tomisu Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Cześć wszystkim:) Mój rower to Merida Kalahari Six. Moje plany co do niej to wymiana osprzętu na shimano Deore. Przerzutki z tyłu to shimano tourney Pyt. 1 Jeśli na razie nie będę wymieniał z tyłu wolnobiegu na kasetę to przerzutka Deore będzie pracowała z 7 stopniowym wolnobiegiem? Pyt. 2 Czy zmieniając wolnobieg na kasetę trzeba zmienić również koło? Jeszcze jedno pytanie: co byście proponowali zmienić jeśli nie przerzutkę? chodzi mi o to aby najwyższ przełożenie była jaszcze wyższe Jeśli piszę niezrozumiale to przepraszam Tomek
bigstuff Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Odp. 1 Tak (Przerzutka Deore obsługuje kasety/wolnobiegi 7/8/9 rzędowe min. 11 zębów max. 34 zęby) Odp. 2 Nie Powiedz, jaką kwotę chcesz przeznaczyć na modyfikacje. chodzi mi o to aby najwyższ przełożenie była jaszcze wyższe Ciężko mi to zrozumieć, chodzi Ci o to, aby rower pchnąć bardziej w tereny szosowe, tak?
zeflo Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Odp.2 Chcąc zamienić wolnobieg na kasetę jesteś zmuszony wymienić piastę ! Niekiedy po prostu nie warto opłaca się przeplatać koło (30zł przeplatanie + jeśli jest potrzeba wymiana szprych 35zł). Także niekiedy lepiej i taniej jest wymienić po prostu całe koło a stare odsprzedać
lyndowss Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 1. Tak! 2. Nie, ale przynajmniej piastę będziesz musiał. Całe koło też możesz, ale nie jest to konieczne. Najwyższe przełożenia to chodzi o te najszybsze? Jeżeli tak to kupić treking'a, albo cross'a. Jest też opcja wymienienia korby na większa przeznaczoną do szosy z większa ilością zębów. Nie polecam, bo prawdopodobnie będzie śmiesznie wyglądać z taki rowerem ATB. Jednak jeżeli nie masz 44 zębów na blacie to możesz wymienić na MTB z taką ilością.
tomisu Napisano 14 Listopada 2011 Autor Napisano 14 Listopada 2011 Ale mogę zrobić tak, że jak będę wymianiał wolnobieg na kasetę to żeby to "najmniejsze kółeczko" było jeszcze mniejsze, dzięki czemu przy wyższych prędkościach nie będę musiał bardzo szybko pedałować? Na modyfikację mogę przeznaczyć na razie około 300 złotych. Dzięki wszystkim za odpowiedzi
enkoder Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Za 300zł kupisz koło + kasetę nawet 9-rzędową
tomisu Napisano 14 Listopada 2011 Autor Napisano 14 Listopada 2011 ok ale z tego co zrozumiałem to na razie nie potrzebuję korby tylko ważniejsze jest abym zmienił przerzutkę na Deore. Korbę dokupię sobie później jak dozbieram kasy. Mam jeszcze pytanie jak kupię przerzutkę Deore to muszą być manetki również Deore?
lyndowss Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Tak! Możesz tak zrobić. Za 300zł to spokojnie dobre koło kupisz na dobrej pieście i kasetę. W tej cenie to chyba najmniejszą zębatkę z tyłu to możesz wybrać 11 zębów. Jak połączysz to z liczniejszymi ząbkami z tyłu to będziesz jeździł szybciej. Nie, nie musi być.
MMMAAACCC7 Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 za dużo Ci tutaj mieszają -turney na deore to dobra zmiana -w miejsce wolnobiegu nie założysz kasety, musisz przepleść koło na piastę pod wolnobieg, lub zainwestować w nowe koło -aktualnie wolnobiegi mają chyba nadal min 14 a każda kaseta ma 11--> tak jak chcesz większe szybkości -korba może być równie dobrze MTB z 48 zębami, nie tylko polecane 44, 48 to również większa szybkość -jeśli zmieniasz ilość biegów z tyłu to siłą rzeczy musisz zmienić manetki, nie ma zasady że jak przerzutka deore=manetki deore, przerz turney=manetki turney, ważne żebyś nie mieszał Srama z Shimano, wtedy na pewno Ci nie zagra jak powinno jak mało jeździsz to szukaj korby fc m 131 w wersji 48x38x28, przy małym katowaniu ujdzie, ja zmęczyłem na takowej aktualny sezon, jeździłbym dalej gdyby nie trefny łańcuch pozdrawiam
lyndowss Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 -w miejsce wolnobiegu nie założysz kasety, musisz przepleść koło na piastę pod wolnobieg, lub zainwestować w nowe koło -aktualnie wolnobiegi mają chyba nadal min 14 a każda kaseta ma 11--> tak jak chcesz większe szybkości W miejsce wolnobiegu nie założysz kasety, musisz przepleść koło na piastę pod kasetę, lub zainwestować w nowe koło. Nie chyba, a na pewno najmniejszą z możliwych zębatek w wolnobiegu to 14z. MMMAAACCC7 posegregował Ci wiedzę.
MMMAAACCC7 Napisano 15 Listopada 2011 Napisano 15 Listopada 2011 choc kiedys widziałem patent nakrecanego bebna na gwint wolnobiegu, ale gdzie to cudo było...
zeflo Napisano 15 Listopada 2011 Napisano 15 Listopada 2011 Przy okazji nie zapomnij też kupić nowego łańcucha ,bo ten z siódemki nie podejdzie do dziewiątki A zresztą : nowa kaseta = nowy łańcuch
zekker Napisano 15 Listopada 2011 Napisano 15 Listopada 2011 Nie chyba, a na pewno najmniejszą z możliwych zębatek w wolnobiegu to 14z. Były wolnobiegi z 13z, a nawet 11z. Szukaj w sieci opisu MF-HG50. Obecnie praktycznie nie do zdobycia. Nie wszystkie kasety mają 11z, część 10 rzędowych najmniejszą ma 12. Są też kasety dedykowane do rowerów składanych lub na małych kołach z najmniejszą koronką 9z.
tomisu Napisano 15 Listopada 2011 Autor Napisano 15 Listopada 2011 ok czyli zeby zmienic wolnobieg na kasetę to muszę wymienic w kole piastę. Czy ona musi byc deore czy po prostu przeznaczona do kasety?
lyndowss Napisano 15 Listopada 2011 Napisano 15 Listopada 2011 Piasta musi być przeznaczona do kasety. Bez różnicy czy to DEORE cz jakaś inna. Małe koła to mniejsza średnica bębenka pewnie. Ja mam 11z i nie wydaje mi się, żeby mniejsza zębatka mogła tam wejść, bo wtedy już by jej nie było. To, że były wolnobiegi 11z i 13z to nie wiedziałem. Ośki to się musiały nieźle giąć.
SpecializedHardrock Napisano 15 Listopada 2011 Napisano 15 Listopada 2011 Ja mam do kasety HG50 [9 rzędów] piastę m475. Podczas zmiany z 8-rzędowej na właśnie tą, co mam teraz, byłem zmuszony zmienić również piastę ;] A co do przerzutki Deore - wyszedł nowy model (m593 bodajże lub m592), który współpracuje z 10-rzędowymi kasetami.
tomisu Napisano 15 Listopada 2011 Autor Napisano 15 Listopada 2011 tak. to jest model 2012. Ja jednak chyba zostanę przy modelu 2011. Czyli ostatecznie w moim przypadku byście kupili przerzutkę tył deore i manetki deore, pozniej zmieniłbym kasetę i łańcuch a następnie jak dozbieram to wymienię korbę, bo u mnie zębatki są już krzywe. Wydaję się, że mam korbę fc m 131, która jest założona od nowości, więc 2007r i przydałoby się ją wymienic. A jakbym wymienił na korbę deore to oprucz wytrzymałości byłyby jeszcze jakieś różnice??
bigstuff Napisano 15 Listopada 2011 Napisano 15 Listopada 2011 Moja propozycja to: http://www.bikestacja.pl/deore-kaseta-lancuch-deore-hg53-9speed-p-516.html + http://www.bikestacja.pl/piasta-tylna-shimano-2200-89rz-srebrna-p-5294.html?cPath=296_50_57_83 (wersja czarna 6 zł droższa) + http://allegro.pl/przerzutka-shimano-deore-rd-m591-sgs-czarna-2010r-i1888192810.html 119+47+129=295 (+koszty przesyłki + koszt zmiany piasty) max ~350 złotych, czyli dokładasz 50 złotych i masz nowy napęd. Może się okazać, że środkowa tarcza jest za bardzo zużyta i nowy łańcuch będzie skakał, ale o ile nie masz nakręcone więcej, niż 4 tysiące, nie powinno być problemu. Po wymianie napędu, możesz sobie powoli myśleć o manetkach i jakiejś korbie z większą ilością zębów.
tomisu Napisano 15 Listopada 2011 Autor Napisano 15 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedzi Tylko pytanie: czy to http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-deore-rdm-531-black-i1916937911.html to jest to samo co to http://allegro.pl/przerzutka-shimano-deore-rd-m591-sgs-czarna-2010r-i1888192810.html ????? Jeśli tak to ta pierwsza jest tańsza o 50 zł. Dzięki za propozycje, bigstuff. Jeszcze pytanie: gdzie jest środkowa tarcza i jak sprawdzic czy jest zużyta?? Tomek
MMMAAACCC7 Napisano 15 Listopada 2011 Napisano 15 Listopada 2011 inny model ale ja polecałbym zaoszczędzić te 5 dyszek kosztem dołożenia ich do korby
tyran Napisano 15 Listopada 2011 Napisano 15 Listopada 2011 ta tańsza to starszy model,tak jak pisał kolega jak zaoszczędzisz na tyle to możesz wkład suportu wymienić i będziesz miał lżej podczas pedałowania
zekker Napisano 16 Listopada 2011 Napisano 16 Listopada 2011 Małe koła to mniejsza średnica bębenka pewnie. Ja mam 11z i nie wydaje mi się, żeby mniejsza zębatka mogła tam wejść, bo wtedy już by jej nie było. Po prostu krótszy: piasta Capreo
lyndowss Napisano 16 Listopada 2011 Napisano 16 Listopada 2011 Czyli, że większe koronki będą na bębenku, a mniejsze zanitowane i w ten sposób można zmniejszyć ilość zębów? Trochę bez sensu bo to tak jakby mieć pół wolnobieg, pół kasetę.
bigstuff Napisano 16 Listopada 2011 Napisano 16 Listopada 2011 tomisu, środkowa tarcza jest połączona z mechanizmem korbowym. Drugi blat, tzw. "dwójka z przodu" . To, czy jest bardzo zużyta możesz sprawdzić jedynie "na oko" dopóki nie założysz nań łańcucha, niestety. Ale, jak pisałem wcześniej, jeśli nie masz nabitego wielotysięcznego dystansu nie powinieneś się martwić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.