Skocz do zawartości

[kierownica] Kalin stalowa - wymiana na jaką ?

Oman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Posiadam rowerek Author Solution model 2011 i jako, że posiada on kierownicę stalową Kalin chciałbym wymienić ją na coś aluminiowego i na dodatek lżejszego.

"KIEROWNICA:KALIN stalowa 20 mm 620/640 mm" - specyfikacja ze strony author.pl

Podejrzewam, że nie mogę sobie dokupić dowolnej z racji różnej średnicy mocowania tak?

Jako że jestem laikiem w tych sprawach bardzo proszę o pomoc i poradę.

Pozdrawiam,

Dominik

Napisano

Są dwa rodzaje: o średnicy 35,4 i 31.8mm. Zmierz swoją (na środku kierownicy) i kup co Ci pasuje. Jeśli mostek masz stalowy to kup też mostek aluminiowy.

Napisano

A więc tak z tego co się dowiedziałem z katalogu to kierownica powinna mieć średnicę mocowania 25,4. Jeżeli chodzi o to czy gięta czy prosta hmm chyba wolałbym tym razem prostą.

Czy może dokupić sobie też rogi? Będzie pasowało do tego roweru?

Co o tym sądzicie? Jakieś sugestie?

Dzięki

Napisano

Też mam ten rower i miałem taką kierownicę. Każda aluminiowa będzie od niej lżejsza ;). Wymieniłem kierownicę i mostek na Ritchey Comp. Duża różnica w wadze.

Napisano

Zacznijmy od tego, jaki masz budżet. Zakładając jednak, że ma być tanio, dobrze i jeżeli zostajesz przy mocowaniu 25,4mm, popatrz na Accent Flatbar w wersji właśnie pod tę średnicę.

Napisano

Zacznijmy od tego, jaki masz budżet. Zakładając jednak, że ma być tanio, dobrze i jeżeli zostajesz przy mocowaniu 25,4mm, popatrz na Accent Flatbar w wersji właśnie pod tę średnicę.

ten Accent Flatbar to taka jakaś rozsądna kierownica? Jak się ma jej klasa do tej którą posiadam obecnie (Kalin) ?

Dzięki !

Napisano

Kierownic się jako tako nie klasyfikuje, jeśli już to pod względem wagi czy ceny. A z pewnością ten Accent jest lżejszy od Twojej.

Czyli nie ma czegoś takiego jak renoma firm? Bo wiecie jak jest można kupić np wypasionego Fiata (nic nie mam do samochodów tej marki) albo najniższy model BMW - stereotyp istnieje.

Nie szukam niczego super - coś co byłoby lepsze od obecnej stalowej kierownicy :)

ten Accent daje radę ?:)

Napisano

Jasne, że są firmy mniej czy bardziej znane. Ale jak chcesz nawet najtańszą kierownicę Race Face, Syncros czy FSA, musisz zapłacić drugie tyle co za Accenta. A to i tak będzie jakiś tam podstawowy model, który od kierownicy mniej znanej marki wykonaniem specjalnie nie będzie się różnił i może ważyć nawet więcej.

Accent daje radę, nie ma sensu płacić za znaczek, jeżeli tańsza kierownica spełnia Twoje wymagania. Ja mam faktycznie kierownicę Race Face (najtańsza, która w 100% mi pasowała), ale resztę rurek od Accenta i jestem bardzo zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...