Skocz do zawartości

[przerzutka tył]Wyprostowanie przerzutki po małej wypadku.

szylolek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

dzisiaj piesek wleciał mi pod koła - niestety tylni hamulec się zapowietrzył (nie hamował prawie w ogóle) i od razu zahamowałem przednim. Efekt był taki, że przeleciałem przez kierownice. Przerzutka tylna się wygięła, a ja sobie rozwaliłem kolano. Pies oczywiście cały. Powiedziałem do właścicielki pieska, że albo daje stówę albo dzwonię na straż/policję. Dała kasę i teraz tylko odgięcie lub wymiana przerzutki. Chcę spróbować naprawić przerzutkę, ponieważ nie mam zamiaru wydawać 70-80zł na nową.

Oto zdjęcia:

47288591589900955670_thumb.jpg

74542698947038243453_thumb.jpg

31430543527717531752_thumb.jpg

Jak uważacie, da się coś z tym zrobić czy trzeba wymieniać całą przerzutkę ?

Napisano

A tam czasem nie wyrwało sworznia? Na 3 zdjęciu zdaje się być wyłamany. Jak sworzeń cały i tylko pogięta to można klepać i nawet może długo jeszcze posłużyć. Ogólnie dostałeś kasę na nową, więc o co chodzi?

Napisano

Tutaj jest zdjęcie:

34550465930429848388_thumb.jpg

Nieciekawie to wygląda :(

Przerzutka działa na 6 lub 7 biegu. Wiem, że mam kasę na nową, ale to jednak kilka dni w plecy, a pogoda dopisuje więc chciałem sobie pojeździć :D

Napisano

Tej przerzutki już sobie nie wyklepiesz. Na pierwszym zdjęciu wyraźnie widać że wózek jest rozerwany. Skoro masz kasę to wybierz się do sklepu i kup nową przerzutkę. Wymiana to dziesięć minut a nie jak napisałeś parę dni w plecy.

Napisano

A może spróbować w sklepie gdzie go kupiłem ? Rower ma zaledwie 3 tygodnie, więc może mi to uznają ? Nie mam tak daleko, da się na nim jechać. Może po prostu powiem że podczas zmiany biegów coś strzeliło i tyle ?

Napisano

Ty tak serio? Sorry ale to zakrawa na cwaniactwo. Uchylam się od dalszej dyskusji.

Napisano

Rower i tak tak muszę zawieść na ten przegląd po miesiącu. Rower trafił do mnie niewyregulowany (a miał być gotowy do jazdy). Kierownica była nieskręcona, przerzutki nie działały jak powinny. Zadzwoniłem od razu do kolesia, ale on powiedział, że nie miał czasu go składać i wszystko ustawi 20 kwietnia (30 dni po zakupie). Zlekceważył sobie troszkę mnie, ale wszystko dokręciłem i ustawiłem. Może to nie było tylko wina tej przewrotki ? Na poprzednim rowerze z troszkę gorszym osprzętem zaliczyłem tyle gleb, a przerzutka działa jak powinna. Może po prostu nie dokręcił przerzutki, czego nie zauważyłem ? Nie wmówię mu przecież, że samo to się zrobiło. Wiem, że taki pomysł jaki podałem wyżej jest żałosny, ale chyba z tych nerwów zaczynam głupoty pisać. I to wszystko przez niezapiętego na smycz psa. Lata sobie taki mały piesek bez ograniczeń i potem takie rzeczy się dzieją.

Jakiemuś kolesiowi też coś zepsuło się w tej przerzutce: http://www.forumrowerowe.org/topic/91646-przerzutka-shimano-alivio-rd-m410-l-urwany-wozek/

Napisano

Konkretnie pogięty wózek. Wydaje mi się, że nic się już z tym nie zrobi. W sklepie w którym go kupiłeś naprawa w cenie przeglądu raczej nie przejdzie, ale spróbować możesz ;) Jak nie wypali to zawsze zostaje Ci kasa od babki :)

Napisano

To że rower trafił niewyregulowany do Ciebie i tak dalej nie ma wpływu na to że chcesz naciągnąć serwis na wymianę czegoś co fizycznie padło z jak by nie patrzeć winy użytkownika.

Leć do sklepu po nową, tamtą wyrzuć i po problemie. Nie ma co bawić się w cwaniaka.

Napisano

Źle to wygląda - początkowo myślałem że to wózek ale przerzutka jest do wyrzucenia. Wziąłeś 100 i chcesz wydać 70-80 PLN na nową czyli na jaką? Na zdjęciu nie widze co tam masz napisane RD czy MD i ile 400.. czy 500.. ? z tych serii to zapomnij za 80 PLN

Napisano

Możesz kupić też Acerę. Te z 2011 mimo że przełożenia wykonuje zdecydowanie bardziej twardo to i tak o niebo lepiej niż wcześniejsze wersje. Więc główną wadą jest jedynie wygląd.

Napisano

Strasznie to wyglądała RD-M360. Nowe RD-M390 mogą się już podobać, design ściągnięty z wyższych grup. Choć ja stawiałbym na Alivio, RD-M410 lub RD-M430. Ale nie grzeb po Allegro, to na tyle pospolity sprzęt, że kupisz w pierwszym lepszym rowerowym, a weź pod uwagę, że musisz jeszcze zapłacić za przesyłkę. Chyba, że znajdziesz coś u siebie.

To, że uszkodziłeś ją tak szybko, jest zwykłym pechem. Miałem RD-M410, przeżyła niejedną glebę. I nadal działa.

A w sklepie nie kombinuj, wszystko pokrzywione z obu stron. Już, że to cwaniactwo, pal licho. Ale nie licz na to, że ktokolwiek w taką bajkę uwierzy widząc tak zmasakrowaną przerzutkę.

Napisano
Nowe RD-M390 mogą się już podobać, design ściągnięty z wyższych grup. Choć ja stawiałbym na Alivio

Ale chyba na nową (Alivio). Tą Acere już próbowałem. Powiedziałbym że jest tak dobra że zastanawiałbym się czy brać wogóle Alivio pod uwagę.

Napisano

No właśnie, bo jak wezmę Acerę na tył, to wymienię przy okazji przerzutkę z przodu (Tourney). Więc warto dopłacać do Alivio ?

Napisano

Nowe Acery będą OK. Jak już wcześniej koledzy wspomnieli, raczej mało prawdopodobne, by przerzutka uszkodziła się sama, czy w wyniku złej regulacji. A tobie radzę potrenować hamowanie przednim hamulcem, bo właśnie w takich sytuacjach jest najbardziej pomocny i brak umiejętnego hamowania skutkuje przykrymi konsekwencjami...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...