Skocz do zawartości

[wolnobieg] cały czas lekko "spięty"

bzikus7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum.

Mam do Was pytanie zakupiłem sobie rowerek Schwinn Frontier GSX men

Rowerek przyszedł w paczce ale po obejrzeniu na youtube kilka tourtuali udało mi się wszystko wyregulować (przerzutki hamulce) i śmiga aż miło. Ale mam mały problem z wolnobiegiem a dokładniej chodzi o to że cały czas jest "spięty", nie wiem jak inaczej to napisać chodzi o to że jak jadę to cały czas z góry łańcuch jest luźny albo jak prowadzę rower to lekko kręcą się korby. Myślałem że problem sam mini w sensie że się rozjeździ i będzie ok ale przejechałem już około 50 km a dalej jest tak samo może z minimalną poprawą. Czy coś trzeba przesmarować może jeszcze coś doregulować.

Niby błahostka ale dość irytująca a szczególnie jak się cofa pedał żeby wyrównać przed wjechaniem na jakąś przeszkodę to łańcuch wręcz wisi na ramie i ja obija. Poradzicie coś na to?

Tutaj specyfikacja roweru:

• rama: alu Schwinn N’Litened z geometrią Trail Tuned, wymienny hak przerzutki
  • amortyzator: Zoom Bravo, skok 50mm
  • korba: SR Suntour XCC-T202, 42-32-22
  • przerzutki: 24 biegi, przód: SR Suntour XCM102, tył: Shimano Acera M340
  • manetki: Sunrace M-53
  • hamulce: ProMax linear pull
  • obręcze: Weinmann TM-19
  • opony: Trial Ready 26” x 1.95
  • siodło: Trial Tuned

A jeszcze jedno czy amortyzator się jakoś reguluje? Bo ciężko chodzi i do tego jakby popiskuje czym i jak to przesmarować żeby nie popsuć bardziej?

Dzięki wielki za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam.

Napisano

W nowym rowerze wolnobieg na 24 przełożenia to takie troszke dziwne rozwiazanie bardziej mi to pasuje pod kasete ...

Tak czy inaczej wolnobieg / bebenek piasty chodzi z oporem ...

Jak kolega radzi na początek kapka oleju na łozyska wolnobiegu / bebenka.

Pozdro

Napisano

Dzięki wielki za odpowiedzi. Nie wiem do końca czy mam wolnobieg czy wszystko jest w kasecie dopiero się ogarniam w temacie rowerów. Z tego co czytałem to przy takich przełożeniach chyba jednak wszystko jest w kasecie.

Już nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując ten dokładnie rower ale z drugiej strony używam go głównie na dojazdy do pracy i wieczorem na przejażdżki z pieskiem po polnych drogach więc nie ma sensu inwestować w super sprzęt skoro będę go wykożystywał tylko rekreacyjnie.

A biorąc pod uwagę jak lekko się jedzie tym rowerem to marketowym rowerom ze szmerami bajerami daleko do tego roweru.

A podpowiecie coś z tym amortyzatorem?

I co chodzi z tymi limitami na odpowiedzi i przyznawanie punktów?

Napisano

Amortyzator jest nim tylko z wyglądu. Zoom to Zoom i nie będzie pracował, chociażbyś klął, najął szamana, czarownicę czy kogokolwiek innego.

Limit odpowiedzi? Nie rozumiem.

A punkt reputacji możesz dać komuś, gdy Ci pomógł i chcesz się niejako odwdzięczyć.

Napisano

Amortyzator jest nim tylko z wyglądu. Zoom to Zoom i nie będzie pracował, chociażbyś klął, najął szamana, czarownicę czy kogokolwiek innego.

Limit odpowiedzi? Nie rozumiem.

A punkt reputacji możesz dać komuś, gdy Ci pomógł i chcesz się niejako odwdzięczyć.

Czyli nic z tym amortyzatorem nie zrobię? Szkoda.

Jeżeli chodzi o limit to chciałem dodać punkty ale jak dodałem jednej osobie to drugiej już nie dało rady bo tylko jeden mogę tak samo limit na pisanie wiadomości na forum:

"Możesz napisać jeszcze 28 postów do dziś, 13:33 . Ograniczenie jest aktualne do dziś, 13:18 "

Napisano

Pewnie jakieś zabezpieczeni przed spamem.

Amortyzator możesz spróbować potraktować olejem pod uszczelki. Ewentualnie pobawić się w rozebranie i sprawdzenie czy w ogóle jest nasmarowany. Tak czy inaczej rewelacji bym się nie spodziewał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...