Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[przerzutka] Shimano Deore SLX

44 odpowiedzi w tym temacie

#41 Simonello

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 126 postów

Napisano 20 sierpień 2011 - 08:16

Też jeżdżę na nowym SLXie z tyłu + manetki Deore. Całość spisuje się wyśmienicie - ostatnio podczas prawdziwego oberwania chmury miałem szanse zaobserwować, że przerzutka zaczęła nawet zmieniać biegi jeszcze bardziej gładko! Chyba dobrze działa na wodzie :icon_mrgreen: Jak najbardziej polecam.

Rowery

• admin

#42 Foxi

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 153 postów

Napisano 26 sierpień 2011 - 18:20

10 000 km przejechałem na SLX i co?? Działa i ma się dobrze po zimie wymienione linki + pancerze i jest super. :icon_cool:

*click* *click*

#43 mekp

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 206 postów
  • Imię:Maciek
Garaż Rower

Napisano 26 grudzień 2011 - 04:03

Witam.

Zestaw: Manetki, Kaseta, Łańcuch, Korba - Shimano SLX, Linki i pancerze - Shimano.

Przebieg: kupiona z 1000km. sam od Maja do Września - 1000km co daje w sumie: 2000km

W maju trafiła się okazja i za niewielkie pieniądze mogłem kupić lekko używanego SLX a że tylko tego brakowało mi do pełnego zestawu to zamieniłem LX (bezpośredni poprzednik SLX chyba RD-M581(3)) w sumie pancerze były z początku roku więc nie zmieniałem tylko ostatni kawałek skróciłem.

Pierwsze co to zaskoczyło mnie to że mocowanie linki biegnie jakoś blisko szprych ale... zamontowałem. Regulacja była prosta. Przerzutka względem LX bardziej miękka i bardziej precyzyjna.

Próby w terenie pokazały że jest ok. Mimo błota "aż po piasty" dawała radę. Może tylko po takich wycieczkach wymagała lekkiego ustawienia lecz ja jestem fanem rozkręcania roweru na części pierwsze więc dla mnie było to normalne :D

Przetrwała też trudy trasy wybrzeża bez oszczędzania jej (sól, woda, błoto, pomidory) i nie wymagała regulacji.

Zużycia kółek nie stwierdziłem.

W trakcie jazdy nie oszczędzałem jej przez co stan wizualny ucierpiał to mechanicznie dbając o nią trochę zachowała swój stan mechaniczny.

Luz... Lekki jak w każdym nowym shimano.

We wrześniu zmieniłem na XTR 950. i czuję że ten jest jeszcze lepszy lecz ale cóż...

SLX mogę polecić wszystkim którzy nie chcą wydawać nie wiadomo ile kasy a chcą mieć dobry produkt. Szczególnie polecam szukanie przerzutki powystawowej/z małym przebiegiem bo można w cenie nowej deore ( lub mniej) trafić spoko egzemplarz.

pozdrawiam
xMekpx

#44 gogollo

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 16 postów
  • Imię:bartek

Napisano 28 styczeń 2012 - 19:44

Witam,
ja jeżdżę na SLX'ie z tyłu (662 SGS) i manetkach Deore już prawie 8,5k km i nie mogę powiedzieć, by zestaw działał idealnie..
Generalnie już przy ok. 5k km zaczęły się pojawiać problemy (pancerze i linki wymieniam na bieżąco, wszystko jest czyste, hak prosty) i już nie chodziła tak, jak tuż po zakupie. :(

Nie ma co, w przyszłym sezonie zapodaję Sram'a.. :]

#45 kaapeo

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 6
  • 202 postów
  • Imię:Adam

Napisano 02 luty 2012 - 14:04

Posiadam model RD-M662, GS Shadow (średni wózek). Przejechałem na niej może 400-500 km jak dotąd chodzi wyśmienicie, jak po maśle ;) Brak luzów, trzasków itp, szybko sobie radzi ze zmianą, średni wózek dobrze przydaje się na dłuższych podjazdach, jak dotąd nie zauważyłem w niej żadnych problemów. Używam w zestawie z manetkami Deore SL-M590, kasetą srama 970, łańcuchem PC-991 oraz korbą FC-M590.

Jedynie do czego mogę się przyczepić to do wyglądu - mogłaby się ładniej prezentować jednak jej działanie nadrabia punktami w ogólnej ocenie ;) Jak ktoś wyżej napisał, jest to dobry wybór dla tych którzy chcą mieć dobra przerzutkę nie wydając dużo pieniędzy... model używany z niewielkim przebiegiem można naprawdę okazyjnie kupić... Chociaż model XT też za niewiele więcej można kupić tylko nie wiem już czy naprawdę się opłaca ? Muszę kiedyś spróbować ;)

Rowery

• admin