej czy aluminiowej nie ma znaczenia bo po za potencjalnymi rysami nic się nie stanie.

A teraz jeśli już taki temat istnieje to pytanie z czystej ciekawości co przy wylajtowanej sztycy/ramie z włókna węglowego.

Napisano

A macie jakieś sposoby aby niezniszczyć sztycy? Jeżdżę w zróżnicowanym terenie jak mam zjazdy to sztycę opószczam na sam dół. Gdy jadę po ulicy znowu podnoszę... sztyca wygląda jakbym nią orał pole :/

Napisano

Za bardzo to nic nie zrobisz, niczym nie obkleisz bo się nie zmieści, a i tak taśma zaraz by się zdarła, malowanie czy lakierowanie też za dużo nie da po pierwsze musiał by to być bardzo mocny lakier, a ładnie by to wyglądało tylko do kilku wysuniec sztycy i dalej będzie porysowana.

Jedyne wyjście to kupić regulowana sztyce z manetka na kierownicy naciskasz i sie chowa klik drugi i jest w pozycji wyjściowej, nie pamietam tylko marki, ale pamiętam, że cena to hohoho (czyt. dużo)

Napisano

Ja tez zmieniam pozycje sztycy dość często i nie widzę żeby była poorana, co najwyżej anoda lekko się przeciera., Wystarczy okręcać/otwierać zacisk do końca i co jakimś tam czas, a na pewno po deszczu czyścic sztycę i ramę w środku jakąś szmatką czy papierem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...