Skocz do zawartości

[start shosse - radziecka szosa] potrzebna nowa tylna przerzutka

mucha1988

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem w posiadaniu starej radzieckiej kolarzówki Start Shosse. Chciałbym przywrócić ten rower do życia, ale niekoniecznie na oryginalnych częściach. Na początku miałem problem z wymianą suportu, ale teraz pojawił się kolejny. Mocowanie tylnej przerzutki nie jest standardowe (hak), tylko bezpośrednio do ramy. Na przerzutce jest widoczna taka kosteczka, która ogranicza ruch przerzutki w tył do góry. Podsyłam zdjęcie przerzutki na ramie i samej ramy po zdjęciu przerzutki.

Moje pytanie brzmi: czy można jeszcze dostać przerzutkę o takiej budowie, która będzie odpowiednia do tego starego roweru? A może istnieje możliwość zamontowania jakiejś przejściówki?

post-152754-0-88977800-1336257631_thumb.jpg

post-152754-0-25983000-1336257632_thumb.jpg

Napisano

http://www.rower.com/images/bb_s/7324.jpg

Ja tam widzę tylko różnicę w tym, że Ty nie masz haka a teraz są. Budowa jest taka sama. Zmierz rozmiar gwintu w ramie, albo sprawdź jakaś nowa przerzutką która masz w domu czy rozmiar jest odpowiedni. Ewentualnie jakaś podkładka/nakretka z drugiej strony. Tylko trzeba uważać, żeby nie wadziła jak puścisz łańcuch.

Napisano

Może inaczej. Ty masz hak zintegrowany z ramą, który widać pod nakrętką ośki. W nowych ramach, haki trzeba dokręcać.

Ale jak pisał kolega, nie powinieneś mieć problemu z przykręceniem przerzutki, jeśli gwint pasuje.

Napisano

Dzięki Panowie za odpowiedź!

Pod ręką miałem niestety przerzutki z hakiem. Mogłem wypróbować jedną bez haka. Mało to rasowa przerzutka, ale gwint pasował - SunRace M2T z krótkim wózkiem. W ogóle ta przerzutka ma bardzo podobną konstrukcję do tej starej. Widać to na zdjęciu.

Miałem okazję przyjrzeć się również Peugeot'owi, który ma podobną budowę mocowania przerzutki i ma zamontowane Shimano Positron. W nowszych rowerach nosek blokujący przerzutkę jest wysunięty na oczku bardziej w prawo. Na zdjęciu z pierwszego posta widać, że w Start Shosse jest on tak na kierunku 220 stopnia.

Czy znajdę coś pasującego do tego roweru co będzie jakościowo dobre? A Shimano Golden Arrow będzie pasowało? Nie mam możliwości sprawdzenia..

post-152754-0-40755600-1336325526_thumb.jpg

post-152754-0-66370800-1336325527_thumb.jpg

Napisano

Mam taki sam zamiar przywrócenia tej kolarzówki do żywotności czy możesz wrzucić parę zdjęć swojej. Ja postaram się w najbliższym czasie dorzucić swoje, gdyż rower jest w innym miejscu.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Mam taki sam zamiar przywrócenia tej kolarzówki do żywotności czy możesz wrzucić parę zdjęć swojej. Ja postaram się w najbliższym czasie dorzucić swoje, gdyż rower jest w innym miejscu.

Witam, ja od trzech dni jestem posiadaczem roweru XB3 Start shosse. Jestem na etapie szukania koncepcji na niego, bo z pewnością kilka elementów będzie trzeba wymienić. Będzie mi bardzo przyjemnie poczytać o waszych rowerach i podzielić się swoimi doświadczeniami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...