Skocz do zawartości

[spinka] "Oficjalna" spinka do 10rz HG-X Dyna Sys ?

CarverPure160

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuje "oficjalnej" spinki do łancuchów 10rz MTB HG-X Dyna-Sys takich jak SLX lub XT. Na rynku są zame zapozyczone z "szosówek": Accent QR-10, Sram czrna, KMC. Czy Accent QR-10 będzie pasować do łańcuchów HG-X 10rz takich jak Slx albo Xt kierunkowych Dyna-Sys ? Kosztuje 7 zł, wiem że Sram czarna będzie dobra ale koszt 16 zł, KMC tez podobno pasuje ale 17zł około.

Napisano

Z tego co wiem, nie ma "oficjalnej"

ale

w XTRbiku kupiłem spinki KMC 10rz do XTR kierunkowego, i działają wyśmienicie, wielorazowe, bez problemów z wpinaniem i wypinaniem, po paru tysiącach żadnego przypadkowego wypięcia, często rozpinane łańcuchy do czyszczenia, spinka wciąż jak nowa. Za 2 spinki, ponad 30 złotych, ale ZDECYDOWANIE warto.

pozdrawiam

r.

Napisano

Shimano nie zaleca i tym samym nie robi spinek do łańcuchów. Stosuje jednorazowe piny. Tak jak powiedzie cichy70 musisz kupić spinkę jakiejś innej firmy. Ja z powodzeniem używam spinek SRAM'a przy łańcuchach Shimano i nigdy nie miałem z nimi problemów.

Napisano

Wysłałem kilka meil-i do 5-6 popularnych sklepów on-line i wszyscy odpisałi że accent pasuje do 10rz HG-X. Jeden napisał że może to równocześnie wpływać na żywotność napędu w niewielkim stopniu, logiczne. Jeden sprzedawca wysłał zapytanie do dystrybutora i po otrzymaniu odpowiedzi przesłał tą odpowiedz również mnie:

"Spinka na pewno będzie pasować – ma taką samą szerokość jak łańcuch. Problem może pojawić się tylko w precyzji działania w miejscu łączenia, gdyż spinka ma nieco inny kształt niż reszta ogniw łańcucha."

Kształty spinek 10rz SRAM , KMC i Accent są i tak różne od ogniw Shimano 10rz HG-x , więc myśle że Accent ze wzgledu na cene bedzie najlepsiejszy.

na razie mam pin, czy ktoś nie wie ile razy można użyć pin-u (niby jednorazowy)?

Napisano

Piny używa się tylko raz jak sama nazwa wskazuję. Łańcucha w ogóle nie powinno się za często skuwać i rozkuwać tym bardziej używając jednego pinu. Taka operacja bardzo osłabia łańcuch i sprzyja jego zrywaniu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Spinki Accent 10rz dotarły i "na sucho" po spięciu 2-ch łancuchów HG-x 10rz (Slx) jest ciut luzno, w kazdym razie przy 9rz i spince SRAM zlotej trzyma się to lepiej - praktycznie jak reszta ogniw. Mam nadzieje ze napręzenie przerzutki jest wystarczające by się nie nic nie stało nieoczekiwanego. Luz jest spowodowany spinką a nie rozmiarem, rozmiar Accent spinki jest ok. Nastepnym razem kupie KMC i SRAM dla porównania.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Odkopie troszke temat ... :)

Sprzedam tylko "ciekawostke dropsa" ...

Spinki na łańcuch 10s w blistrze Decathlon `u to spinki KMC CL559R

KMC traktuje tą spinkę jako wielokrotnego uzytku.

I oczywiście bez problemu pracuje z napędem SLX 3x10.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...