kubek20 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Ja tam nie wiem czy na pewno jest OK. U mnie korba HT2 na nowym suporcie robi dobre 10 obrotów a luzu nie ma
Mod Team michuuu Napisano 4 Lutego 2012 Mod Team Napisano 4 Lutego 2012 To mnie uspokoiłeś;] Chyba dam sobie z tym spokój, pojeżdżę i zobaczę. Korba kręci się płynnie i delikatnie bez oporów, tylko nie luźno, jak w innych rowerach które mam. Jeżeli płaszczyzny są nierównoległe a tym samym łożyska skantowane to nie będziesz czuł szarpnięć tylko większy opór. Brak płynności jest przy łożyskach uszkodzonych. Trwałość łożysk pokaże czy przyczyną może być mufa.
crashbash1 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 U mnie korba HT2 na nowym suporcie robi dobre 10 obrotów a luzu nie ma Poproszę jakiś filmik, bo nie chce mi się wierzyć.
Pacholski Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 10 obrotow nowa korba? Chyba z lozyskami ceramicznymi o.O.
miciu22 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Kilka korb HT 2 montowałem i żadna na oryginalnym suporcie nie kręciła się lekko- jakieś max. 2 obroty. Wyjątkiem jest suport Token, na którym kręci się jak szalona. Na pocieszenie dodam, że po kilku tysiącach oryginalny suport "rozkręca się" i obraca się lżej.
kubek20 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Poproszę jakiś filmik, bo nie chce mi się wierzyć. Filmiku nie zrobię, bo mam teraz suport tokena, ale na nowym shimano moja korba bez problemu osiągała taki wynik. Na tokenie potwierdzam, da radę zrobić nawet 15 obrotów
javman Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 u mnie wygląda to tak, 10 razy to wątpie, że kiedykolwiek sie zdoła obrócić, ale pojeździmy - zobaczymy
Andrew Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 u mnie na nowym suporcie BB70 korba robiła po mocnym zakręceniu 2-3 obroty. Po 1000km jest tych obrotów 5. Mufę mam splanowaną idealnie. Poprzedni suport po 5500km sprzedałem jako w 100% sprawny - kręcił się cicho, płynnie i bez oporów.
crashbash1 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Też mam suport Tokena i taki wynik jest niemożliwy. Nagraj filmik z Tokenem, nie ma problemu.
Andrew Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 kiepsko to wygląda. Ja bym oddał tą ramę do splanowania.
crashbash1 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Nie dość, że masz pełno brudu, to jeszcze grudki lakieru. Swoją drogą masz bardzo zmęczoną tę ramę, przynajmniej wizualnie.
javman Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 na wiosnę może oddam do splanowania, ogólnie rzecz biorąc nie oszczędzam jakoś specjalnie roweru, ale dbam o niego, lubię gdy wszystko działa jak powinno i choć wygląd może o tym nie świadczy to rower naprawdę fajnie jeździ dziwi mnie tylko ze rama którą mam wg producenta powinna ważyć coś ok 1900 gram (18"), a wazy 2120 :/ ale jak mówiłem, na wiosne zakładam tarczówki i nowy napęd, tak że jeśli znajdę dobry serwis to splanuję tą mufę, ale nawet na takiej jak moja,korba na ht2 kręci się swobodnie i nie gorzej niż po splanowaniu - tak wnoszę po opinii Andrew'a
kubek20 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Jutro wrzucę filmik bo mi się akumulatorki w aparacie rozładowały
kosa23 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Bardzo prawdopodobne, że niesplanowana mufa ma większą szerokość niż powinna, no i miski mogą być też nierównoległe wobec siebie. Poza tym siła dokręcenia ramienia korby tą plastikową nakrętką to ~1Nm, czyli naprawdę lekko, a Shimano zwykle pcha w łożyska więcej smaru, niż potrzeba, dlatego efekt w suportach Shimano jest taki, a nie inny. Niektóre suporty mają podkładki cieńsze niż standardowe 2,5 mm, np Aerozine, do dopasowania linii łańcucha, ale do dopasowania misek też można je wykorzystać.
andi333 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 A ja bym nic nie robił tylko śmigał Moja korba zrobi 4-5 obrotów łożyska za 3,50 zł (zamienniki ) sztuka przejechane 9500 km w różnych warunkach i jeszcze pociągną,suport tokena.
stpman Napisano 5 Lutego 2012 Autor Napisano 5 Lutego 2012 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy fakt iż mam montowany napinacz pod miskę suportu wpływa jakoś na montaż ramienia? Chodzi o to, że odsuwa on miskę od ramy o te 3mm, a tym samym ramię z drugiej strony nie jest całkowicie nasunięte na oś. Mufa ma szerokość bodaj 73mm, czyli maks co te korby obsługują, ale jeszcze ten nieszczęsny napinacz.
kosa23 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Owszem Musisz usunąć jedną podkładkę. To by tłumaczyło dlaczego korba ciężko się kręci.
javman Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 z lewej strony przy mufie 73 mm nie daje sie wogóle podkładki a z prawej jedna, lub wogóle jesli dałes napinacz, co odpowiada jednej podkładce.
stpman Napisano 5 Lutego 2012 Autor Napisano 5 Lutego 2012 To mam problem, bo nie będę miał możliwości zamontowania napinacza, skoro jest montowany pod suport. Podkładek już żadnych nie ma, tylko ten napinacz. To może jeszcze jedno pytanie, co w takim razie zrobić? Bo skoro jest przerzutka z tyłu, a z przodu nie ma, to napinacz musi być nie?
kosa23 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Nie musi, ale raczej powinien. Skoro nie masz żadnych podkładek, to jest tak jak być powinno Nie musisz się tym napinaczem przejmować. Rzuć okiem na: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Deore-XT/SI_1J10A_002/SI-1J10A-002-ENG_v1_m56577569830680226.pdf http://autobus.cyclingnews.com/tech/fix/?id=bbt9
stpman Napisano 5 Lutego 2012 Autor Napisano 5 Lutego 2012 Z tego co tu podrzuciłeś wynika, że przy supporcie 73 należy dać od strony korby jedną podkładkę, albo ten napinacz. Czyli wszystko wydaje się być ok. Czyli na jutro plan taki, żeby po pierwsze poluzować tą nakrętkę, po drugie oczyścić kołnierz mufy. Swoją drogą koszt planowania mufy w Katowicach to jakieś 50zł. Sporo:)
stpman Napisano 6 Lutego 2012 Autor Napisano 6 Lutego 2012 Tak też podejrzewam, że w tych 50zł ze 30 to będzie koszt maszyny a 10zł robocizna:)
javman Napisano 6 Lutego 2012 Napisano 6 Lutego 2012 w krakowie ceny podobne - tez coskolo 50 zł. ztego co sie orientowalem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.