Skocz do zawartości

[korba] SLX czy tańsza FC-M532 + manetki

Baltazar73

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
....a korbę bez większego znaczenia do 44 lub do 48...

Jeżeli Twój rower nie jest rowerem trekkingowym to weź korbę 44..

Napisano

A ja powiem, że po przesiadce z Truvativa Hussefelta na ISIS na Shimano SLX nie zauważyłem żadnej różnicy. Nie licząc pięknego wyglądu korby SLX:) No i mniejszej wagi.Więc szczerze wątpię czy do rekreacyjnej jazdy warto się pchać w tą korbę. (co nie znaczy, że jest ona zła!)

Napisano

Widzę, że tu niektórzy zmieniają korbę i pędzą 5 km/h szybciej podobnie jak ci z innego wątku co to po zmianie opon uzyskują podobny wzrost średniej :) Mam dla was propozycję zarobienia fajnej kasy :) Musicie uderzyć z waszymi patentami do Włoszczowskiej, Galińskiego itp, i składacie propozycję. Majka jedzie na olimpiadzie na waszych superszybkich korbach i oponach, zdobywa pierwsze miejsce na pudle bez treningu a nagrodami się dzielicie :) Powinna was przyjąć z otwartymi rękami. Zamiast spędzać kilka godzin dziennie na rowerze będzie się opalać w tropikach a średnia prędkość ( dzięki wam ) sama jej wzrośnie :)

Dzieciaki...

Napisano

Jeszcze to jestem w stanie zrozumiec, bo opory toczenia opony jak i waga/sztywnosc korby ma jakis wplyw na srednia uzyskiwana na tej samej trasie. Moze nie w takim stopniu jak koledzy pisza, ale zawsze cos. Natomiast znam przypadek co i po wymianie widelca o podobnej wadze mial olbrzymi wplyw na srednie :) Sila podswiadomosci chyba jest niedoceniana.

Napisano

Również po to, żeby krytykować :) Ja tam się nie przejmuje, że ktoś się ze mną nie zgadza w różnych tematach. Im więcej zdań odrębnych w danej dyskusji tym więcej szans na refleksję i rewizje własnego lub czyjegoś podejścia :)

Co do zasady zgadzam się w pełni, że im lepszy sprzęt tym się przyjemniej i z lepszymi wynikami jeździ. Ale bez przesady. Na rowerze za 4 tysiące PLN można spokojnie wygrywać maratony i objeżdżać tych na specach po 20 tysiaków.

Napisano

Ja od zawsze posiadałem korby na kwadrat. Ostatnio wymieniałem cały napęd na SLX i po przesiadce z korby STX (na kwadrat) na korbe SLX FC-M660 różnica jest ogromna. Korba jest bardzo sztywna , łańcuch nie obciera o prowadnice przerzutki pod obciążeniem jak to miało miejsce w przypadku STX-a , no i super wygląda. Nie wiem jak wypada SLX w porównaniu z Deore FC-M532 ale myślę że jakiejś dużej różnicy nie ma między nimi poza wagą 108g.na korzyść SLX.Co do manetek to SLX dzialają bardzo dobrze ale miałem okazję pojeździć na rowerze kolegi z manetkami DEORE XT SL-M770 i manetki XT mają krótszy skok dźwigni w lewej manetce tej do wrzucania na wyższe blaty dlatego polecam manetki XT.

Napisano

A ja miałem manetki SLX i jakoś srednio byłem z nich zadowolony więc pomyślałem raz a porządnie i udało mi się wyrwać XTR 980 dynasys za 500 pln , przeskok ogromny w precyzji działania miedzy SLX a XTR .

• 2 tygodnie później...
Napisano

To wychodzi na to, że jak kupie nową korbę xtr to nie będę już musiał kręcić. Wystarczy dwa razy zakręcić i już samo jedzie :).

Kurcze muszę spróbować.

Napisano

najlepiej taczke sobie kup ;) , a tak spytam używaliście w/w sprzętu , że tak was śmieszy opinia o jego wyższych możliwościach . Bo tak jak widze każdu tu więcej pisze niż robi , a zapewne piszecie wiecej postów niżjeździcie na swoim roweruch . A jeżeli chodzi Ci o osiągnięcie 50 km/h to osiągałem tyle jeszcze na nametkach SLX'a

Napisano

A mój znajomy ma 12 kilogramowy rower na napędzie klasy deore, i potrafi nim wyciągać koło 40-45 km/h na prostej w terenie na maratonach, czyli na xtrze będzie leciał 65?

Napisano

Nie kieruję sie doświadczeniem znajomych tylko własnym!!!!... Nie namawiam przynajmniej ludzi do zakupu Acera. A tobie kolego polecam zmienić korbę z ważacej 1300 g na lżejsza o 400 g to moze się przekonasz o innej jeździe , pozatym pisałem wcześniej , że ten pomiar to własne odczucie. I tyle w tamacie.

Napisano

Z włąsnego doswiadczenia ...

Mam FC-M552 na starym stalowym GIANT`cie waga 14,5 kg ...

Mam FC-M660-10 na sporo nowszym CUBiE waga niecale 11 kg ...

Wszystko wskazuje na to że na CUBiE powinienem być szybki jak rakieta ... lepsza korba i cały napęd, lepsza rama, lepsza waga ... słowem lepszy rower

WTF ... na referencyjnej prostej bez wiatru prędkość max w granicy błedu jest taka sama.

Chyba bede musiał złożyc reklamacje u sprzedawcy częsci zalożonych do CUBE albo wysłać mega podziękowania do sprzedawcy gorszych częsci na GIANT`cie, że dał mi gratis lepsze osiągi :)

W terenie wiadomo CUBE jest lepsiejszy ... w końcu do tego został stworzony ... ale dam sobie upierdzielic oba jajca że jak założe FD-M552 na CUBE`a to na odcinku 10 km pogorsze się o max 5 s z powodu wiekszej wagi korby.

Pozdro

Napisano

masz gwaracje to reklamuj , pisalem o wlasnych odczuciach nic nie pisalem o predkosci max. Nie mieszajcie juz lepiej bo osiagi to

sprawa indywidualna nie producenta. Ciekawe czy na podjazdach korba 552 jest taka swietna .

Napisano

Tylko ze w tym temacie rozpatrujemy SLX vs Deore ...

Moze XT jest takie super nie wiem nie mam ale jak wybierałem napęd dla siebie to rozpatrywałem SLX vs XT opierając się na opinii użytkowników zdecydowana większość jedyne różnice jakie widziała to cena i niecale 200 g wagi (na całej grupie !!).

Sztywnosć działanie samego napędu SLX vs XT były tak porównywalne że niezauważalne (dla wiekszosci).

Teraz mam SLX i w sumie poziom Deore ... nie wiem może mam za mało pary w nogach, moze mam za mało doświadczenia ale wiem jedno ...

W "ślepej próbie" nie rozpoznam czy na rowerze mam akurat 552 czy SLX sztywność obu jest na tak porównywalnym poziomie ... jedyna zauważalna dla mnie różnica to cena i waga ...

Dlatego w tym temacie twierdze że przy rekrecyjnej jezdzie wiecej kożysci dają lepsze manetki i "gorsza" korba niż lepsza korba na średnich manetkach.

A brednie o nagłym skoku predkosci na lepszej korbie można miedzy bajki włożyć ...

Miłego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...