Skocz do zawartości

[Korba] Przeskakiwanie łańcucha

emgie1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od jakiegoś czasu podczas mocniejszego naciskania na pedały przeskakuje mi łańcuch. Przeszukując poniższe forum natknąłem się na różne możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy: zużyta korba, łańcuch, kaseta...

Przyglądając się swojemu jednośladowi spostrzegłem, że prawdopodobnie zębatka korby jest zużyta, niektóre zęby są wytarte, wgłębienia pomiędzy zębami wypłycone.

Czy mógłby ktoś z forumowiczów rzucić okiem na załączone zdjęcie i potwierdzić moje spostrzeżenia? Z góry dziękuję za fachową poradę!

post-150184-0-13471900-1332054989_thumb.jpg

Napisano

Pomimo iż zęby są uszkodzone, sądzę, że to nie korba jest problemem tylko kaseta. Korba ma bardzo dużą ilość zębów. Zrób foto kasety.

• Mod Team
Napisano

Według mnie wina leży po stronie korby, która jest zużyta. Ząbki powoli przypominają trójkąty. Wymiana całego napędu lub regenarcja tego co zostało w tym. Czyli szlifowanie koronek. Tego ostatniego raczej nie polecam przy klasie sprzetu ktory ty masz.

Napisano

Szlifowanie koronek brzmi jak gotowanie łańcucha w smarze... Wymagana precyzja jest w ogóle do osiągnięcia domowym sposobem?

• Mod Team
Napisano

Zalezy od sprawności manualnych no i cierpliwości. Kupujesz kamień szlifierski wkładasz w wiertarkę lub wkretarkę (bardziej poreczna) i atakujesz :)

Raz to zrobiłem, efekt był, ale na krótko. Bardziej to napisałem jako dodatkową alternatywę dla majsterkowiczów niż super sposób.

Napisano

Tak sobie właśnie myślę, bo dremelskim sposobem można conajwyżej osiągnąć precyzję góra 2-3 "setki" i to mając przymiar.

Napisano

Witam,

Podepne się do tematu,

Mam problem z przeskakujących lancuchem na kasecie,

dzieje się to na biegu 2 (przeskakuje bardziej), mniej na 3, na 1,4,5,6,7,8,9 jest ok,

pokrecilem srubką, i 1,2,3,4,5,8,9 ok, i na 6,7 zaczelo przeskakiwac,

W czym tkwi problem?

Krzywy wozek? czy kaseta na tych biegach jest juz zurzyta? posiada zadziory,

i czy spilowanie zadziorow coś pomorze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...