ja też przesiadam się z powrotem na v ki tyle że ja planuje zakup klamek xtr i szczęk sd 7.
P.S może się ktoś wypowie nt. klamek xtr?
[v-ki] Avid Single Digit 7
Started By Żbik, kwi 09 2005 22:10
163 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 listopad 2011 - 20:56
Rowery
Napisano 11 listopad 2011 - 19:34
Miałem v'ki SD5 z klamkami FR5. Mam porównanie do v'ek Shimano (jakieś najzwyklejsze) i do tarcz Tektro Io. SD5-ki były najmocniejsze, ale Tektro mają lepszą modulacje. W SD5 Przód jak i tył blokowałem bez wysiłku jednym palcem (ale ważę ok.
45kg.). W Tektro i w Shimano musiałem używać dwóch palców.
Oryginalne klocki nie są najwyższych lotów, po 150km w górach nie było bieżnika. Mogę polecić klocki Futura V3. Bardzo duża siła hamowania, modulacja też wystarczająca, ale czego się spodziewać od v'ek. Wszystkie klocki, które miałem wcześniej nie miały bieżnika po 150- 200km. Futurom po 350km zostało jeszcze sporo.
Oryginalne klocki nie są najwyższych lotów, po 150km w górach nie było bieżnika. Mogę polecić klocki Futura V3. Bardzo duża siła hamowania, modulacja też wystarczająca, ale czego się spodziewać od v'ek. Wszystkie klocki, które miałem wcześniej nie miały bieżnika po 150- 200km. Futurom po 350km zostało jeszcze sporo.
Napisano 13 listopad 2011 - 07:10
Wczoraj przejechałem ponad 30 km w terenie w okolicach Żłotoryji Wilkowa itd, były konkretne zjazdy SD7 poradziły sobie znakomicie hamując środkowym palcem byłem w stanie zapanować nad rowerem a ważę 90 kg. Polecam każdemu kto chce za śmieszne pieniądze mieć poważne hamowanie.
Co do zagrzania V-ek to wszystko jest możliwe jak jeździec trzyma hample zaciśnięte non stop. Przy takim hamowaniu tarcze się powyginają. Także to żaden argument przy zjeździe ze Śnieżki tarczę robiły sie czerwone a później białe zawodnicy na kozackich V-kach po prostu jechali.
Co do zagrzania V-ek to wszystko jest możliwe jak jeździec trzyma hample zaciśnięte non stop. Przy takim hamowaniu tarcze się powyginają. Także to żaden argument przy zjeździe ze Śnieżki tarczę robiły sie czerwone a później białe zawodnicy na kozackich V-kach po prostu jechali.
Napisano 14 listopad 2011 - 19:42
Dołączam do grona zadowolonych SD7. zarówno klamki jak i szczęki zachowują się wzorowo. Hamowanie jednym palcem. Oczywiście trzeba od czasu do czasu zadbać o poślizg linki w pancerzu (zwłaszcza w fajce). Jednym słowem niska waga i dobra skuteczność hamowania.
Użytkownik Lumperator edytował ten post 14 listopad 2011 - 19:42