Huhu Napisano 14 Lutego 2006 Napisano 14 Lutego 2006 Faktem jest ze zintegrowane karty graficzne uzywajace ramu wspoldzielonego czy tez uklady adio nie sa najwyzszych lotow ale nikt od tego nie oczekuje wydajnosci najszybszych kosci od ATI czy jakosc Audigi2. Badzmy powazni choc troche. Alez ja jestem poważny. Napisałem tylko, że zintegrowane cześci są gorsze, bo są i tego raczej nie da się przeskoczyć. Reszcie komponentow tj. sieciowki, usb, firewire trudno zarzucic cos...jest i dziala. Ale nie zawsze tak sprawnie jakbysmy tego oczekiwali. Wiadomo, że przęciętnemu userowi to zwisa i powiewa jak co działa, bo i tak nie wykorzystuje ułamka procent mozliwości komputera. Z drugiej strony, chcialbym by producenci płyt głównych dali mi mozliwość wyboru czy chcę mieć wszystko zintegrowane czy nie. Niestety w tej chwili nie mozna kupic płyty bez sieciówki na przykład. A jakosc zintegrowanych jest żałosna w duzej większości.
RafalB Napisano 14 Lutego 2006 Napisano 14 Lutego 2006 LOL a co na sile ktos Cie zmusza do zakupow sprzetu z najnizszego segmentu? Zintegrowany sprzet to imo ulatwienie kilku spraw i minimalizacja kosztow dla kupujacego. Imo sieciowka i muza na pokladzie to dobra sprawa. Grafika jest przydatna do sprzetu biurowego ew. rozwiazanie gdy brakuje pieniedzy na zakup dobrej karty a z czasem wykorzysta sie wolny slot... I wytlumacz mi ten problem wydajnosci tych sieciowek bo nie lapie ?
Huhu Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 LOL a co na sile ktos Cie zmusza do zakupow sprzetu z najnizszego segmentu? Zintegrowany sprzet to imo ulatwienie kilku spraw i minimalizacja kosztow dla kupujacego. Imo sieciowka i muza na pokladzie to dobra sprawa. Grafika jest przydatna do sprzetu biurowego ew. rozwiazanie gdy brakuje pieniedzy na zakup dobrej karty a z czasem wykorzysta sie wolny slot... I wytlumacz mi ten problem wydajnosci tych sieciowek bo nie lapie ? Mnie chodzi tylko o to, ze nie ma praktycznie innych płyt głównych niż ze zintegrowanym wszystkim w tej chwili, a im lepsza tym wiecej urządzeń. Nie mozesz kupic wypasionej płyty bez kupy zbędnych dupereli beznadziejnej jakości z cyklu 1Gbit LAN, Dzwięk 8.1 i innych tego typu urządzeń. Po co masz więc kupowac płytę ze zintegrowanym gównem na pokładzie(czesto niepotrzebnym) skoro takie samo gówno bez powiekszania kosztów moge sobie dokupić, a jeśli chcę mieć coś lepszego to nie ma problema. Nie mówiąc o tym, ze jak coś ci padnie, to po prostu wymieniasz i masz święty spokój. W tej chwili jak chcesz mieć np fajną dźwiękówkę to i tak gównianą nie wiadomo po co dostajesz z płytą - trochę bez sensu nie. Zgodnie z reklamowym hasłem: "jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego". Sieciówki. Nie wiem czy kideys próbowałeś przesyłac większe ilosci danych z pełna prędkoscia 100Mbit. Zintegrowane sieciówki w tym momencie kilkadziesiat procent procka anektują, bo wymuszają jedynie słuszna maksymalna prędkość przesyłu. Kupujesz sobie poleasingową sieciówke intela za 10-15 zl w tej chwili i raz że jest wydajniejsza bo nie obciaza proca tylko sama steruje ruchem to jeszcze, mozesz sobie ustalic taki maksymalny transfer by nawet nie poczuć działania dysku.
Janisław Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 beznadziejnej jakości z cyklu 1Gbit LAN, Prosty przykład - złącze PCI ma przepustowość 680 Mbit, więc choćbyś wsadził tam najlepsza sieciówkę, nie pociągnie tyle co zintegrowany układ 1Gb. Tyle jeśli chodzi o wyższość osobnej sieciówki. :wink: Przy obecnej prędkości procesorów, spadek wydajności jest prawie niezauważalny. Znaczenie mogło to mieć powiedzmy przy celeronach 600..
Huhu Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 Prosty przykład - złącze PCI ma przepustowość 680 Mbit, więc choćbyś wsadził tam najlepsza sieciówkę, nie pociągnie tyle co zintegrowany układ 1Gb. Tyle jeśli chodzi o wyższość osobnej sieciówki. :wink: Nie mówiąc o tym, że żaden dysk 1Gbit/s nie prześle(W tej chwili max to 320 Mbit/s). No moze jakiś serwerowy SCSI niedostępny dla śmiertelników. Więc po co sa one montowane? Ja cały czas piszę o sieciówkach 100Mbit, bo takie mają praktyczne zastosowanie. Przy obecnej prędkości procesorów, spadek wydajności jest prawie niezauważalny. Znaczenie mogło to mieć powiedzmy przy celeronach 600.. Przy całkiem szybszym do rzeczonego celerona procesorze AXP 2200+ spadek jest cholernie zauważalny.
Gość RafalB_work Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 No patrz mam dwie sieciowki, jedna zintegorwana f.sis druga 3com z wyzszego segmentu...na obu bez problemu lacze sie z predkoscia 100mb/s a transfer waha sie w takim samym przedziale w zaleznosci od obciazenia procesora. Na realteku za 15zl jest podobnie. wbrew temu co piszesz dla mnie 3com pracuje "lepiej" przy niskich predkosciach (10mbit/s) w specyficznych zastosowaniach. To jak pracuje zintegrowany sprzet w duzej mierze zalezy co dokladnie zostalo dodane do plyty. Bardzo czesto sa to wyjatkowo tanie kosci ktore faktycznie sprawiaja klopoty ale jezeli uklady sa przyzwoite(3com, marvel etc) to absolutnie nie widze klopotu. Co do plyt to wszystko jest kwestia ceny, mozesz kupic sprzet klasy entry level typowo serwerowy na poczatek tam bedzie tylko to co ma byc
papanf Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 ja mam taki problem: komputer sam mi sie restartuje :/
Marix Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 Rzuć screen z programu typu speefan potrzebne będa napięcia i temperatury sprawdzasz kompa antivirusem i programami do "odsyfiania" ? dokonywales ostatrnio kaichś zmian w konfiguracji sprżetowej? oczwiście chodziło o speedfan
Schwefel Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 Pierwsze co mi się nasuwa na myśl to zasilacz. Napisz jaki masz config kompa i czy podkręcasz go. Sprawdz Everestem napięcia (czy są w granicach 12V i 5V) później podaj temperaturę CPU
BART_osz Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 Pierwsze co mi się nasuwa na myśl to zasilacz. a mi ze cos sie przegrzewa
Schwefel Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 Przegrzewac też coś się może ale przy najnowszych coolerach awaria bardzo rzadko występuje.
BART_osz Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 Przegrzewac też coś się może ale przy najnowszych coolerach awaria bardzo rzadko występuje. cooler nie musi sie zepsuc - wystarczy ze jest zle zalozony - ale to malo prawdopodobna opcja skoro tak nagle zaczal zaliczac te restarty. U mnie calkiem niedawno mialem takie problemy wlasnie przez wiartak na procu - zaczal swirowac z obrotami i momentami chlodzil za slabo - a to byla solidna dmuchawka thermaltake'a :glare: . Istotne bedzie jak papanf odpowie czy "krecil" sprzecik i czy kombinowal cos sam w obudowie. Wtedy na pewno wiecej sie wyjasni.
wonski Napisano 16 Lutego 2006 Napisano 16 Lutego 2006 ja bym sie kierowal w strone wiatraka na procku. Kiedys komp mi sie restartowal, jak wiatrak byl caly zasyfiony (nie wiem skad tam sie tego tyle nabralo ). Wykrecilem, przeczyscilem i bylo ok. Drugie rozwiazanie - zasilacz nie daje rady. Trzecie - dysk twardy. Kiedys mialem starutkiego samsunga, azczal miec odpaly = czeste restarty. Wymiana dysku = po problemie.
Bizon Napisano 16 Lutego 2006 Napisano 16 Lutego 2006 Sam niedawno miałem ten problem -resetowanie. 3 dni z tym walczyłem,nowy windows isntalowałem nowy bios,nowe stery ,przekałdakem pamięcie ,karte graficzna.I nic dalej się resetował ,czasami po 5 minutach czasmi mógl chodzić 2h.Dzień wczesniej otowrzyłem kopa ,bo zmnieniałem karte graficzną.No i dmuchłem ,zakurzyło sie że hoho .I od tej pory resety.Po 3 cięzkich danich walki wkurzyłem się wyczysciłem kopa z kurzu i........... tada Działa do tej pory .Więc może to kurz .Jeśli wszystko inne jest oki
Marix Napisano 16 Lutego 2006 Napisano 16 Lutego 2006 Ludzie... po co powtarzacie coś co napisałem, napisałem liste podstawowytch czynnosci które mają zdiagnozować zarowno wiatraki, temperatury jak i sprawnośc zasilacza. a teraz poczekajmy na odpowiedź właściciela problemu
Puma [JFK] Napisano 16 Lutego 2006 Autor Napisano 16 Lutego 2006 Rzuć screen z programu typu speefan Speedfan czasami przypomina bardziej generator liczb losowych niż program diagnozujący. Jak screeny to z everesta. Pozatym taki "problem" mnie rozwala - nie podajesz żadnych szczegołów i mamy ci pomóc... nie jesteśmy jasnowidzami!
papanf Napisano 16 Lutego 2006 Napisano 16 Lutego 2006 ok ok ,przepraszam ja to tak na szybkiego napisalem teraz napisze wiecej. jakies 2 miesiace temu spalil mi sie zasilacz wymnielilem go na "podobno" lepszy. restarty wystepowaly juz kiedys, podczas przycinania sobie w jakas gre.... teraz wystepuje to w windowsie- czasami w ogole, czasami po 20 min a innym razem po 2 h. moj komputer: intel pentium 4 2,6 karta graf. fx5600 xt (jedno wielkie gowno) dysk 80 gb ramu 512 i sound blaster digital live 5.1 oraz doscy sporo innych rzeczy jak: firewire, karta telewizyjna... a wlasnie everesta sciagam. jak go odpale i zrobie screena to go pokaze dzieki wielkie, pozdrawiam
Schwefel Napisano 16 Lutego 2006 Napisano 16 Lutego 2006 Rok temu też coś takiego miałem (bardzo podobny config kompa) i okazało się że płyta główna była uszkodzona (Asus P4S8X).
Marix Napisano 16 Lutego 2006 Napisano 16 Lutego 2006 papanf przeczytał bys chociaz wszystkie odpowiedzi.. puma jfk no nie wiem nie wiem z reguły w speedfanie są identyczne wskazania jak w everescie/aidzie i bynajmniej nie mowie tego na swoim przypadku no wiec weź zassaj program everest i wklej wszystkie info odnosnie kategorii komputer/czujnik przy okazji powiedz jakiej marki ten zasilacz, niech zgadne codegen? a jaką on moc ma? może nie wyrabia? chociaż aż tak prądożernego kompa nie masz no ale w przypadku kijowego zasilacza, 300 W górne progi mocy moga byc nieosiągalne i są duze wahania napięc przy nieco niższych...
BART_osz Napisano 16 Lutego 2006 Napisano 16 Lutego 2006 Ludzie... po co powtarzacie coś co napisałem, ty za nerwowy chyba troche jestes
Puma [JFK] Napisano 16 Lutego 2006 Autor Napisano 16 Lutego 2006 W przypadku zasilaczy typu Codegen itp. jeśli naklejka mówi prawdę to da się obliczyć moc i nierzadko jest to zamiast 300 W np 180 W :wink: Zresztą głównie nie chodzi tutaj o moc ale bardziej o stabilność napięć. BTW miałem swego czasu naprawde dobrego Codegena(stary model sprzed 4 lat). Napięcia stabilne, bez problemu utrzymywał komputer na Bartonie 2600 :wink: ale przed włożeniem do kompa X700 Pro zdecydowałem się na wymiane, bo jednak sie troche obawiałem
Huhu Napisano 16 Lutego 2006 Napisano 16 Lutego 2006 ok ok ,przepraszam ja to tak na szybkiego napisalem teraz napisze wiecej. jakies 2 miesiace temu spalil mi sie zasilacz wymnielilem go na "podobno" lepszy. restarty wystepowaly juz kiedys, podczas przycinania sobie w jakas gre.... teraz wystepuje to w windowsie- czasami w ogole, czasami po 20 min a innym razem po 2 h. moj komputer: intel pentium 4 2,6 karta graf. fx5600 xt (jedno wielkie gowno) dysk 80 gb ramu 512 i sound blaster digital live 5.1 oraz doscy sporo innych rzeczy jak: firewire, karta telewizyjna... a wlasnie everesta sciagam. jak go odpale i zrobie screena to go pokaze dzieki wielkie, pozdrawiam Prawdopodobnie poprzedni zasilacz, wtedy kiedy padł spowodował uszkodzenia na płycie głównej. Sprawdź czy kondensatory elektolityczne nie spuchły (Jeśli nie wiesz jak wyglądaja, to takie walce zamontowane prostopadle do płyty, powinny byc idealnie płaskie).
muzycom Napisano 16 Lutego 2006 Napisano 16 Lutego 2006 Też jestem za uszkodzonym kondziołkiem. Nieregularnosć awari może o tym dobitnie świadczyć. Co do napięć, to odczyty z programów, tak jak i z biosu (szczególnie temperatury), można sobie między bajki wsadzić (temperatura procesora) heh te czujniki na oczy procesora niewidziały. Zazwyczaj pokazują temperature soceta +\- to co im programista w biosie ustawił :/ Mój Abit NF7 po restarcie kompa potrafi podnieś temperature o 10 stopni Jak chcesz pomierzyć napięcia to użyj voltomierza oraz wejść w molexach.
RafalB Napisano 16 Lutego 2006 Napisano 16 Lutego 2006 Dyskusja w koncu zeszla na wlasciwe tory Sugerowanie sie wynikami pomiarow napiec z oprogramowania jest lekko mowiac malo profesjonalne.
Puma [JFK] Napisano 17 Lutego 2006 Autor Napisano 17 Lutego 2006 Mój Abit NF7 po restarcie kompa potrafi podnieś temperature o 10 stopni To jest akurat normalne dla tej płyty że zawyża temperatury. Niestety ten typ tak ma... A co do mierzenia temperatur programowo to wszystko zależy od mobo, jakoś nie wierze, że wszyscy macie podłączony czujnik od razu przy rdzeniu procesora :wink: temperatury są dosyć wiarygodne, ale napięcia to czasami całkowita bajka :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.