Skocz do zawartości

[korba suport] Merida Matts TFS 100-D - modernizacja napędu.

SobonPiotrQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam rower Merida Matts TFS-100D z 2008 roku. Jakoś ostatnio zerwał mi się łańcuch wyrywając ze sobą tylny mechanizm zmiany biegów. Ewidentnie moja wina i nie ma już co płakać nad rozlanym melekiem, tylko zająć się modernizacją rowerku, przy okazji lekko go ulepszając.

Jako pierwsze padło na zakup łańcucha i tylnego mechanizmu zmiany biegów:

- łańcuch Shimano CN-HG53 9-rzędowy 114 ogniw

- przerzutka tylna Deore Shadow RD-M592 SGS

Po zamontowaniu tego razem jest po prostu tragedia, ale tak to jest jak człowiek nie poradzi się wcześniej tylko robi coś na własną rękę. Łańcuch przeskakuje na zębach i jest ewidentnie za długi dla aktualnej korby (standardowa dla tego modelu: Shimano FC-M311 - zdecydowanie za mała, na necie znalazłem dodatkowo, że jest to Shimano M311, 42-32-22 z.) na źle dobranym suporcie (Nie pamietam dokłądnie modelu, ale standardowy wymieniłem na zły, na lekko krótszy i obecnie miałem i mam lekko po skosie łańcuch). Z tego co znalazłem na necie to posiadam w nim kasetę Shimano Acera HG40-8, 11-32 z., 8 b. Wracając do sedna, potrzebuję nowej korby i nowego suportu (na tych dziadach się nie znam kompletnie), który będzie pasował do mojego modelu i do sprzętu aktualnie posiadanego. Jeśli możecie coś doradzić to byłoby bardzo miło.

Najlepiej gdyby dało radę wymienić jedynie korbę i suport. Kaseta i manetka zmiany biegów może zostać, ta która jest obecnie, przynajmniej taki mam plan. Jeśli ktoś jest wyjątkowo ogarnięty i zna się naprawdę dobrze, może podać ze dwa-trzy zestawy cenowe, ale towar z górnej półki raczej odpada, aż tak kasiasty nie jestem.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...