alucardkrk Napisano 10 Marca 2012 Napisano 10 Marca 2012 Witam Mam zamiar zrobic generalny remont mojego zaslużonego Garego i mam pewien problem. Chce zamówić częsci wysyłkowo gdyż w moim miejscu zamieszkania cięzko jest kupić markowe części po normalnych cenach. Potrzebuje wymienić suport, gdyż ma straszne luzy i nie wiem jaki zamówić. Szukalem w danych katalogowych mojego roweru ale nie wiem moze nie umiem szukac ale wszedzie suport był pominięty. Wiem, że najlepiej było by go rozkręcić i pomierzyć ale problem jest taki ze nie mam klucza ani ściągacza do korby dopiero teraz razem z częściami chce zamówic żeby wszystko przyszło w jednej przesyłce. Oriętuje się ktoś z was jaki suport jest w tym rowerze? Jaki gwint czy włoski czy angielski, jaką długość mam kupić? i czy potrzebuje coś jeszcze wiedziec przy zamawianiu suportu, jeżeli mam przerzutke mocowaną nie na rame tylko wlasnie tam na oś suportu? Pozdrawiam
kazafaza Napisano 10 Marca 2012 Napisano 10 Marca 2012 HELLo-: Na pewno jest to suport na kwadrat, zdaje sie 68x113mm. Kazafazowa ma model z 2006, z tego co sie orientuje to nie bylo zmiany design'u roweru tylko kosmetyka, jakis czas temu Jej wymienialem korbe i suport i wlasnie taki rozmiar sobie tam siedzial... POZDRo-:ver
tiomek Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 gwint na pewno jest angielski, czyli BSA, oś na kwadrat, długość osi 113, bo tutaj http://www.bikepedia.com/quickbike/BikeSpecs.aspx?Year=2005&Brand=Gary%20Fisher&Model=Wahoo&Type=bike piszą, że masz korby FC-MC08 które przy linii łańcucha 50 popularnej w mtb współpracują właśnie z osiami 113, tu tabela: http://bike.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/tech_suport/tech_tips.download.-Par50rparsys-0032-downloadFile.html/05)%20Crankset%20and%20BB%20Combination%20Chart.pdf pozostaje tylko kwestia szerokości mufy, jeżeli masz przerzutkę montowaną na suport, skłaniał bym się jednak ku mufie 73mm - bo z takimi rozwiązaniami się spotkałem (suport na 73, ale po lewej podkładka 2,5mm + mufa 68mm po środku + po prawej mocowanie przerzutki przedniej 2,5mm). najlepiej, jak byś zmierzył suwmiarką szerokość mufy ramy + szerokość zaczepu przerzutki przedniej + szerokość ewentualnej podkładki, którą jest szansa, że masz po lewej stronie (zgaduję z tą podkładką, bo roweru na oczy nie widziałem )
tomke1 Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 W Wahoo z 2006 roku miałem suport na kwadrat BSA, 73x124 czyli trochę nietypowy i ciężko go było kupić (http://www.forumrowerowe.org/topic/67944-suport-poszukiwania-73124-kwadrat/) Różnica w stosunku do typowego 73x123 była podyktowana pewnie przerzutką przednią etype. Na moje szczescie już się tego dziadostwa pozbyłem na rzecz HT2. Przy czym w 2006 była korba FC-MC09, a Ty masz chyba FC-MC08, która według tabeli ma mieć krótszy suport, także jedynym rozwiązaniem jest wykręcenie i zmierzenie, bez wykręcania też od biedy zmierzysz
Mod Team Puklus Napisano 11 Marca 2012 Mod Team Napisano 11 Marca 2012 Najprościej będzie jak zdemontujesz obecny i poprostu kupisz taki sam. Ale zawsze możesz wymienić komplet korbę z suportem.
alucardkrk Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 aha dzieki bardzo powiedzieli mi w serwisie ze zrobia mi wymiane za 20zl wiec wychodzi taniej 2 razy niz te klucze pytanie tylko czy dobrze zrobia ;/ w ogole z ta przerzutką mocowaną na suport to miałem juz tyle problemów za kazdym razem jak lancuch mi spadł to blokowal sie tam i nie szło go wyciągnąć. Dzieki za wszystkie odpowiedzi, mam jeszcze pytanie jedno a nie chce zakladac drugiego topicu. Chce kupic korbe truvativ fived i normalnie uda mi sie ją założyc przy tej przerzutce dziwnej ktora mam? http://allegro.pl/korba-truvativ-foved-42-32-22-alu-rozkrecalna-i2192730438.html taka
alucardkrk Napisano 14 Marca 2012 Autor Napisano 14 Marca 2012 ok udalo mi sie go odkrecic okazalo sie ze kumpel ma klucze rozmiar jego to 73 na 124.5 jakby kogos jeszcze interesowało. Dzieki za wszelaka pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.