[uczciwość] transakcje z użytkownikami forum
Rowery
Napisano 22 kwiecień 2010 - 21:10
Ja miałem taką sytuację że kupowałem hamulce hydrauliczne Juicy Three o jednego z użytkowników forum i nie powiem bo paczkę miałem na drugi dzień (pocztą polską priorytetem) ale tylnie klocki były połamane, a przed zakupem z tego co pytałem to było wszystko w 100% sprawne. Więc przestrzegam wszystkich aby przed zakupem jakiego kolwiek towaru prosić o szczegółowe zdjęcia i dokładny opis produktu.
Życzę wszystkim udanych transakcji i PAMIĘTAJCIE ŻE WSZYSTKICH NAS ŁĄCZY WSPÓLNA PASJA, WIĘC NIE MA CO ROBIĆ "BYDŁA WŚRÓD SWOICH"
Pozdrower
Napisano 22 październik 2010 - 14:30
Użytkownik telekris dnia 22 kwiecień 2010 - 21:10 napisał
Witam wszystkich,
Otóż najprawdopodobniej mamy szczyt hipokryzji na naszym forum.
Postanowiłem zrobić prezent mojej małżonce, która przejawia całkiem spory talent kolarski, lecz dysponuje rowerem całkiem sztywnym.
Zdecydowałem się kupić przedmiot z tego wątku: http://www.forumrowe...ok-13-kg-tanio/
1360g waga świetna, cena wysoka, ale przecież po serwisie będzie "jak nowy"
W końcu stanęło na 430zł z wysyłką jednak kolega Telekris w ostatnim mailu informuje, że będzie pobranie 440zł (+10zł??).
Paczkę odebrałem ponieważ opakowanie wyraźnie wskazywało, że zawiera wewnątrz amortyzator, zapłaciłem pobranie i nie otwierając udałem się do serwisu.
Na miejscu otworzyliśmy przesyłkę i teraz następuje konfrontacja opisu kolegi Telekrisa z brutalną rzeczywistością. Poniżej kompilacja naszej wymiany mailowej:
Z wątku: "Amortyzator zaniosłem dzisiaj do serwisu na wymianę oleju i ewentualne czyszczenie więc będzie jak nowy"
Z maila:
"Cena... 470 zł??
"Zdjęcia wyślę jutro po pracy (ok 21.00)"
(zdjęcia trochę nieostre, ogólnie nic nie widać złego, brak naklejek oryginalnych za to napis Merida, myślę że OEM z roweru zdjęty albo "tjuning")
"Rocznik niestety nie wiem który, ja go kupiłem niecały rok temu NOWEGO."
"Wcześniej jeździłem na tarczy ale na v-brake jest lżejszy rower. odbarwień żadnych nie ma to musi być wina aparatu
Na pytanie o stan goleni i moje wątpliwości czy czasem nie widać już przetarć na goleniach oraz o poobijane mocowanie ham tarczowego. (na zdj. rower ma V-Brake)
"Mój Serwisant (z [sklepX]) powiedział że za mniej jak 420 zł żebym nie sprzedawał, z racji tego że są nowe uszczelki wysokiej jakości i nowy olej."
cytat z maila z dnia 22.10.2010: "Jeżeli chodzi o kwestię uszczelek owszem zostały w sadzone stare uszczelki, gdyż nowe trochę kosztują i za amortyzator nie dostałbym kwoty jaką bym chciał." - komentować chyba nie muszę
"Aha i długość sterówki to ~22 cm, jeżeli byłaby za krótka sterówka to będziesz miał możliwość zwrotu"
Tutaj okazuje się, że już rura skurczyła się do 22cm, po odebraniu paczki stwierdziłem, że zmalała do 21,2cm. A ponieważ żona ma w rowerze gigantyczną główkę i do tego zewn. stery rura okazała się za krótka o te 10-15mm żeby bezpiecznie zamocować mostek. Kolega Telekris zaproponował wtedy "przedłużenie rury sterowej". Jak to wygląda wszyscy wiemy, zakładamy 400g "odważnik" mocowany na klin po wybiciu gwiazdki i na tym osadzamy kierownicę. To po cholerę kupować 1360g widelec?
Poprosiłem o podanie adresu do zwrotu widelca zgodnie z umową (na nalepce adresowej był nieczytelny, uszkodzony w transporcie paczki najwyraźniej). Długo cisza i brak chęci do załatwienia sprawy. W ostatnim mailu przyznanie się do niewymienienia uszczelek wbrew zapewnieniom oraz nieudolne tłumaczenia, że nie wiedział, w jakim jest widelec stanie bo "było wszystko ok". Akurat.
Do piątku 22.10.2010 kolega miał termin wywiązania się z umowy. Chciałem załatwić to bezboleśnie, kolega miałby delikatną nauczkę, że nie każdy kupujący jest wałkiem, którego można bezkarnie naciągać, ale ogólnie wyszedłby z tego z twarzą. Cóż, skoro za 440zł chce ją stracić to cała przyjemność po mojej stronie. Kiepski interes kolego Telekris.
Dodatkowo co stwierdziliśmy przy oględzinach widelca:
1. Bez przyglądania się widać od razu, że lewa goleń jest zmasakrowana, posiada głęboki wżer ~2cm od uszczelki, poniżej wżeru wyraźne przetarcia do gołego aluminium. Zdejmujemy golenie dolne: prawa goleń super, lewa (uszkodzona) poniżej uszczelki to jedna korozja. Cała anoda skorodowana i powierzchnia pokryta czarnym nalotem powstałym w wyniku pracy w wodzie.
2. Uszczelki noszą wyraźne ślady zużycia, posiadają mikropęknięcia na krawędziach zbierających. Nowe to one były jak z fabryki wyszły. Telekris sam się przyznał dzisiaj, że nowe uszczelki były kłamstwem.
3. Ponoć serwisowany - akurat, na lewej, uszkodzonej goleni nakładziony gęsty smar do łożysk, każdy rzadszy wybija momentalnie przez wytarte uszczelki. Wewnątrz goleni dolnych pełno piasku i wilgoci (stąd zniszczona i skorodowana goleń). Prowadnica goleni również w nienajlepszym stanie. Elastomery tak twarde, że amortyzator z 80mm uzyskuje ledwie 60mm.
Sprawie nadaję dalszy bieg jeśli do godz 24:00 dzisiaj tj. piątek 22.10.2010 nie będzie pozytywnej reakcji ze strony Telekrisa i sprawa nie zostanie zakończona pozytywnie (czytaj całe 440zł wróci do mnie a amorek do Telekrisa).
Administratorów forum również proszę o podjęcie odpowiednich kroków w tej sprawie.
UWAGA: Zaznaczam, że przesłałem do moderatorów Forum (wojtekkrakow) oryginał korespondencji z użytkownikiem Telekris. Oświadczam, że cały opis zaistniałej sytuacji jest zgodny z prawdą i w wielkim skrócie ale rzetelnie podsumowuje przeprowadzoną transakcję.
Napisano 27 październik 2010 - 10:30
Użytkownik piaseq dnia 22 październik 2010 - 14:30 napisał
(...)
Może to jakaś nowa moda jak przy sprzedaży samochodów - w ogłoszeniu i przez telefon stan super, a po przyjeździe na miejsce na pierwszy rzut oka widać że kombinowane...
Z ciekawości - ważyłeś go? Na stronie Spinnera jest waga, ale bez sterówki.
Napisano 27 październik 2010 - 10:50
Rowery
Napisano 28 październik 2010 - 07:05
Napisano 31 październik 2010 - 08:48
Napisano 03 listopad 2010 - 11:30
Użytkownik piaseq dnia 22 październik 2010 - 14:30 napisał
Dzisiaj otrzymałem zwrot pieniędzy i całą sprawę mogę uznać za załatwioną pomyślnie. Tym samym wycofałem wszelkie zastrzeżenia względem kolegi.
Napisano 03 listopad 2010 - 17:00
Napisano 21 listopad 2010 - 17:26
Jak się okazało, nawet kupno od, jak by się wydawało, pewnej osoby nie daje w 100% szans na udaną transakcję. Mowa tutaj o bikergonii, w moim przypadku chciałem nabyć trenażer. Poniżej wklejam całą korespondencję (oraz liczę, że mój post nie zostanie usunięty...):
Cytat
Wysłano wczoraj, 09:43
Witaj,
Jestem chętny na owy trenażer, jaką masz zniżkę dla forumowiczów?
Pozdrawiam,
Artur
Cytat
Wysłano wczoraj, 10:04
Trenażer jest nowy (nieużywany) zapakowany i nie otwierany.
Jak dla Ciebie Arturze 350,- + koszta przesyłki.
Z tym że jesteś drugą osobą która wyraziła chęc zakupu (czekam na odpowiedź od pierwszego)
No chyba że klikniesz pierwszy na allegro.
Zastanów się i odpisz
Pozdrower Gonia
Cytat
Wysłano wczoraj, 10:39
Ok, rozumiem, że na allegro także obowiązuje mnie 350zł? Chiałbym, aby nie było potem wątpliwości
Podrawiam
Cytat
Wysłano wczoraj, 10:50
tak
po prostu wpłacasz 350+15
Cytat
Wysłano wczoraj, 10:51
wiesz kto pierwszy ten lepszy
Cytat
Wysłano wczoraj, 10:53
Dlatego już zalicytowałem
Cytat
Wysłano wczoraj, 10:57
Podaj mi proszę nr tel do siebie.
Teraz idę do sklepu ale po powrocie zadzwonię
Cytat
Wysłano wczoraj, 11:03
7xx-2xx-9xx
Cytat
Wysłano wczoraj, 16:15
Hej, mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy aukcja na alledrogo będzie trwała do końca, czy też zakończysz ją wcześniej? Chciałbym wiedzieć na czym stoję, czyt, czy go kupiłem czy nie
I na tym rozmowa się skończyła, żadnego telefonu nie było. Myślę sobie - nie ma czasu, pewnie jutro odpisze. Na allegro zgodnie z tym co się umówiliśmy, zalicytowałem, dzisiaj przychodzi mail o przelicytowaniu i zakończeniu aukcji. Tym samym o trenażerze mogę pomarzyć, pozostała jedynie na przyszłość przestroga, że nie ma co liczyć na uczciwość w połączeniu z niską ceną.
Wprawdzie zdanie "wiesz kto pierwszy ten lepszy" jest dyskusyjne, ja to zrozumiałem w kontekście allegro i tak zapewne wczoraj było. Jak się domyślam, teraz jest już na odwrót.
Jednocześnie w nosie mam ten trenażer, trudno - kupię o stówę drożej w cr. Chciałem jedynie nagłośnić sprawę...
Napisano 21 listopad 2010 - 23:33
Napisano 22 listopad 2010 - 00:03
miskov17, tą pierwszą osobą byłem ja
Może bikergonia wypowie się w temacie...?
Napisano 22 listopad 2010 - 10:23
premier2, to zaczyna nam się opowieść niczym z brazylijskiej telenoweli
Napisano 22 listopad 2010 - 12:08
Tylko po co sie ustawiać z forumowiczami, mógł ustawić aukcję i zostawić temat,
Napisano 22 listopad 2010 - 12:43
Napisano 22 listopad 2010 - 12:48
Napisano 23 listopad 2010 - 00:05
OT
Miskov, kupujesz ten sam trenażer, czy inny model?
Napisano 23 listopad 2010 - 07:14
Użytkownik miskov17 edytował ten post 23 listopad 2010 - 07:15
Napisano 23 listopad 2010 - 10:52
28 przesłałem pieniądze o czym poinformowałem koleżankę na PM:
Wysłano 28 październik 2010 - 16:52
Witaj,
Pieniądze do odbioru na dowolnej poczcie we Wrocku.
Potrzebujesz dowód osobisty i numer przekazu: Z101028105000000xxxxx
Wiadomość odczytano 29/10/2010 o 8,29. Brak odpowiedzi. Napisałem więc:
Wysłano 02 listopad 2010 - 08:28
Wysłano 28 październik 2010 - 16:52
Witaj,
Pieniądze do odbioru na dowolnej poczcie we Wrocku.
Potrzebujesz dowód osobisty i numer przekazu: Z101028105000000xxxxx
Brak odpowiedzi. Napisałem więc:
Wysłano 02 listopad 2010 - 20:15
Nie rozumiem braku odpowiedzi z Twojej strony. Jeśli to komunikator źle działa to trzeba to zgłosić moderatorom.
Brak odpowiedzi.
3 listopada pojawiła się w wątku informacja, że licznik sprzedany.
Wysłałem więc wiadomość:
Wysłano 04 listopad 2010 - 07:50
Witaj,
Czy wysłałaś już ten licznik? Jeśli tak to kiedy i jak (list zwykły, polecony, paczka). Mój listonosz znowu chodzi nawalony jak szpak i różne rzeczy mu się zdarzają...
Pozdrawiam,
Janek
Brak odpowiedzi.
Wysłałem więc tego samego dnia wieczorem do moderatora prośbę o sprawdzenie, czy moja PM działa prawidłowo. Brak odpowiedzi co mnie znowu tak bardzo nie zdziwiło bo pewnie roboty mają chłopaki full (no offence).
Napisałem więc w wątku:
Napisano 05 listopad 2010 - 07:42
Skontaktuj się ze mną na gg 212xxxxx
Brak reakcji.
Wreszcie 9/11/2010 otrzymałem wiadomość:
Wysłano 09 listopad 2010 - 06:16
Słuchaj, nie zdążyłam przekazu odebrać i odesłali Ci go z powrotem. Wyślę ten licznik za pobraniem.
Odpowiedziałem:
Wysłano 09 listopad 2010 - 07:36
OK, czekam. Daj znać kiedy wyślesz. Pozdrawiam, Janek
I od tamtej pory cisza.
Minęły już 2 tygodnie i licznika nie ma.