Skocz do zawartości

[Mostek] Ile powinien wystawać ponad rurę sterową ?

GIZIU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ile powinien wystawać mostek ponad rurę sterową aby było w 100% bezpiecznie i bez luzów ? Mam mostek Ritchey C260 (jakieś 105g) , przy 1mm są luzy, przy 6mm jest ok ale czy to nie za dużo ?. Chciałbym aby wystawał jak najmniej. Z góry dzięki za pomoc.

• Mod Team
Napisano

Ważne żeby rura sterowa dochodziła chociaż do połowy górnej śruby mostka. Ja mam właśnie tak na styk, jest ok. 5mm, już mnóstwo km. przejechane i jest ok.

Napisano

Aby śruba z top capa sięgnęła gwiazdki. A najmniej? 1-2mm spokojnie powinno wystarczyć, aby tylko top cap mógł się na czymś oprzeć.

Napisano

Witam, ile powinien wystawać mostek ponad rurę sterową aby było w 100% bezpiecznie i bez luzów ? Mam mostek Ritchey C260 (jakieś 105g) , przy 1mm są luzy, przy 6mm jest ok ale czy to nie za dużo ?. Chciałbym aby wystawał jak najmniej. Z góry dzięki za pomoc.

idealnie to 2-3mm (będzie najmocniej), chodzi o to że sam kapsel pewno ma lekki rant (żeby się nie ześlizgiwał) i potrzebuje 1-2mm miejsca w mostku na schowanie tegoż to rantu.

ale też nie można przesadzić ze 'schowaniem' rury w mostku, na pewno rura powinna dochodzić za obie śruby skręcające mostek (powiedzmy że 3/4 mostka powinno być wypełnione rurą)

• Mod Team
Napisano

a wyżej jak byk przyklejony temat o montowaniu sterów i odległościach. Proszę to potraktować jako ostrzeżenie za lenistwo.

Zamykam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...