GIZIU Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Witam, ile powinien wystawać mostek ponad rurę sterową aby było w 100% bezpiecznie i bez luzów ? Mam mostek Ritchey C260 (jakieś 105g) , przy 1mm są luzy, przy 6mm jest ok ale czy to nie za dużo ?. Chciałbym aby wystawał jak najmniej. Z góry dzięki za pomoc.
Mod Team sznib Napisano 19 Marca 2012 Mod Team Napisano 19 Marca 2012 Ważne żeby rura sterowa dochodziła chociaż do połowy górnej śruby mostka. Ja mam właśnie tak na styk, jest ok. 5mm, już mnóstwo km. przejechane i jest ok.
Crazyk Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Aby śruba z top capa sięgnęła gwiazdki. A najmniej? 1-2mm spokojnie powinno wystarczyć, aby tylko top cap mógł się na czymś oprzeć.
Skiba_TG Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Ja nad mostkiem mam podkładkę 5mm i tam sięga rura do polowy około po dociągnięciu oczywiscie
razorjack Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Witam, ile powinien wystawać mostek ponad rurę sterową aby było w 100% bezpiecznie i bez luzów ? Mam mostek Ritchey C260 (jakieś 105g) , przy 1mm są luzy, przy 6mm jest ok ale czy to nie za dużo ?. Chciałbym aby wystawał jak najmniej. Z góry dzięki za pomoc.idealnie to 2-3mm (będzie najmocniej), chodzi o to że sam kapsel pewno ma lekki rant (żeby się nie ześlizgiwał) i potrzebuje 1-2mm miejsca w mostku na schowanie tegoż to rantu.ale też nie można przesadzić ze 'schowaniem' rury w mostku, na pewno rura powinna dochodzić za obie śruby skręcające mostek (powiedzmy że 3/4 mostka powinno być wypełnione rurą)
Mod Team mrmorty Napisano 20 Marca 2012 Mod Team Napisano 20 Marca 2012 a wyżej jak byk przyklejony temat o montowaniu sterów i odległościach. Proszę to potraktować jako ostrzeżenie za lenistwo. Zamykam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.