Skocz do zawartości

[manetki] Zużyte, zpesute czy tylko drobna usterka?

Authorkinetic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od paru miesięcy mam problem z którym chyba nikt się nie spotkał. Otóż mam klamkomanetki alivio z 2007 roku, mają z 10 tysięcy przejechane i pewnego razu przestały obie "łapać", to znaczy jeżeli w prawej manetce chcemy zrzucić na niższy bieg/biegi to powodzenie tego może udać się jedynie poprzez odpowiednie poprowadzenie. Dokładniej mówiąć jeżeli prowadzimy ją górą to złapie, natopmiast jeżeli dołem to nie złapie, oczywiśćie na manetce są dość duże luzy, podobnie jednak w słabszym stopniu jest w lewej oczywiście w wrzucaniu na wyższy bieg. "Te drugie" działają bez zarzutu. Czy spotkał się ktoś z czymś takim, czy da się to naprawić, czy raczej manetki nadają się jedynie do wyrzucenia? Jeżeli zajdzie potrzeba mogę nagrać filmik usterki.

Napisano

Zdjąć obudowę (śrubokręt philips), wyczyścić mechanizm (wd40), osuszyć (kompresor, suszarka bądź czas) i ponownie nasmarować. Zazwyczaj pomaga.

Napisano

Bardzo enigmatyczny opis i brakuje mi podmiotu w kilku zdaniach. Co prowadzisz górą lub dołem? Co rozumiesz przez "złapie"?

Enigmatyczny? Ten człowiek nie umie pisać.

Napisano

Myślę, że chodziło Mu o płaszczyzną, w której porusza się dźwignia manetki. Pewno ma już na tyle duże luzy, że nie zawsze zaskakuje następne przełożenie w manetce.

Sprawdź czy masz dobrze dokręconą od spodu śrubę trzymającą dźwignię z korpusem manetki. Rozebranie i wyczyszczenie (zgodnie z radą kolegi M333) też jest dobrym pomysłem.

Napisano

"złapie" czyli albo wrzuci bieg albo po prostu po wciśnięciu nic się nie stanie. "Bolec od wrzucania biegu" (nie umiem tego inaczej wyraźić) jest po porstu bardzo luźny i należało by go dokręcić jednak nie jest on na żadnej śrubie, śrubuję to przesmarować jednak nie sądzę aby to coś dało.

Napisano

Masz na myśli myśl to, że naciskasz dolną dźwignię i raz manetka pociągnie linkę i przerzuci, a raz przeskoczy (sprawiając wrażenie jakby coś się urwało) i nie zmieni biegu?

Miałem coś takiego w lewej Alivio z 2006 z jeszcze mniejszym przebiegiem. Jak to rozkręcisz to na dźwigni zobaczysz taki jakby młoteczek ze sprężynką. Przy przerzucaniu sprężynka powinna go wcisnąć w pierścień obrotowy z wyżłobieniami i przekręcić go zgodnie z ruchem dźwigni. Ale sprężynka z czasem się wyrabia i nie daje rady, wystarczy zdjąć i podgiąć/bardziej skręcić. Całość potem jest dość ciężko złożyć, niestety.

Jeśli po rozkręceniu będzie wyglądać to nieco inaczej, to nie moja wina, dawno to robiłem i pamiętam już trochę przez mgłę :P

Napisano

Dzięki za odpowiedź, właśnie rozkręciłem swoją manetkę kolejny raz i zrobiłem jak radziliście. Mianowicie,

dokręciłem śrubę trzymającą dźwignie(po odgięciu 4 metalowych blaszek wokół niej), na początku wszystko było ok, dźwignia była sztywna. Jednak, parę razy poprzerzucałem i znów się zrobiła luźniejsza. Może to kwestia mocniejszego dokręcenia? Ewentualnie znacie jakiś sposób aby się ona nie odkręcała?(bo nauważyłem że luźno bardzo się ją dokręcało).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...