Skocz do zawartości

[Firma Kurierska] Jakich kurierów wybieracie?

TylkoSkladak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zamierzam otworzyć sklep z częściami do rowerów i jestem na etapie wyboru firmy kurierskiej. W związku z tym proszę was o wasze opinie i doświadczenia związane z firmami przewozowymi (zarówno te pozytywne jak i negatywne). Będę bardzo wdzięczny za każdą wypowiedź. Ja oczywiście będę ciągle szukał najlepszego rozwiązania i gdy dokonam wyboru podzielę się z wami zdobytą wiedzą (być może komuś okaże się pomocna).

Pozdrawiam !

Napisano

Szczerze nie polecam GLS - pracowałem tam na magazynie w Bielsku przez 3 miesiące, paczki są tam rzucane, czasami dosłownie rozjeżdżane przez TIRY kiedy kierowca jest narwany i odjeżdża z otwartymi drzwiami. Z firm kurierskich najbardziej solidny wydaje się UPS gdzie na magazynach paczki nie są tak źle traktowane-wkłada się je do specjalnych pojemników a potem na tira, a nie jak w GLS gdzie paczki dosłownie są rzucane i kopane, nikomu na tym nie zależy- bardzo często zdarzają się przypadki uszkodzeń towaru, szczególnie tego bardziej delikatnego. Od siebie odradzam również Siódemkę, gdzie kurierzy poruszają się z paczkami autami z dosłownego szrotu(z dziurami z podłodze). Dla mnie wybór jest oczywisty a mianowicie UPS.

Napisano

Do tej pory korzystałem z usług tych firm:

DHL - miła obsługa klienta, szybka dostawa, cenowo standard, jednak po spisaniu protokołu reklamacyjnego się nie spisali (3 miesiące po incydencie, i żadnego kontaktu - brakowało licznika w paczce) - według mnie DHL to najlepszy wybór

GLS - Szybka dostawa, po prostu bez problemów - nie narzekam

Siódemka - mają chyba najtaniej, obsługa taka sobie, ale narzekać nie mogę, ale tu uwaga, ponieważ czytałem różne negatywne opinie po internecie

Ogólnie żadnych incydentów nie miałem z kurierami, oprócz wspomnianego wyżej licznika, sprzedawca zapomniał go włożyć do paczki i musiałem wypełnić protokó szkody, mieli zadzwonić ale, jakoś chyba zapomnieli, z resztą licznik już dostałem.

Napisano

Ja ze swojej strony polecić mogę UPS.

Tak jak kolega wyżej wpomniał, paczki są dobrze traktowane, ceny po wynegocjowaniu też dobre.

Reszta to standard.

Nie polecam siódemki, była taka sytuacja, że kurier zgubił paczki, a potem znaleziono je w lesie.

Pozatym, nie traktują delikatnie paczek, i uczą je latać :P

Napisano

Odbierałem paczki od wielu dostawców najlepiej sprawdził się DHL, UPS i Siodemka.

Dostalem od siodemki paczke bardzo delikatna i łatwą do poniszczenia, a była tylko w folii ochronnej od siodemki i nic sie nie stalo, więc watpie zeby kazda paczka ladowala w lesie.

Napisano

Ze swojej strony polecam firme DPD.Mili kurierzy,paczki nawet nie ryśnięte,a mam co oceniac ,bo niedawno jak rok temu przyszło mi 112 litrowe akwarium z osprzętem oraz tydzień temu rower więc podpisuje sie pod tą firmą obiema(czy oboma? jak to sie pisze?)rękami.Nie polecam zaś siódemki, paczki są rzucane a widać to po zgniecionych rogach paczek.

Napisano

Wszystko zależy od tego ile przesyłek planujesz wysyłać miesięcznie. Jak 3 lata temu moja firma próbowała podpisać umowę, to z poważnych firm rozmawiać z nami chciało tylko DPD. Obrót < 50 przesyłek miesięcznie. Na kilkaset paczek wysłanych za mojej kadencji, problem był chyba tylko z jedną, ale się wyjaśnił. Nie polecałbym Siódemki, ceny przekładają się na jakość obsługi. Kilka razy zdarzyło mi się, że kurier umawiał się ze mną na odbiór i nie docierał, albo docierał np 21:30... Pamiętam jak dziś. Jakiś młody gniewny zajechał na parking rozpadającym się Cinquecento i wyjął z tylnej kieszeni spodni list przewozowy, zmiętolony jakby był komuś z gardła wyjęty. Od tamtej pory przyznam się, że unikam Siódemki jak ognia i jak coś kupuję i widzę Siódemkę, to szukam innego sprzedawcy.

Napisano

Też odradzam Siódemkę. Kurierzy chyba najbardziej nerwowi ze wszystkich, jak dzwonią to tylko po to żeby powiedzieć że będą za 10 minut i odbiorca ma się błyskawicznie teleportować bo drugi raz już nie przyjadą.

Odradzam też DHL, pogięli mi ramę i nie wypłacili odszkodowania, bo według nich nic się nie stało.

GLS i DPD mogę polecić, dziesiątki przesyłek i 0 nerwów.

Napisano

Praktycznie codziennie korzystam z usług firm kurierskich i tak naprawdę to do każdej z nich mogłabym się przyczepić.

Ale chyba najlepsza jest UPS i DHL (wkurza mnie tylko w tych ostatnich to, że zostawiają przesyłki u kogo się da np u sąsiadów, bez wcześniejszego uzgodnienia )

Napisano

DHL - najmilej,UPS - ok,Siódemka -takie se,ale ok,Pocztex- bez zarzutu o dziwo, zawsze na czas - natomiast GLS bez komentarza, paczki uszkodzone, obsluga klienta beznadziejna - na paczke czekam kilka dni, dzwonie a to do centrali a to do siedziby w Czeladzi czy gdzies tam, rozmawiam z przelozonymi kuriera, Pan kurier raczyl do mnie w koncu zadzwonic i poinformowal ze nie wiem jak dojechac i czy mozemy sie spotkac w jakims punkcie np stacja benzynowa, no bez jaj, nigdy wiecej tej firmy!!i to juz 3 razy takie cyrki z ta firma!ponad to bardzo czesto w moim regionie kurierzy sie zmieniali tej firmy, ostatnio nawet auta nie mial oznaczonego...reasumujac wypociny nie polecam z terenu Bolesławia i okolic;)

Napisano

A co powiecie o jakiś mniejszych przewoźnikach? Ostatnio trochę poczytałem i znalazłem www.polfast.pl ale nie korzystałem z usług. Chyba ich przetestuje i dam znać.

Chodzi o to że wolałbym uniknąć kontaktu z dużymi przewoźnikami jak DHL itp. (Mają systemy w pełni zautomatyzowane i niestety zdarza się że maszyny popełniają błędy - szczególnie w sortowni).

Dziękuje za dotychczasową pomoc i liczę na dalszą dyskusję :)

Napisano

Polecam UPS, firma bardzo konkretna. Dla stałych klientów spore rabaty. Jedyny minus, że wszystkie umowy podpisywane są na dość dużą skalę przesyłek. Pracuję w branży lotniczej, gdzie wysyłamy bardzo delikatne i bardzo drogie części do samolotów i nigdy nie nawalili ;)

Mogę ich polecić z czystym sumieniem.

Napisano

Będę kolejnym który odradzi Siódemkę - chociaż to zależy też od kuriera. Dostarczają paczki "na chama", np. dając ją mojemu sąsiadowi zamiast mnie - żenada !

Zapłaciłem za dostawę do mnie, a jak mnie akurat nie ma w domu to psim obowiązkiem kuriera jest umówić się na inny termin, a nie rozdawać moje prywatne rzeczy po ludziach. Ponadto kurier nie chciał podjechać gdy akurat byłem 600 m dalej w innym budynku, bo to "nie jego rejon".

Zauważyłem że wielu z nich jeździ własnymi samochodami, nie mają jasnej polityki wizualnej jeśli chodzi o auta (patrz: DHL, UPS). Jak widzę Siódemkę to lubię nawet Pocztę Polską :) Niestety niektórzy sprzedawcy wysyłają tylko kurierem.

lajtspid - częściowo masz rację, poczta jest wygodniejsza. Nie ma Cię w domu - zostawiają awizo i odbierasz kiedy masz czas. Tylko ten czas dostarczenia...

• Mod Team
Napisano

Poczta Polska w sense normalny polecony/paczka - jak najbardziej.

Poczta Polska w sensie Pocztex to nie polecam - nigdy nie dostałem od nich telefonu, zamiast umawiać się na inny dzień to zostawiają avizo (oczywiście gdzie można odebrać? Nie na najbliższej poczcie, tylko na tej na drugim końcu miasta).

Polecam DHL, paczki z Polski, zza granicy i zawsze wszystko na czas, ładnie dostarczone.

Napisano

Z Pocztą Polską osobiście nie miałem problemów, czas dostarczenia zazwyczaj mieści się w dwóch dniach dla priorytetów. Czasami tylko z niewiadomych przyczyn pojawiało się awizo w skrzynce podczas naszej obecności w domu B) Ale ogólnie na plus przemawia jeszcze odbiór na poczcie, kurier lubi u mnie dostarczać paczki ok. 12, a wtedy w domu zazwyczaj nikogo nie ma :)

Z kurierów ostatnio z USA paczka DHL'em mi szła 4 dni. Może byłaby w 3 dni, ale została przetrzymana na odprawie celnej.

Siódemka faktycznie bardzo mało profesjonalnie się prezentuje, zwłaszcza flota pojazdów. Też raz miałem jakiś z nim problem, ale umówiłem się na mieście i jakoś udało się odebrać.

Napisano

Osobiście nie polecam Siódemki. Długi czas dostawy i nierzetelni kurierzy. Raz dostarczali mi przesyłkę to nie dość, że czas dostawy wyniósł tydzień to jeszcze zero kontaktu, gdybym nie sprawdził na ich stronie gdzie moja paczka to nawet bym nie wiedział, że została nie odebrana i zostanie odesłana z powrotem. Musiałem dzwonić do ich siedziby aby dali mi namiary na kuriera który ma moją paczkę. Może to wina kuriera, ale nie polecam.

Za to z czystym sumieniem mogę polecić DHL i DPD, zawsze na czas.

Napisano

Szukaj najtańszego z największych. Dhl ma 16zł za przesyłkę, Siódemka i GSL 11. Klient wybierze tańszy sklep...

A to że zniszczą przesyłki nie powinno cię martwić bo zwracają kasę. Za 1zł masz ubezpieczenie do 3000zł. Chyba nie muszę pisać kto zyskuje.

Druga sprawa - podpisując umowę z firmą kurierska zobowiązujesz się do wysłania konkretnej ilości przesyłek miesięcznie. Jeżeli się nie wywiążesz płacisz karę albo na następny miesiąc wracasz do cen dla szarego człowieka. Też mam podpisaną umowę z firmą kurierska wiec nie podaje wiadomości wyssanych z palca.

Na kuriera możesz złożyć skargę, która zawsze będzie skuteczna.

Minusem firm kurierskich jest długi czas oczekiwania na reklamacje oraz przelewy za pobrania.

Nieborak

Poszukaj na forum bodajże w wakacje był temat odnośnie wysyłki roweru. Autor wybrał chyba pocztę polska bo było najtaniej.

Poza tym każdy kurier ma na swojej stronie cennik.

Napisano

Kiedyś kupiłem coś przez neta i wybrałem kuriera Siódemkę. Dostarczyli bardzo szybko, nie widziałem jakiś uszkodzeń paczki czy coś, ale obsługa to jakieś nieporozumienie. Strasznie chamski kurier, nie spotkałem się jeszcze z takim.

DHL - bez zastrzeżeń.

Poczta Polska - nie narzekam, nie jest aż tak źle.

Będę musiał niedługo wysłać ramę carbonową i zastanawiam się co wybrać - chyba wybór padnie na UPS, skoro tak polecacie.

Napisano

Szczerze nie polecam GLS - pracowałem tam na magazynie w Bielsku przez 3 miesiące, paczki są tam rzucane, czasami dosłownie rozjeżdżane przez TIRY kiedy kierowca jest narwany i odjeżdża z otwartymi drzwiami. Z firm kurierskich najbardziej solidny wydaje się UPS gdzie na magazynach paczki nie są tak źle traktowane-wkłada się je do specjalnych pojemników a potem na tira, a nie jak w GLS gdzie paczki dosłownie są rzucane i kopane, nikomu na tym nie zależy- bardzo często zdarzają się przypadki uszkodzeń towaru, szczególnie tego bardziej delikatnego. Od siebie odradzam również Siódemkę, gdzie kurierzy poruszają się z paczkami autami z dosłownego szrotu(z dziurami z podłodze). Dla mnie wybór jest oczywisty a mianowicie UPS.

Właśnie dużo słyszałem również o tych akcjach w sortowniach:/ Do tego sam doświadczyłem skutków takich numerów.

Bardzo dziękuję za waszą pomoc!! Dalej prowadzę rozeznanie ale jestem już blisko podjęcia decyzji.

Tak tylko podam ze ostatnio brałem coś przez dpd i powiem ze wypadli BARDZO kiepsko niestety :/ Kurier totalnie mnie olał, chociaż byłem cały czas w domu na stronie pojawiła sie informacja ze mnie nie zastał (kurier) a do tego teoretycznie zostawił awizo którego w rzeczywistosci nigdy nie zobaczyłem. No cóż... szukamy dalej! Jeszcze raz dziekuje :)

Napisano

Moim zdaniem najlepiej gdyby klient mógłby wybrać sobie kuriera jakiego chce. Nie polecam poczty polskiej zawsze kurierem obojętnie jak daleko jest oddalony sprzedawca przesyłka dochodzi w 2 dni maksymalnie, natomiast Poczta Polska minimum 3 dni trzeba czekać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...